Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lapa

    veterán

    válasz Tim82 #11028 üzenetére

    nehéz ügyek ezek. az A mosógép nagyjából 1kwh / mosás (60 fok), azaz (nálunk) 60 forint. ha 2 naponta mosol, az havi 900 forint összesen.

    hogy ez a számon túl valamit jelentsen is, most a T61 --> x200s csere 500 forintot jelent havonta, mert 24/7 megy.

    a korábbi LG tévénk standby 13w volt, kapcsolós konnektor nélkül 560 forint / hó álltában. a upc előszeretettel osztogat mostanában 20w standby hd beltériket.

    persze ez csak zsebpénz, energiában sokkal többről van szó. a mosógépet napelemről kihajtani az milliós kezdő beruházás felé tendál. a napelem 12 / 24 / 48 voltos akksifürtökbe rakja az energiát, onnan vagy közvetlen veszed ki, vagy inverterrel. igen, mint a kocsiban. csak egy szinusz jelet képező inverter, ami a mosógép 2 kw pilllanatnyi csúcsfogyasztását kihajtja negyed millánál kezdődik. lásd még szünetmentes tápok ugyanezt csinálják. az akksi töltés vész esetén gépjárműben második akksiként megoldható, mondjuk enyémben gyengusz 55A (~500w nagyságrend) generátor van. akartam venni olyat, amivel lehet heggeszteni meg van rajta szinuszos 2kw 220v kimenet, aztán kiderült, hogy 3000 eur.

    ennél sokkal fontosabb lenne, hogy a mosógép és a mosogatógép napkollektorral melegített vizet kapjon. példámak: 60 fokon mosás 1kwh, 40 fokon már csak 0,5kwh. nagyságrendileg a fele áram megspórolható, ha a készülék tudja fogadni a meleg vizet. persze napkollektor nélkül is egyfajta hitéleti kérdés lehet, hogy maga a gép fűtse-e fel a vizet (40% atomenergiával), vagy 100% fosszilis gázkazán. lásd még villanytűzhely vs pazarló de olcsó gázláng. itt legalábbis van egy lehetséges C terv a fatüzelésű tűzhely / kályha formájában, de ahhoz nem árt 20-30 év rutin, hogy az ember kevés fával hatékonyan főzzön ebédet.

    a világítás nálunk (is) azért élvezett prioritást, mert nem voltam hajlandó kompakt fénycsőre váltani az ismert hiányosságok miatt. a nagyságrendileg 150w / szoba viszont csak napi 2 óra mellett is 600 forint havonta szobánként. a szereld magad 12v ledek egy része drágább a normális kompakt fénycsőnél, másik fele nem. energiában rengeteg, pénzben jópár év a megtérülés. ma a lakás összes világítását felkapcsoltam (kint és bent), a notival együtt volt 150w. mondhatom, hogy fényár mellett, és várhatóan 10.000+ óra élettartammal.

    a hűtő érdekes téma, mert ott is a folyamatos működés a probléma (azaz pénzkérdés, sok napelem + akksi). 12v kompresszorok vannak, de mindenképpen valami hatékonyabb megoldás kéne a hőleadásra, ha rászánnám magam a napelemmel hajtásra.

    úgy gondolom fontos megjegyeznem, hogy akár gazdasági, akár tényleges energiaegyenlegek felől nézzük ennél jóval triviálisabb dolgoknak sokkal nagyobb a megtérülése. spórolás-odafigyelés-mérés, szigetelés, szelektív hulladékkezelés (a csomagolás általunk elhasznált energiájával spórolás), nem-mindenszar-megvevés (megelőzés).

    kevés energiatermelő gépem van itthon. pár bringa dinamó, de nem az igaziak. vizes időben nem műxenek. kinéztem szép agydinamókat, a belépőszint 7000 forint. mindemellett csak 36 lukasban árulják, csak a 15+ ezres deore lx-ből van 32 lukas. nyasgem. btw: kemény tekeréssel nagyjából 90w kinetikus munka végződik, egyesek csinálnak is akksitöltőket hobbi célra ezekből a divatos elektromos brinyókból. agydinamókhoz navi meg mobil töltőket is lehet csinálni pár alkatrészből. névkegesen 2-3w, szóval nem notitöltő.

    igen, gondolkodtam rajta, hogy pedálozással mire lehet menni. ha 60w-tal számolok, akkor 4-5 óra alatt megcsinálom a 24 óra noti fogyasztást. ha mindezt télen csinálom, akkor 100% a hatékonyság, mert a rengeteg elfűtött hő nem vész kárba. az emberi test nem a leghatékonyabb gépek egyike, viszont a földből kinövő dolgokkal üzemeltethető. idén csak kézi fűnyíróval nyírtam a füvet, mondjuk heti fél óra x 1,4kw elektromos ellenében, az havi 168 forint, meg fele idő mert nem kell kábelezni-ürítgetni. sajnos a locsolás jóval többe kerül, de most nem húzom tovább az idegeket napparabolás vízpuma koncepciókkal. pedig az még a 12v-nál is jobbabb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák