- iPhone topik
- Hetedik generációs Gorilla Glass készült a középkategóriának
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Szupervékony külsővel jöhet a Mix Fold 4
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple Watch
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Hirdetés
-
Kanada feltalálta a Netflix-adót
it Az online streamingszolgáltatások a belföldi árbevételük 5 százalékát ezentúl kötelesek átadni.
-
Előbb csúcstábla aztán topmobil jöhet a OnePlustól
ma Középpontban a Snapdragon elit teljesítménye.
-
Saját műsort kap a Metaphor: ReFantazio
gp A Summer Game Fest után egy rövid show keretén belül tudhatunk meg újabb részleteket a játékról.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
válasz vtechun #4053 üzenetére
Szia!
Alap Nespresso gépem van (Delonghi Inissia EN80.B) és próbáltam az újratölthető kapszulát egy komolyabb, fém típussal. Nálam se jó. Graef 702-es őrlőm van, de amint finomabbra őrlöm a kávét, befullad, ha pedig nagyobb szemcséjűvel töltöm meg, fekete víz folyik belőle. Szóval én se értem, hogy működik sokaknál ez a megoldás. Hozzáteszem, 5g kávéból amúgy se lenne jó presszó.
-
Osynho
addikt
-
Osynho
addikt
Egyébként nem jobb választás akár használtan egy Poemia, vagy valami hasonló, nyomásfokozós gép?
-
Osynho
addikt
válasz Polacheck #4431 üzenetére
Over pressure valve, találsz youtube-on videókat a menetéről. 2015 előtti Classicom van, én ma fogom beállítani. Nálam is a naked kar használata közben jött elő, hogy egyes kávé típusokra nagyon kényes, és fröcsköl a folyamat során. Ez lehet a túl nagy nyomástól, amire a gyári GC-k be vannak állítva.
-
Osynho
addikt
válasz kosmoo81 #4589 üzenetére
Szia.
Ugyan ezt az utat jártam be. Nespresso -> Saeco Poemia (tudtommal majdnem ugyanaz, mint a linkelt Gaggia)-> Gaggia Classic. A középső lépcsőfokot csak akkor ugranám meg, ha olcsón vennéd használtan és bukó nélkül el tudnád adni. Egy Poemia 10e körül beszerezhető, nyomásfokozót ki tudod szedni belőle. Aztán, ha rájöttél, hogy jobb kell, lehet nézni egy Classicot.
-
Osynho
addikt
válasz RetepNyaraB #4855 üzenetére
Most akciós, elvileg 25600 lengyel raktárból. Korábban tesztelte egy úriember "Olasz kávézó a konyhádban? BlitzWolf kávéfőző teszt" címmel. Meg van győződve, hogy nagyon jó és kb felesleges komolyabb gépet venni. Voltak kommentek, melyek ezt firtatták, de persze ezeket kár is volt leírni. :) "Volt sok vészmadár, akik szerint nem lesz jó, jelentem jó lett, ma is pont olyan kávékat főzök vele, mint a megérkezése után."
-
Osynho
addikt
válasz viktorhu #5599 üzenetére
Szerintem jobb, mint a Roast Master. Persze, nagyon nem mindegy milyen géppel és hogy készíted el. Nem mondom, hogy abszolút értelemben jó kávé, de kb annyival jobb, amennyivel drágább.
ribarszki: Azért kicsit megvédeném a Roast Mastert. Lehet 1-2 hónapos pörkölésűt kapni általában, úgy nem döglött. GC-vel simán jól viselkedik.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
válasz pecsenye88 #5726 üzenetére
Tök jól el lehet lenni disztribútór nélkül is, főleg nyomásfokozós karhoz felesleges.
-
Osynho
addikt
Ez okés, csak a "mindent kihozni" a Dedicából többe kerül, mint a kávéfőző, illetve annyért kapsz már pl egy GC-t használtan. A disztribútor nélkül is lehet szép lefolyást prezentálni, még naked karral is, nem gondolom, hogy elengedhetetlen kelléke egy Dedicának. . A wdt pedig egy parafadugó és pár tű.
"de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön, az őrlemény minél megfelelőbb kivonatolása viszont alapvető"
A nyomásfokozó használatával hogy tudod belőni az adott kávéhoz az őrlés finomságát? Mivel nem a kávé tömítésével áll fel a nyomás, nem hiszem, hogy lehetséges az ideális pogácsa létrehozása, így a kivonatolás megfelelősége is kérdéses. Illetve tamperelve le is fullad szegény gép.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
A nyomásfokozós kialakításnak elsősorban a nyomás fokozása a feladata, bármilyen (akár előre őlrölt) kávé használatakor. Tehát kényszermegoldás, kompromisszum. Igen, a kávé is habosabb lesz, mivel a kis lukon nagy nyomással átvergődik szegény kávé, de ez ugye nem a hagyományos értelemben vett crema. A habot valóban a minél frissebb kávé garantálja (nyilván a kezdeti pihentetést érdemes betartani), de ezen kívül a presszó elkészítéséhez lényeges, hogy maga a kávé tömörítsen, a kávé ideális őrlése adja meg a lefolyás hosszát, ezzel szabályozva a kivonatolást. Persze, hogy más lesz egy nyomásfokozós karral elkészített kávé íze, ha különböző beállításokkal őrli az ember, de a nyomásfokozó állítja elő nyomást, nem pedig a kávé. Pont ezt mutatja be a linkelt videó is.
-
Osynho
addikt
"(kiszedtem a nyomásfokozót ) de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön"
"Az első mondatot nem egészen értem, mivel ugye nincs más szerepe az ilyen szűrőnek és karkialakításnak (röfi) mint hogy felhabosítja a - szinte bármilyen finomságú - őrleményt"
Én ezekre reagáltam elsősorban.
Már hogy ne lenne szerepe a kávénak a tömítést tekintve? Sose állítottam az ellenkezőjét. Simán lefullad a Dedica, ha jól lenyomkodja valaki a kávét. Az általad linkelt videóban is van erre vonatkozó megjegyzés. Én csak annyit állítottam, hogy a presszó egyik alapja, hogy a kávé maga tömörít, ennek őrlése, előkészítése, tamperelése, a megfelelő hőmérséklet és egyéb tényezők adják a jó végeredményt. Onnatól, hogy nyomásfokozós a kar, nem lesz optimális a kávé kivonatolása. Tehát vagy nyomásfokozós kar és kompromisszum, vagy hagyományos szűrő és pontos őrlés, mérés, előkészítés, tamperelés -> ideális esetben jobb kávé. Nyomásfokozós karban is lehet pepecselni, de mivel nyomásfokozós, nincs rajta akkora hangsúly, mint pl egy naked karnál, ahol összefröcsköli a konyhát és 8 másodperc alatt átzubog a víz, ha rosszul csinálsz valamit. A nyomásfokozós kar olyan, mint egy automata. Mindig tud egy korrekt, iható kávét, de igazán jó sose lesz.
"A víz útjának láncolatában a bojlertől a csészéig minden szerepet játszik, a pumpától a kávépogácsán és felsőszűrőn át a karba helyezett szűrőig."
Így van. Pl a hőstabilitás, vízterítés is befolyásolja, amiben pedig egy komolyabb gép más szintet fog képviselni. Vagy pl a víz. Tehát minden.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
válasz pecsenye88 #5751 üzenetére
Haver ilyet vett, ez pont jó hozzá.
-
Osynho
addikt
válasz roBEEsz #6017 üzenetére
Régi Classicot vettem, gyakorlatilag újszerű volt a belseje. Szétszedtem a kazánt is, pár kis fehér pötty alakult ki rajta, azokat leszedtem és kész. Szerintem túl van ez lihegve. A réz kazán nincs polcon, úgy kell gyártatni és elég komoly összegbe kerül, én biztos nem állnék neki, hamarabb cserélném a gépet. Tejes italokat nem iszok, de frenchpressel simán lehet habot készíteni.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
válasz Viiktor1989 #6031 üzenetére
Milyen kávé és mikori pörkölésű?
-
Osynho
addikt
válasz markussandor #6293 üzenetére
Nem légmentesen zárt, kifelé nyitott szelep van rajta így a co2 simán távozik.
-
Osynho
addikt
válasz markussandor #6297 üzenetére
A jelek szerint ez elég, bontatlan csomagolással is romlik a minősége.
-
Osynho
addikt
Szia. Amennyiben a kávéházakban kapható italhoz hasonlót szeretnél, mindenképpen karos gép + örlő páros a jó döntés. Persze ezzel oda a kényelem, de mindenképpen jobb végeredményt kapsz. A keret elég szűkös, inkább használt dolgokat keresnék. Én egy Gaggia Classicot használok, nagy megelégedéssel. Mondjuk tejhabosításra korlátozottan alkalmas, de azt egy french pressel is meg lehet oldani. AVX-nél kaphatóak olcsóbban karos gépek, esetleg azokat is érdemes lehet megnézni.
-
Osynho
addikt
Az automata gépet is takarítani kell bizonyos időközönként. Sőt, mivel sokkal bonyolultabb felépítésű, szervizigényesebb is, mint egy karos gép. Tehát azért nem olyan egyszerű a dolog, hogy megnyomod a gombot és kész a kávé. Kivéve, ha a családban valaki más tartja karban a gépet. A kávé minősége pedig nyilván nem fogja elérni a karos gép által produkáltat. Hozzáteszem, nem akkora varázslat és munka egy közepesen sötét pörkölésű kávéból karos géppel főzni.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
Az a kávé inkább sötét pörkölésű, mint világos (illetve viszonylag magas a Robusta tartalma, ezért számomra kicsit karcos az íze). Mivel ennyi idő után döglöttnek tekinthető, így az őrlő mostani beállításai irrelevánsak egy frissen pörkölt kávéhoz képest. Illetve, mivel nyomásfokozós kart használsz, eleve nincs akkora jelentősége az őrlésnek, tamperelésnek.
-
Osynho
addikt
válasz justgiveup #6652 üzenetére
Szia. Benne vagyok! Én is gondolkodtam hasonlón. Elsősorban világosabb pörkölés érdekelne, ami nem 15e+/kg.
-
Osynho
addikt
Sziasztok! Elég off téma: szereztem kávé zsákokat, amiket dekorációs céllal szeretnék felhasználni. Van azonban egy állott szaguk, ami miatt kegy mosás nem ártana. Mennyire bírja ez a vastag vászon a mosógépet, a felirat mennyire tartós?
-
Osynho
addikt
Amíg 702-esem volt, egyszerűen kiutogettem belőle a maradékot, de a mostani Compak K6 stabilabb cucc. Elég szopo kis ecsettel kiszenvedni belőle a maradékot, rainditani, aztán újra turkalas. A Graefet csak odakoccintottam és ki is hullott, ennyit mindenképpen megér a friss kávé.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs