- Google Pixel 6/7/8 topik
- Mobil flották
- Az iPhone 15 frissítésgaranciát, a 16 szép rendereket kapott
- Hivatalos képen a Samsung hajlíthatók
- Csak elektromos meghajtással jön az új Mini
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
-
Mas este jön a következő Guerrilla Collective előadás
gp A kiadó jövőben megjelenő játékai kapnak központi szerepet a műsorban.
-
Tombol az AI-láz: az NVIDIA már értékesebb, mint az Apple
it Az NVIDIA piaci értéke átlépte a 3 billió dollárt, így már a világ második legértékesebb cége, megelőzve az Apple-t. A Wall Streetet pár nagy cég húzza előre, Tajvanon pedig tombol a Huang Zsen-hszün-kultusz.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joc24
tag
Sziasztok!
Kávéfőzőt szeretnék, szemes, darálós, atomata...
A tejhabosítás nem releváns.
Tchiboval mellélőttem, már a második megy tönkre.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy ár/érték arányban melyek azok a márkák ahol megéri keresgélni. -
kemcso
Ármester
Inkább itt kérdezd: Automata kávégépek
-
madmike
őstag
Sziasztok!
20-30e ft-ért milyen presszó gépet ajánlanátok? Új vagy használt is szóba jöhet.
Jelenleg egy Melitta caffeo bistro automata gépünk van, de nem a szívem csücske.
Szemezgetek a Blitzwolf CMM2-vel, de túl sok felhasználói tapasztalatot nem találtam. Használja valaki? Alkatrészellátása megoldott?Örlőt egyelőre nem tervezek venni, hanem egy sima darálót használnék. Ez sokkal rosszabb minőséget eredményez?
"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
madmike
őstag
válasz konzumpro #5857 üzenetére
A Melitta nem főz eléggé crema-s kávét. Nem adja meg azt a kávéélményt amit keresek. Tudom, hogy egy belépő karos gép sem lesz olyan mint amit egy kávézóban kapok, de a jelenlegi minőséget bizonyára felülmúlná.
Ha az mondjátok a propelleres daráló felejtős, akkor van valami olcsó elektromos örlő ami ajánlható?
Van régről egy Hario mini mill-em. Ha csak magamnak főzök akkor az rendben is van, de ha vendégeknek is kell főzni akkor inkább nem tekerném fél órán át."Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
cSuwwi
aktív tag
válasz madmike #5856 üzenetére
Többünknek is van, pl. nekem is, csak az "eredeti" Gorenje. A CMM2 ugyanaz, csak blitzwolf van az elejére írva.
Belépő szintnek felel meg, jó kávét főz, de nyilván függ attól hogy mivel eteted. A bolti tégla vs. őrlővel (pl. graef 702) szemest harcból az utóbbi fog nyerni. Legalábbis nálam ez nyert, nem meglepő módon.---
A graef 702 pangóval kapcsolatban pedig erősen kávé függő. Most omnia baristával etetem, és szinte nulla pangó van. Ez előző kávénál meg pofozni kellett rendesen, hogy kipakoljon.
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
enyém 2004. mármint a kaszni . szoktál vakszűrőzni? én 4-6 dupla után szoktam. háromszor egymás után,de úgy ,hogy minden egyes indítás után leveszem a kart,és kiöntöm. évente zsíroldózok,meg félévente 2-3dl citromlét átnyomok rajta. harmadik éve zakatol a masina. gc mindörökké!
-
madmike
őstag
-
madmike
őstag
Amugy tegnap megrendeltem a CMM2-t. Lengyel raktrából (most ajándék 4-5000ft-ért árult termosszal) 28.500.
Tampert milyet és honnan vegyek? Bármi más amit érdemes beszereznem hozzá?"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
vatoloco26
tag
Sziasztok,
Kezdőként szeretnék tapasztaltokat nyerni tőletek alábbi kérdésekben:
- Vettem egy CM702 örlőt 2 db alátét van alatta(ki milyen alátetét mennyiség és milyen örlési fokozaton használja(vált be)
- Mi az ideális hőfok kávéfőzéshez(nekem105 fokon szokott állni mérő szerint bekapcsolástól számitotott 20 perccel)
- Megfelelő, megfelelően őrölt kávé?(hogyan lehet jellemezni)
Köszönöm előre is a válaszokat.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz madmike #5874 üzenetére
Nem sok minden tud elromlani egy darálón, a graefről két db műanyag pöcök törhet le, melyek nélkül nem is megy, tehát észreveszed. Talán nem baj, ha be tudná lőni az eladó mennyi kv ment át rajta (pl évi 12kg napi 3-5 kv mellett). 100kg tuti oké (300 a vége sztem max, de lehet kapni pótkést).
A bliccvólf mellé mind1 a tamper, csak a mérete passzoljon. A nyomásfokozós karhoz nagyjából lényegtelen.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
#68216320
törölt tag
Sziasztok.
Remélem megfelelő topic-ba írok. Ha mégsem, elnézést kérek.Alkalmi kávéfogyasztó vagyok. Ez jellemzően délelőtt 1 espresso jellegű kávét és a bögrében a szinültig hozzáadott tejet jelenti. Ergo, tejeskávét fogyasztok. Nagyon ritkán délben még 1 ilyet. Illetve nyári napokon a tejeskávé helyett inkább jegeskávét valami vendéglátó helyen. Például McCafe-ban. (remélem nem minősül reklámnak)
Mivel a családban csak én fogyasztok, ezért a kétszemélyes kotyogóval kissé pazarlás a művelet, illetve valahogy nem olyan az íze/állaga, mint amire vágynék.Arra gondoltam megpróbálkoznék kapszulás kávéval. Azzal tudnék egyetlen adagot lefőzni és jellegében szerintem közelebb állna az izlésemhez is. Viszont nem tudom milyet kellene vennem. Mindegyik kapszula működik mindegyik gépben? Gondolom több kapszulát próbálnék majd ki, mire kiderül melyik izlik a legjobban. Tudnátok tanácsot adni, milyen gépek melyik kapszulákkal kompatibilisek? Milyen terméket vásároljak?
-
#64905664
törölt tag
válasz #68216320 #5877 üzenetére
Szia.
Nekem van nespressótól inissia "kiskapszulás" és vertuo "nagykapszulás" főzőm is. A kicsivel általában espresso (40 ml) kávét főzünk de lehet hosszút is pl lungo 110 ml. A vertuóval széles a skála itt is van az espresso és ettől felfelé: dupla 80 ml, gran lungo 150 ml, mug 230 ml stb. Értelem szerűen a hosszabbakat szokták tejjel vagy bárminő receptek szerint készíteni, rengeteg választék van a nespresso.hu weboldalon minden szinten van leírás. Az inissia főzőt 1 ft-ért vettem, persze sok kapszulát kellett vele rendelni de azt úgyis megtettem volna. Ezt azért írtam mert szinte mindíg van valami akció, a vertuó géphez is különböző mennyiségű kapszula rendelése esetén jól leengedik az árát. A kis kapszuláshoz már régóta van után gyártott kapszula rengeteg helyen ami azt jelenti, hogy a nespressó drága kapszulákhoz máshol féláron lehet hozzájutni. A napokban láttam először a vertuó készülékhez is adaptert a coffe66 weboldalán, én nem vettem/veszek egyikhez sem ilyesmit de a kicsi gépemhez nem a nespressótól veszem a kapszulát hanem pl az említett cégtől (nespresso kompatibilis). Szerintem és az ismerőseim szerint is jó eszpresso kávét ad mindkét főző.
Viszont a szomszédban DolceGusto kapszulás gép van amelyet valószínűleg neked is jobban megérné venned mivel az meg a tejes dolgok széles skáláján mozog mindent amit el lehet képzelni. Ehhez is lehet kapni szinte minden valamire való boltban után gyártott kapszulákat olcsóbban, de itt nem vagyok annyira képben habár a szomszédoknak már rendeltem sok kapszulát és van köztük amely már direkt tejesen van elkészítve.
Viszont a nespresso gépeihez is lehet külön venni tejhabosítót, vagy ilyesmit én sosem iszom csak tisztán(és izolda). Van a frászbukon n több csoport is a kapszulásoknak, ott különböző recepteket ajánlgatnak egymásnak, írnak a gépekről is a tapasztalatokról stb.
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz vatoloco26 #5875 üzenetére
- CM702: minden készülék más, neked kell kitapasztalnod melyikkel jó. 1 alátét kb. 7 egység eltolást jelent (vagyis ha teszel bele 7-el eltolja a finomabb őrlés felé). Nekem +1 alátéttel 15-17 körüli beállítással őrli most az omnia baristát, de minden kávénál ez más és más, ki kell tapasztalni. 14 alatt már befullad a főző (túl finom, nem jön ki semmi belőle).
- 90-96 fok az ideális, főzőtől függ, az végeredmény természetesen hidegebb lesz.
- Attól függ mit készítesz belőle. Presszó kávénál nagyobb finomságúra őrölt kávé az ideális. A kartól is függ, hogy nyomásfokozós-e, stb.
Ez egy sok ismeretlenes egyenlet, a végeredmény változik egészen apró változtatásoktól is (hőfok, lefolyási idő, kávé őrlési finomsága, tamperrel mennyire erősen nyomtad bele, stb.)
-
spagetti_8
újonc
A Java programozási nyelvet elvileg java kávéról nevezték el, és számos eszközét kávéval kapcsolatos gologról nevezték el (ld. pl. JavaBeans). De én nem szoktam hallani "jáva" kávéról a merketingben. (Laikus vagyok.) Csak arabicáról és egyéb divatos típusokról. Nápszerű még a "jáva" fajta? És egyáltalán, jó az?
-
waxos
csendes tag
válasz spagetti_8 #5880 üzenetére
Pallyotznál mindig van. Én nagyon szeretem, az utóbbi időben rendszeresen kérek a pakkba az SO kávéi mellé. Igazi krémes klasszik bomba.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz spagetti_8 #5880 üzenetére
Siman helyhatarozobol formalt fogalom, mint a ceyloni tea, vagy matrai borzaska.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
flash-
veterán
Dedica EC685 bottomless portafilter és nyomásfokozó nélküli csészével csinálom a kávét.
van pár kérdés: ugye mivel ebben a csészében nincs nyomásfokozó ezért ezeket a betéteket sem kell belerakni?(ezt - vagy ez egyáltaán mire jó mikor kell használni?? )
[kép]mert ha nem teszem bele akkor ugye nagyobb az űrtartalma a kosárnak vagyis több kávét is kell beletenni?
és akkor ez a standard dolog - hogy 1 adag presszóhoz 7g kell , 25-30 másodpercig jöjjön ki - ez is módosul hiszen több kell bele ? vagy attól hogy van hely a csészében nem kell hogy meglegyen a 7 vagy 14 grammnyi kávénak megfelelő őrlemény??hogy induljak neki az egésznek?
mondjuk vegyük a két főre való készitést(már ha jól tudom hogy 14g az a két fős standard).
mérjek le 14 gram kávébabot, daráljam le és tegyem bele mindet a kettes kosárba, és ha marad is hely akkor se többet? (ezzel a betéttel vagy anélkül?)
és ha megnyomom a kávéfőzőn a gombot akkor az első csepptől kezdve mérjem a stoppert addig amig nem kezd el csepegni picit újból? és akkor ez az idő legyen 25-30 másodperc?
na és akkkor még lemérni is kell az elkészült italt? mert volt olyan is hogy az átfolyás idő rendben volt de kevesebb lett a kávé..
talán 46 gramm lett a két fős kávéital súlya. az jó?[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
viktorhu
veterán
válasz spagetti_8 #5880 üzenetére
Arabicát termelnek Java szigetén is. Ettől függetlenül persze számít a hely, mint a bornál, minden klíma meg talaj más ízt ad neki.
Az az igazi, amikor olyat tud kipróbálni az ember, amit nemcsak egy adott régióban termeltek, hanem ott is pörköltek, csak akkor az ottani módszerhez hasonlóan kell elkészíteni is a kávét (egy kolumbiai vagy perui pörkölés nem alkalmas presszónak, viszont egy french press gyönyörűen előhozza az ízüket).
-
iatti
aktív tag
nekem gaggia van,de gondolom ennél is kb úgy működik a dolog. minden kosárnak van egy optimális töltöttsége. ez a 7g nekem nagyon karcsúnak tűnik. nálam pl most 17.5g-ból készül 35-36g kávé. és ez egy adag lefőzésnél meg inkább a súly arányok legyenek az elsődlegesek,és ahhoz nézd meg hogy mennyi idő alatt jött le. ha egy arányt kigondoltál, 1:2vagy 1:2.5, max1:3, ezt mindig tartsad. a lefolyási idő csak másodlagos.
-
iatti
aktív tag
válasz vatoloco26 #5875 üzenetére
szevasz! nem nagyon aktívak a fiúk. próbálok segíteni mihez használod a graefet?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vatoloco26 #5875 üzenetére
Nagyon sok a kérdés. Csinálni kell és tapasztalni, mert ezekre a kérdésekre nincs pontos válasz.
Alapvetések vannak, általánosságok.Különféle vastag alátéttel adják a graefet, nem tudjuk tiédben melyik van.
Presszó esetén olyan finomságú legyen az őrleményed, hogy az italod 25-35mp alatt jöjjön le (normális presszó blend, tisztes karos kv főző)
Kotyogóhoz mondjuk dupla szemcseméret, filterhez mondjuk 0,7-1mm közötti rögöcskék.A jelzett hőfok nem sokat mond (milyen eszközről beszélünk egyáltalán?), mert az érzékelőt a a kazánra teszik általában. A főző fején a kilépő víz hőfoka érdekes, amit viszont többnyire csak céleszközzel lehet mérni. Ez presszó blend esetén 86-88, világosabb arabica esetén pedig 90-95 fok. Ha keserű akkor túl magas, ha savanyú akkor kevés a hő és\vagy rossz a kivonatolás.
A megfelelő őrlés megint tág fogalom. Mire megfelelő? A Graef belépő szint és ott jó a minősége. Jobb, mint egy mákdarálóé, vagy többnyire jobb, mint egy automatáé.
Végeredményben kérdezz sokkal pontosabban lécci
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #5889 üzenetére
én nem akartam elsőre ennyit koptatni a billentyűket.
-
vatoloco26
tag
Szia Köszönöm
Jelenleg kapciner kávék vannak nálam blendek és izesytettek.Idővel mégnem kisérleteztem,egyenlőre 2 alátéttel 5-s fogkozatom örlöm kávét.
Majd veszek egy féléből szerintem fél kilót és elkezdek kiséreltezni,másképpen nem fog menni,
Egyenlőre 4 kavét vettem 100-100 g a kapuczinerből.
Olvastam valahol vannak kezdő kávék,abból fogom majd beszerezni
10 kávé főzés után még seholsem vagyok ebben a témában -
veterán
válasz vatoloco26 #5891 üzenetére
Mivel készíted, azt még nem írtad.
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
haten
tag
válasz RetepNyaraB #5889 üzenetére
" A Graef belépő szint és ott jó a minősége. "
Ha az örleményre gondolsz, akkor oké, de ha a 702-esre, akkor ezt nem tudom megerősíteni. Nekem első napon, újonan be kellett tenni a két alátétet. Egyszer szétszedtem tisztítani, a kések kivételével full műanyag, kisöpörtem, nem volt könnyű összerakni, negyedikre sikerült. Aztán múlt héten daráláskor befulladt, szétszedtem, ügye annyira balf..sz tervezés, hogy 4 centis csatornába darál, rengeteg pangó marad benne, pofozni kell minden darálás után, hogy felét kiadja. A tervezője egy idióta volt, a két kapcsolót, két rugót, és múanyag pöcköt egyidőben kell a helyén tartani, hogy jól tudd összerakni. Egy óra káromkodás után, amikor már közel áll az ember a falhoz vágáshoz, mert 30-adikra sem sikerül, akkor nehéz megnyugodni. Természetesen az álló kést egy milliméteres pöcök tartja csak, amit ha nem üres állapotába terersz finomabb állásra, persze letörik, vagy mint nekem is, a sokadik összerakásra. Innentől kuka. Most kezdek megnyugodni, hogy berendeltem helyette egy SAGE BCG820-at. De igen, a késesnél jobb. Ugyanitt Graef 702 alkatrésznek eladó 20-ért, mert pöcök letört.
-
RetepNyaraB
veterán
-A Sage persze gyakorlatilag nem lesz érdemileg jobb, csak van fancy kijelzője, meg gombjai, melyeket nyomogathatsz örömmel
-Ha szétszedsz egy őrlőt, melyet nem arra találtak ki, akkor ne a tervezőjét szidd user error esetén. Igen, szopás szétszedni és ráadásul sajnos zéró értelme van, de ezt ebben a topikban is leírtuk már
Végül mindez nem releváns az őrlemény szempontjából. A Graef az áráért rendben lévő cuccot ad, sokkal többet kell fizetned érezhető előrelépésért. Még kéziben is (pl. 1zpresso jx pro), nemhogy gépiben.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
inf3rno
nagyúr
válasz vatoloco26 #5875 üzenetére
Nekem most jött meg aliról a naked kar a Dedicahoz, így 7-es fokozat, nem változtattam az alátéteken. Előtte nyomásfokozós szűrővel 9-es volt. Alzacafé, amivel használom. Talán még 1-2 fokozattal kisebb is jó, de az íze nekem így jön be.
Buliban hasznos! =]
-
RetepNyaraB
veterán
-
inf3rno
nagyúr
válasz RetepNyaraB #5899 üzenetére
Ja szerintem is. Én arra gondoltam, hogy átfújom valami géppel. Lehet kapni táska kompresszort meg légpumpát meg ilyesmiket, azok szerintem kiviszik belőle a kávét, mert a múltkor is negyed órát szüttyögtem vele, mire úgy ahogy tiszta lett. Pocsék egy tervezés.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Computex 2024: ASRock minden mennyiségben (videóval!)
- Programozás topic
- Hálózati / IP kamera
- Computex 2024: a CEO az új rocksztár
- Kerékpárosok, bringások ide!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- EA Sports WRC '23
- Politika
- Megpróbálják a spanyolok: megvédenék a gyerekeket a közösségi médiától
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs