Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz forest_ns #52590 üzenetére

    Irányított antennára van szükség, aminek hátrafelé csillapítása van, de még akkor is kétes az eredmény, ilyen szobaantennánál, ahol még a falakról visszaverődő jel is beleszól a vételbe.

    Esetleg lehet próbálkozni ilyen logper antennával is, szokták a szekrény tetejére feldobni például, aránylag kisméretű antenna. Érdekes nevét onnan kapta, hogy az SWR (állóhullámarány) a frekvencia logaritmusával periodikusan változik (ha jól emlékszem).

    Vagy a példa kedvéért mutatnám a lentit, közben kiderül, hogy mire próbálok kilyukadni. A 8-as formájú sugárzó szolgál az UHF-vételre, ami a BiQuad-antennának egyfajta változata. Hátrafelé árnyékolja a parabola formájú reflektor, de azért csodát nem kell tőle várni. A reflektor rásegít a hasznos jelre is, visszaveri a BiQuad elemre. Kísérleteztem vele önmagában (a parabola nélkül), érezhetően gyengébb jelet produkált.

    A kihúzható botantenna elvileg csak a VHF-vételre való, gyakorlatilag beleszól az UHF-vételbe is, noha egyébként a beépített erősítő is elkülönül a két sávra, szokásos sávszűrőkkel is ellátva, a kimenetük van közösítve. Viszont a botantenna hátrafelé is ugyanúgy veszi a jelet.

    Erősítő nélkül is teszteltem egyébként (csak a "parabolás" részét), hiszen vannak esetek, amikor egy erősítő többet árt, mint használ (túlvezérlés, zavarok felerősítése).

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák