- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Júniusban Magyarországra érkezik a Tecno, a fejlődő piacok egyik kedvenc márkája
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ilyen lehet a Samsung Galaxy Watch7 Ultra
- Közönségkedvenc Galaxy vált One UI 6.1-re
- Nokia 3210 - felélni az örökséget
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
-
Ilyen lehet a Samsung Galaxy Watch7 Ultra
ma Renderképek mutatják meg a Samsung júliusban megjelenő új felső kategóriás okosóráját.
-
DOOM: The Dark Ages címmel jön a sorozat új része?
gp Lehetséges, hogy a következő játék az eddigiektől drasztikusan különböző helyszíneken és időszakban játszódik.
-
NVIDIA: a következő nagy dolog az AI-generálta videó
it Az NVIDIA vezérigazgatója szerint még nagyobb keresletet hoznak majd a chipjeik iránt az AI által generált videók. Pedig nagy baj nincs, legutóbb így is 200 milliárd dollárral nőtt a cég piaci értéke a kedvező tőzsdei hangulat miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
sziasztok,
kis tanácsra lenne szükségem, próbálom vázolni a helyzetem és az igényeimet
Úgy érzem, hogy van egy egész jó rálátásom arra, hogy meddig lehet elmenni itt kávézás fronton, és nem véletlen vagyok a kezdő topikban. Jelenleg egy 20k körüli, 2-3 éves DeLonghi gépet használok, bolti őrölt kávéval (~Tchibo MilanoStyle kategória, bár most pont szemes kivitelben van + "mákdaráló".. ne ítéljetek el ).
Nem szeretnék nagyon high level irányba elmenni, így jutottam el addig, hogy talán egy 2 személyes Brikka-t vennék, + mellé egy őrlőt. A lényeg, hogy reggel belátható időn belül össze tudjak dobni egy stabil minőségű kávét - maradna nyilván a DeLonghi is, de szerintem azt a Brikka veri
Egy Krups GVX242 és Brikka kombó ahogy olvasgattam jó párosnak tűnik - Brikkával nem presszó készül, a Krups nem igazán alkalmas rendes presszóhoz, ezért úgy érzem a Brikkához elég ez a Krups és a kettő együtt kb 30-ból megállna (egy ismerősnél van egy ilyen őrlő, pár hónapig használta, feljebb lépett, eladná).
Nagyon kávékkal sem szállnék el (ezzel a szettel nem is feltétlen érdemes szvsz), de szívesen kóstolgatnék ezt-azt.Mit gondoltok, van valami irreális a fentiekben, vagy esetleg jobb lehetőség hasonló árban?
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz dugesz77 #3392 üzenetére
hmm.. mondjuk egy Graef CM 800 vállalhatónak tűnik..? és a DeLonghi mellé azt mondod elsőre ne is menjek rá a Brikkára, mert még ki lehet hozni valamit a gépből? olvasgatok, ha jól sejtem az enyém is nyomásfokozós, van értelme szórakozni vele?
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz soldier2 #3396 üzenetére
Köszi mindenkinek
első körben a Brikkát hagyom (ahogy nézem amúgy most nem is nagyon van raktáron..), megnézem mire megyek a jelenlegi géppel.. de előbb-utóbb lesz egy
a Graef árban belefér (használtan), írtam is a fenti kollégának (köszönöm a tippet )A 80/800/702 között vannak szignifikáns különbségek?
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Ketchup2020 #3398 üzenetére
Kikerestem, ilyen a gép: DeLonghi EC153
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Ketchup2020 #3404 üzenetére
Köszi, akkor ez lesz az első szint
Gyárilag egy ilyen szűrő volt mellé: [link] kellene néznem másikat, ilyen krémesítő feature nélkül (talán van is a webshopban ha jól láttam), vagy maradjon ami most van?"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Ketchup2020 #3420 üzenetére
mióta írtad, azon gondolkodom, hogy vajon elég-e eltávolítani a nyomásfokozót, vagy mindenképp vennem kell másik szűrőt.. de ahogy látom első lépésnek elég lesz ennyi módosítás is: [link]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Ketchup2020 #3443 üzenetére
Csak a pontosság kedvéért - ugye az enyém az 153.B, de gondolom kb ugyanaz De hasonló végeredménnyel elégedett lennék
akkor már csak azt kellene kitalálni, hogy ehhez a szetthez milyen kávéval kellene elkezdeni kísérletezni. Gondolom most érdemes lenne egy nagyobb kiszerelést venni, hogy legalább egy tényező nagyjából fix legyen.."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Köszi mindenkinek a tippeket
A Metro nagyon kézenfekvő lenne, van a közelben, szoktam is arra járni és kártyám is van. Szerintem a haverommal tudunk majd felezni kilós vagy fél kilós adagokat, és akkor azért fogyni is fog
5k körül/alatt jó lenne kilónként, amíg a ~fele ihatatlan lesz a rossz technika miatt szerintem kár jobbat pazarolni..Fagyasztani hogy-mennyit érdemes? Ami elfogy 1-2 héten belül az maradjon frissen, a többi ilyen 1-2 hetes adagokban mehet a fagyasztóba?
szerk.: van még egy kávézó a közelben, szerintem onnan is tudok venni ha valami különlegesebb kell.. ittunk 1-2 kávét ott, kb onnan indult az egész
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
először is köszi mindenkinek az eddigi tanácsokat és segítséget
Tegnap elhoztam a Graef CM81-et, reggel megpróbálkoztam Pellini N82-vel.
A szűrő alól kivettem a nyomásfokozót (az egész műanyag "alkatrészt"). Két kávé készültNagyjából 14-15g ment a szűrőbe (csak 1g pontos mérlegem van), 7-es és 9-es álláson őröltem, az eredmény meglepően fogyasztható lett.
Viszont 30-35 sec alatt 20g jött csak le, még játszanom kell a paraméterekkel
Bele kellene tudnom pakolni 17-18-at valahogy, kevésbé finomra őrölni és gyengébben tamperelni? vagy mi lenne a jó irány?"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz pető bá' #3499 üzenetére
visszatérve kicsit a tárolásra - igazatok lett természetesen..
kb 0,5kg-t hagytam meg frissen (kicsit kevesebb mint felét szobahőmérsékleten, a maradékot csak hűtőbe tettem, légmentesen zárva), ugyanennyit fagyasztottam le.. így ~2 hét után nem tudom másra fogni, semmi nem változott (őrlőállás, mennyiség, víz, előmelegítés stb.), de a végeredmény.. hát szar próbáltam finomítani a paramétereken, de nem lett jobb..
szerencsére nem sok maradt, mert elég sokat lefőztem (átlag napi 3-4), kíváncsi leszek, hogy a fagyasztóban levő milyen eredményt produkál..szoktátok hagyni "kiengedni", vagy mehet akár egyből fagyasztva az őrlőbe? ebből már nyilván csak 1-2 adagnyit vennék ki minden nap, tanulva a korábbiakból
egyébként viszonylag hamar találtam egy optimálisnak tűnő kombinációt, amivel időre-arányra-állagra szerintem egész jó eredményt sikerült elérni.. jól nézett ki, szépen folyott le. de lehet, hogy ez a Pellini N82 Vivace nem az az ízvilág amit kerestem.. szerintem volt pár alkalom, amikor érezhetően jól sikerült, viszont akkor is kicsit savasnak éreztem.. de lehet, hogy még az ízlésemnek kell picit (sokat) adaptálódni a kávékhoz
ami maradt azt meg lefőzöm propelleres darálóval szétcsapva nyomásszabályozós szűrőn"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #3569 üzenetére
ilyen 10-20p előmelegítés nem jó taktika? én úgy szoktam, hogy legalább 1x magától kikapcsoljon (talán 15p), és utána az első zöld után engedek vizet, aztán fel a kosár és következő zöldre megy. érdemes "felvizezni" a kosarat lefőzés előtt?
a korábbi témá(m)hoz:
fagyasztott bab -> nagyságrendekkel jobb mint a két hetes poshadt"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz viktorhu #3571 üzenetére
Automatikusan kikapcsol 15p után.. reggel kb ébredés után bekapcsolom, mire eljutok a kávézásig bőven lejár 15-30p is..
de igen, igyekszem kivárni azt a 15-20p-t, nekem kb ennyi ido alatt melegszik át a gép teteje..Csizmás - előáztatást megpróbálom
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #3576 üzenetére
iigen, ugyanez, csak nem tudtam hogy fogalmazzam meg hogy értelmes legyen amúgy már én is vettem volna valamilyen időzíthető aljzatot
viszont így HO mellett most nagyon ráérek kivárni amíg felmelegszik"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz pető bá' #3570 üzenetére
na, jönnék egy kis update-tel
(DeLonghi EC 153, aliról naked filter+kar, Graef CM81, jelenleg leginkább Velencei gondolás kávé)a hőmérséklettel van a legnagyobb bajom jelenleg.. korábban írtam, hogy akár 10-20 perccel a főzés előtt be szoktam kapcsolni a gépet, viszont idő közben rá kellett jönnöm, hogy ez problémát is okoz.
3-4 kávé lefőzése után már kb egy órája ment folyamatosan a gép (elbeszélgettünk), és nem nagyon találtam olyan fázist, amikor ne gőzt nyomott volna ki.. és minél tovább melegszik, annál fokozottabb ez a hatás, és egyre égettebb a végeredmény is..Aztán elkezdtem vizsgálni a jelenséget: az első (!) zöld lámpa után egyből bekapcsolva gőzt nyom. Kb 2p15s várakozás kell a zöld jelzés után, hogy csak víz jöjjön, de innen már nagyon kevés kell, hogy visszakapcsoljon és fűtsön..
nyilván nem várok nagy csodát, azért próbáltam kimérni, hogy hol lehet viszonylag stabil paraméterekkel próbálkozni, mert nagyon nagy szórás volt ízben. Viszont ez a 2.15 eddig jónak tűnik - ízre legalábbis..
A másik kérdés:
korábban linkeltetek egy videót egy ilyen gépről, ahol kb 45s volt amíg lejött a kívánt mennyiség. persze attól függ, honnan számolunk - ha az első csepp pohárba érkezésétől, akkor kb 25-30 sec.. érdemes így számolni? aztán nemsokára jövök egy videóval is, nagyon csendes a topikA harmadik kérdés:
érdemes a vízzel foglalkozni? nem tudok/akarok víztisztítót meg kancsót, milyen opcióim vannak?"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Audison #3801 üzenetére
jó a kérdés - én a rendes kávé készítéssel csak néhány hete foglalkozom, de a rendszeres kávézás az egyetemen kezdődött. Leginkább megszokásból, vagy csak az idő elütése miatt - kollégiumban mondjuk a reggelt megindító rituálénak sem volt rossz egy kotyogós, aztán egyetemen szünetben napi 1-1 kávé néha becsúszott.. munkában szintén napi 1-2, de gyakran a társaság illetve a kis beszélgetés-szünet miatt, mivel nem dohányzom..
Most homeoffice alatt jött az ihlet, hogy komolyabban foglalkoznék vele, így pedig egy jó hobbi is szórakozni az őrléssel-mennyiségekkel-idővel, aztán kósolgatni.
Néhány hónapja felvetette egy ismerősöm, hogy ez mennyire megszokás vagy mennyire függőség - tudok-e nélküle létezni, vagy van-e valamilyen pozitv-negatív hatása ha nem fogyasztom.. 7 napig nem ittam kávét -> a legnehezebb az volt, hogy ne felejtsem el, hogy nem "szabad" egyébként az ebéd utáni kajakóma volt egy kicsit durvább kávé nélkül, de semmi komolyabb hátrányát nem éreztem -> ebből következik, hogy különösebb előnyét sem. Szeretem az ízét, mostanában pedig szeretem kósolgatni és kísérletezni a paraméterekkel. A napokban etióp sidamo-val próbálkozom, megdöbbentően semmi köze az ízvilágnak ahhoz, amit kávé alatt ismertem év(tized)ekig.. kellene egyet innom egy jó kávézóban, hogy legyen viszonyítási alapom, mennyire sikerül az itthoni..
más téma: Ti megkeveritek az espresso-t? mármint ha cukor meg minden nélkül isszátok?
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Minden nélkül iszom én is, és a napokban jöttem rá, hogy az utolsó néhány korty mindig nagyon más ízű mint az azt megelőzőek, és ennek valószínűleg az az oka, hogy nem keverem meg kanállal, csak pörgetem a poharat mintha bor lenne.. tegnap megkevertem kanállal, és egységes volt az egész.. aztán este bedobott egy youtube videót az algoritmus ebben a témában, ami megerősítette az érzéseimet
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
szeretnék egy kis összefoglalót írni az állapotomról
először is köszönöm a korábbi tanácsokat és útmutatást, mostanra teljesen biztos vagyok benne, hogy ez volt a legjobb módja - egy jó őrlő, minőségi friss kávé, és a már meglévő belépő presszó főző egy naked filterrel-karral-tamperrel.
Graef CM81
DeLonghi EC 153.B
Alis filter-kar-tamper szettÚton van még egy tized gramm pontos mérleg Kínából, egyelőre egy gramm pontossal mérek; tapasztalataim szerint a filter és a főző a 15-17g tartományban használható.
Ami szerintem a legfontosabb, hogy kialakult az ízlésem. Mármint nem feltétlen olyan értelemben, hogy tudom mit szeretek, hanem érzek ízeket a kávéban .
Mostanra jutottam el odáig, hogy 10/9 iható-élvezhető a végeredmény, és már a kávé frissességét is észreveszem az ízen. Arra kellett rájönnöm, hogy hiába veszek 250g-os kiszerelést, szellőztetnem kell legalább 7 napig (Velencei gondolások), mivel a pörkölés után kb 3-4 napon belül már nálam van. Így hiába tanácsoltátok a fagyasztást, nem tudom mikor kellene lefagyasztani.. szellőztetés után? vagy ahogy érkezik? akkor nem a túl friss állapotban tartósítom, és a fagyasztott adag sosem lesz igazán jó? Most 3x 250g jött, és az utolsót bontottam ma, nem fagyasztottam semmit. Az első zacsit 7 napig szellőztettem, 1-2 naponta belekóstoltam, de kb 10 nap után volt jó. A többinél max 1-2 napig vártam, de ott nem éreztem elsőre sem, hogy túl friss.
Amikkel eddig próbálkoztam (mindegyik a kapuczinertől a csibót kivéve ):
- etióp sidamo
- Velencei gondolások
- Espresso Italiano
- Palermo aranya
- Tchibo Milano Style (szemes, 1kg - 1 hónapos csomagolás - frissen egész jókat lehet belőle készíteni)Ezek közül ami legközelebb volt ahhoz, amit korábban kávéként fogyasztottam ( ) az az Espresso italino, de a gondolás is nagyon közel van hozzá. A Sidamo-val rengeteget küzdöttem, hogy iható legyen, és néhányszor sikerült, de nem elég konstans a gép ahhoz, hogy reprodukálható legyen - ha jól olvastam akkor a hőmérsékletre érzékeny, az meg elég képlékeny egy ilyen kis gép esetén. A másik probléma, hogy az nagyon távol állt az ízvilágomtól ez a gyümölcsös vonal, nehéz volt megtalálni a benne rejlő ízeket.
A másik kaland, hogy hűsvétra hazavittem a szettet szüleimhez, és egy másik főzővel is próbálkoztam - kb ugyanaz a(z ár)kategória, mint ami nekem van DeLonghi, egy Electrolux EEA111 aminek a karjába pont belepasszolt a naked filterem, így a gyári karral lehetett mókázni (fix 15g az egyszerűség kedvéért). Nagyjából hasonló sikereket értem el, bár az a gép sokkal furábban működik (a tálcába kitol egy rakás gőzt a főzés után, akárhogy tampereltem "fellazította" a pogácsát), a harmadik-negyedik főzés után ízre konstans jó eredmények jöttek le. Ami az igazi siker volt, hogy anyám - aki 3 cukorral issza az őrölt szegafrédót nyomásfokozós géppel lefőzve - miután megállapította a két cukros duplapresszóról, hogy savanyú és megkóstoltatta velem, meggyőzhető volt arról, hogy ez így azért szar mert a cukor miatt nem érez semmi mást. Így a következő kávéját cukor nélkül itta és ugyan elsőre nem különösebben tetszett neki, de az utóízeket kifejezetten dicsérte, és kétség sem fért hozzá, hogy élvezhetőbb mint szétcukrozva Apám mindent cukor nélkül fogyaszt, neki nagyon bejött mindegyik (gondolás-italiano).
nem tudom merre tovább.. nem érzek késztetést, hogy szintet lépjek (presszógép tekintetében), ennél drágább/minőségibb kávékat nem nagyon vennék, és ezzel a szettel is egész jól elkészíthető egy gondolás.. inkább azon gondolkodom, hogy honnan-milyen 5k körüli-alatti kávékat kellene még kipróbálni? bár lehet jobb lenne hagyni, és stabilan gondolást inni pár hónapig
ja, és valami fancy duplafalú presszó pohár ajánlatot szívesen vennék (az sem baj ha olcsó, és offline kapható ) otthon vannak olyan kis porcelán kávés poharak, amikbe pont 30-35g kávé fért bele kényelmesen, így nem kellett a mérleggel szórakozni 50ml-esek voltak, kb ekkora kellene nekem is gondolom..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz #49155328 #4654 üzenetére
nekem kb 1 kiló világos pörkölésből főzőtt citromlé után lett egyértelmű, hogy a PID "csal" kb 6-8 fokot. Minden más paramétert kizártam (mennyiség, őrlésfinomság, tamper, víz), aztán gondoltam egy merészet és feltoltam 104 fokra a PID-et - éés láss csodát..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Hoffmannak van egy videója, amiben némi kávé pazarlás árán megmutatja, hogy az ilyen propelleres darálóval hogy lehet picit javítani az egységességen. Az ötlet nem rossz, sosem próbáltam, mert mire megtaláltam ezt a videót, már megvolt a Graef
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Gaggia Classic kérdésem lenne, de inkább a kezdőbe írom
a nyomás visszajelző mutatója kb 2 bar tartományban (7-9) leng csapolás közben (inkább rezeg..). Egy enyhe citromsavas átmosást megejtettem, a csillagcsavart kiszedtem és ott áttakarítottam mindent, de ennél jobban nem akartam szétszedni elsőre.
Van ötlet, hogy mit kellene megnézni-próbálni?
szerk.: egy jól irányzott kereséssel megtaláltam a HC topikban, hogy a tágulásit kell letekerni
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
a kommentet előbb megtaláltam, és végigolvastam a beszélgetést, szóval tudtam, hogy az egész "cső" mozog kicsit nehezen hozzáférhető, de sikerült, és megszűnt a jelenség is
ha jól értem, akkor alapvetően amikor kiürül a víztartály érdemes hagyni pár másodpercig járni víz nélkül, és akkor nem kell szétszedni soha
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
mondjuk annak most nem szívesen állnék neki
amúgy nagyon elégedett vagyok a géppel, 2-3 hónap alatt kb meg is tanultam használni annyira, hogy szinte mindig iható a végeredmény akartam kérdezni egyszer, hogy a PID-del mik a tapasztalatok; aztán HC-ben rákerestem, és láttam, hogy akár ilyen 7-8 fokos eltérést is lehet mérni (akinek van hozzá türelme és eszköze ) ..
volt egy etióp aztán egy hondurasi kávé, amit kósoltam kávézóban, aztán vettem belőle ott helyben, és sehogy sem akart olyan lenni.. megkérdeztem minden paramétert, elhangzott hogy hőigényes, és 95 fokon készült. Minden stimmelt, a lefolyás, az arány, az adag, csak az íze nem így nem maradt más mint a hő, és 103-ig kellett elmennem, hogy kb ugyanolyan legyen.
de az olvasottak alapján ez normális
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Graef CM 81-> Graef CM 502 váltásnak lenne értelme? 20 vs 140 fokozat elgondolkodtatott..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
igazából most a cm 81-en kb 3 fokozatot használok, 6-7-8, és egy fajta kávét csak egy fokozaton lehet normálisan elkészíteni, mert a mennyiséggel nem lehet annyit kompenzálni mint amekkora a különbség a két állás közötti finomságban.. szóval finomhangolni nem tudom.
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
árban nem nagyon szeretnék elszállni, ez a HC-ben hirdetett 502 is leginkább az ára miatt gondolkodtatott el - CM81-et kb annyiért el tudom adni amennyiért vettem.. még átgondolom, lehet tényleg hosszabb távra érdemes a 40-60k-s árkategóriát is átböngészni
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Friss pörkölésű kávét (3-4 napos kapucziner) meddig és hogyan érdemes "pihentetni"? Van aromazárós és "sima" csomagolású is most, valószínűleg fagyasztani is fogok belőle, kérdés mikor? Legutóbb az 1kg gondolást kb 1,5-2 hét után bontottam fel és azonnal fagyasztottam le nagyrészét, de most ilyen 250g-s csomagok vannak.
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #4759 üzenetére
és ki bírja ezt kivárni? megöl a kíváncsiság..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
ma délben megnyugodtam, hogy kezdek elérni egy vállalható szintet, mivel ebből a Honduras El Izote farm SHG kapucziner kávéból sikerült kihozni a leírt fahéjas, csokis ízvilágot, kb 5-6 próbálkozás után. Már az utóbbi 1-2 is jó volt, de a fahéj valahogy nem került elő.
TuningGC, IMS kosár, 17.0 g, 97 fokos pid, 8-as Graef (CM81) őrlő állás, 9bar -> 25sec => 35g
(DM desztvíz, 0.3 - 0.9)
kép nincs, eskü szép is voltennyi pihentetés kellett neki, most járt le a két hét kb, köszi a tippet
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Melorin #4928 üzenetére
ez a világos pörkölésű omnia volt? szemes verzióban 1kg elfogyott, de egy értékelhetőt sem sikerült belőle készítenem, pedig tényleg szántam rá időt-energiát..
boltiból nekem a szemes Milano Style volt vállalható, 1-2 hónapos pörkölést lehet találni kb bárhol."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz viktorhu #4951 üzenetére
igen, olvastam, értem is - viszont a crema térfogata csökken, ha 25ml-nél állítom le a gépet, akkor abból másodpercek alatt csökken a kávé ml-ben mért mennyisége. A crema mennyisége pedig nagyban függ a kávétól. Nem ezért használunk mérleget mérőpohár helyett?
De értem, ez az official italian espresso doksi
Dorian: duplát én is 17g-ből készítek, közepes vagy sötét pörköléssel 34-37g a kávé amit várok. Térfogatra hatalmas a szórás (szemre is) pl egy Velencei gondolás (blend) és egy honduras vagy etióp sidamo között (arabica)..
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
ahol még mindig leginkább az elkészítéskor fog eldőlni, hogy van-e érzékelhető különbség.. hadd járja be mindenki az útját - adjunk javaslatot, nem azzal van a baj, csak ezek az instant kukázások meg szarozások nem hiszem hogy kellenek.
Most rákerestem, ebből az Ikeás cuccból is vannak különböző pörkölések - egyiket sem kóstoltam, lehet h valamelyik még jó is."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
kis iránymutatást kérnék, merre érdemes tovább kóstolgatnom:
a kapucziner kínálatából vásároltam az elmúlt fél évben, blendeket (velencei, riói varázs, palermo, italian) és single origin-t (kenya, etióp Sidamo, kiamania, Honduras El Izote, Myanmar) és most leadtam az utolsó rendelésemet náluk: Nicaragua Los Pedernales + Sidamo és egy riói varázs.Különösebb koncepcióm nem volt, próbáltam nagyjából mindenfélét kipróbálni ilyen 10k/kg alatt, és közben ismerkedni a GC-vel, kávé készítéssel. Nem azért rendelnék máshonnan mert bármi bajom lenne velük, csak kipróbálnék más pörkölőt is Umami Coffee-tól sikerült még etióp és honduras-t próbálni, ezeket kóstoltam kávézóban is, nagyjából sikerült reprodukálni itthon.
Amit szeretnék - világosabb pörköléssel próbálkozni, gyümölcsösebb ízvilágot kóstolni és hasonló árszinten maradni; de mindig rendelnék valami klasszikusabb csokis ízvilágú kávét is rendelni lehetőleg egy helyről Graef CM81 marad továbbra is.
Pacificaffe?
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #5088 üzenetére
"(Kapucziner hajlamos mindent kissé sötétre gyártani)."
nekem is volt egy ilyen érzésem, csak ennyire direkt módon nem mertem megítélni, mivel szinte csak onnan rendeltemPallyotz-ot már láttam többször, a getUp-ra emlékszem is lehet, hogy akkor ez lesz a következő kör, köszi.
A 10k/kg csak irány, ha épp 12 az sem gond - főleg ha egy jó blend-del az átlag árat lejjebb lehet vinni
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Taltos0711 #5175 üzenetére
nyomásfokozós kosárral nem lehet az őrlésfinomsággal jelentősen szabályozni a lefolyást.. vagy ez csak az én fejemben van meg így?
mindig ~15 baron fog nyitni, nem lesz soha ilyen csepegős csapolás, teljesen valid az, hogy 10-20sec alatt átfolyik vagy befullad vagy ihatatlan. legalábbis nyomásfokozós szűrőkkel nekem nem sikerült mást elérni. Később sima kosárral és ugyanazzal a géppel már lehetett nézegetni a lefolyást..
"... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Call of Duty: Mobile
- Milyen autót vegyek?
- Xbox Series X|S
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen