- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone-ra áttért Digi Mobilosok
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- DIGI Mobil
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Hirdetés
-
Rárepültek a gyártók a Snapdragon X-re
ph Persze ebben a Qualcomm mellett fontos szerepe van a Microsoftnak is, aki teljes erővel beállt a CoPilot+ PC programba.
-
Drágábban indíthat az új iPhone SE
ma 2025 tavaszán érkezhet az új SE, az Apple az 500 dolláros határig emelhet valamennyit az áron.
-
Folyamatosan hazudott a bitcoin állítólagos feltalálója
it Egy brit bíró szerint Craig Wright, a bitcoin állítólagos feltalálója folyamatosan hazudott és bizonyítékot hamisított.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomci
csendes tag
válasz RetepNyaraB #131000 üzenetére
Nekem csak az a kérdésem a témával kapcsolatban, hogy a friss pörköléseket egyből beteszitek a fagyóba vagy megvárjátok, míg letelik a típustól függően az a pár hét és utána megy be?
-
justgiveup
tag
Kicsit OFF, kicsit nem
Van valakinek itt kávés vállalkozása? Engedélyekkel és bejelentésekkel maradtak bennem kérdések utána nézést követően is...Egész pontosan kávé alapú italok (pl. cold brew) előállításáról lenne szó, későbbiekben kávépörkölésről.
A NEBIH oldala szerint, mivel növényi eredetű élelmiszer-előállításról van szó, így feléjük cska bejelentési kötezelettség áll fent. Ettől függetlenül gondolom, hogy egy ilyen létesítményre vonatkoznak teljesítendő feltételek, kialakítást, tisztatás, stb. tekintetében. Gyanítom például HACCP tanúsítvány mindenképp kellene. Tud valaki ebben segíteni mik merülhetnek még fel?
Előre is köszi -
Bazsee71
őstag
válasz justgiveup #131003 üzenetére
A napokban jött szembe velem ez a MaiMóni (Mónisüti) poszt. Elég jó összefoglaló, a kávépörkölést már csak annyival egészíteném ki, hogy a listához hozzájön még az Agrárkamara (regisztráció + jatt), illetve a Környezetvédelmi Hatóság (engedélyeztetés, mérés, jelentéstétel).
-
Elektrosokk
addikt
sziasztok
szeretnék egy mérleget, csak szárazon mérnék ezzel az eszközzel.
2912R , CF3 , R09 , leginkább azt szeretném, hogy pontos legyen.
ajánlott valamelyik belépő modell? elsőre nem látok nagy különbségeket...
"Bárcsak elviselnétek tőlem egy kis esztelenséget, sőt viseljetek el engem is." Szabadságot Aweriotnak! ️
-
HunLogin
csendes tag
Sziasztok!
Elég nagy falba ütköztem a choco madness beállításánál (dial-in, nem tudom hogy van magyarul ). Lehet független ez az adott kávétól, de biztos ami biztos Van, hogy ugyanannál a dózisnál és változatlan örlésnél egyszer lejön 35s alatt, egyszer gyakorlatilag ki sem jön (vagy olyan 2-3 perc, de felesleges megvánrni). JX Pro (grey dot) őrlőm van, max 5-6 kg kávé ment át eddig rajta. Cafelat Robotot használok.
Egy kattot durvítok, aztán 35s helyett 45 alatt jön. Egyáltalán nem logikus. Milyen bajok lehetnek szerintetek? Vagy beleszól az, hogy viszonylag friss, 10 napo a pörkölés?
Amit biztosan észrevettem, hogy nagy mennyiség örlésekor (32 g, elvileg 30-35 g az örőlhető max) jön nagyon lassan. -
TDX
tag
válasz HunLogin #131008 üzenetére
Minél vastagabb a kávépogácsa, annál nagyobb az ellenállás. 32g az nagyon sok (legalább is a legtöbb gép esetében), persze a robot kosarába belefér, de sokkal több ellenállása van, ha ennyiből csinálsz presszót. Illetve kb. 2x-es mennyiségű vizet vissza is tart a pogácsa (pl. ha fixen 100ml-el töltenéd fel, akkor 100-32*2 = kb. 36g presszót kapnál a pohárba). Szerintem vedd vissza a dózist, 2x húzz 16g-ból shotot. Vagy vedd sokkal nagyobbra a szemcseméretet, de 32g elég sok. Mindenesetre érdemes mérni hogy hány gramm megy be kvból (tized grammos mérleggel), mert a 18g vs. 19g is ad különbséget adott kávénál, nem hogy 18g vagy 32g.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz HunLogin #131008 üzenetére
-32g remélem nem egy adag, hanem mondjuk kettő (robot kb alsó optimális határa sztem a 16g)
-a kézid tengelyét esetleg csekkold, nem lötyög-e rajta az alsó kés. Tehát központos-e rendesen.
-a tekerés legyen rohadtul konstans. Mondjuk 1mp\fordulat és azt tartsd, mert nagyon sokat számít a lefolyásban.
-a robot második adagja back-to-back shot esetén mindig jelentősen gyorsabb lefolyású. Ez ilyen, bele kell számolni (kisebb, vagy pont nagyobb nyomás, rövidebb és óvatosabb előáztatás).
-előkészités fontossága
-a 10 nap már nem rossz, persze lehet tovább várni bontás előtt, az csak jó."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
válasz RetepNyaraB #131010 üzenetére
"- a robot második adagja back-to-back shot esetén mindig jelentősen gyorsabb lefolyású. Ez ilyen, bele kell számolni"
Ezt tudjuk hogy miért van? még nem hallottam róla.."... and I hope you have a great day!"
-
escape
aktív tag
válasz Elektrosokk #131007 üzenetére
Én most szereztem be aliról nemrég egy TIMEMORE Basic Plus Black Mirror mérleget kb 11K-ért, szerintem jó vétel volt. Kb azt tudja amit az általad linkeltek de mivel az örlőm is Timemore ezért kicsit jobban illik az ökoszisztémába Ha éppen van rá valami kupon akkor érdemes behúzni.
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
-v-
addikt
Baratza Sette-hez képest (270) a niche zero mekkora előrelépés ízben? (világos pörkölés, presszó esetén) - csinált valaki pont ilyen váltást?
-
zolnagy
őstag
válasz HunLogin #131011 üzenetére
Szerintem itt meg is van a miért, ha az van, amit gondolok. Tehát egyszerre tekerted le a két adagot és valahogy szétválasztottad kétfelé. Na most ez a módszer ami számomra még nem ismert,de feltételezem, hogy csak kikanalaztad az első adag tetejét és az összes fine az alján maradt, ami valószínűleg azt okozta, hogy a második pogácsának jóval nagyobb volt az ellenállása.
Javaslom, hogy adagonként őrölj és használj wdt-t. Kíváncsi vagyok, hogy ez esetben is tapasztalod- e ezt. -
HunLogin
csendes tag
válasz zolnagy #131016 üzenetére
Erre még nem gondoltam, logikusan hangzik. Örülnék is, ha így lenne, de mind a két adag rossz (lassú) lett.
Utána őröltem egy újat (ugyanazon beállítással) csak 16 grammal. Ott lett egy 40s-es lefolyás. Iható volt, de érződött benne az a plusz keserűség a többlet idő miatt. 1 kattot állítottam durvábbra, és 1 perc lett a lefolyás (ha még finomabbra állítottam volna akkor ok..). Itt mára feladtam
Tehát igazából 2 probléma is van, valószínűleg összefüggenek.Visszatérve a dupla adagos őrlésre. Nekem ott az a teóriám, hogy az elektrosztatikus töltés miatt rátapad a késre a kávé. Ha dupla adagot őrlök, már annyi tapad fel, hogy egymást őrlik. Jó kérdés, hogy van-e benne valami
Mindenesetre szétszedem az őrlőt, megfogadom a ,,rohadtul konstans '' tekerést, valamint spriccelem a szemeket őrlés előtt. WDT-t használok.
[ Szerkesztve ]
-
lojzi1
csendes tag
válasz HunLogin #131017 üzenetére
Mit csinálsz pontosan? Letekersz a kézivel 16g-ot, be a Robotba és mondjuk 1 perc míg lehúzod? Ezek után egyet durvítasz az örlőn és lejön 45mp alatt? Vagy még lassabban?
Én is kézi őrlőzök és La Pavoni-zok, amit ugyanígy kézzel kell érzésre lehúzni. Amit észrevettem, hogy ha egymás után főzök, a második sokkal nehezebben jön le, ahhoz mindig durvitani kell az őrlőn egyet. Én is mindenféle módon elcsesztem már örlést, de gyorsabb-lassabb tekerés, meg a nagy adag szétadagolás nekem nem okoz ekkora eltérést két főzés között. Ezek nekem inkább olyan elméleti igazságok, mint hogy ha leejtek a követ, akkor a Föld is elmozdul a kő felé. Igen, de iszonyú kicsit.
Sokkal jobban számít, ha a tampert jobban vagy kevésbé nyomod meg, az egész komolyan érezhető.[ Szerkesztve ]
-
HunLogin
csendes tag
válasz lojzi1 #131018 üzenetére
Letekerek 16g-ot kézivel (amikor éppen nem 32g-ot, de azt most egy jó ideig nem próbálom meg, nem esett jól kidobni..). WDT, tamper, papír, gyári shower screen. Víz ráenged, pici pre infusion.
Pont az a lényeg, hogy egyet durvítottam az őrlőn, és több idő alatt jött le. Azaz valami más probléma van, mert pont hogy gyorsabban kéne lejönnie. Szóval elrontok valamit amiről nem tudok.. A tamperen sokat gondolkoztam. Ott én tök sok helyen azt láttam, hogy nem nagyon kell vele fogalkozni. Addig nyomom amíg vissza nem nyom a kávé, aztán ennyi. Feleslegesen nem nyomom erősen, kb jó érzésig De ennek nem kéne ennyire számítania nem? Vagy ha nagyon számít az baj, mert elég nehéz objektíven ugyanolyan erősen nyomni mindig.
Persze benne van az egészben, hogy nincs akkora mintám, csak pár húzás. Egyelőre annyit tapasztalok, hogy nem konzisztens dolgok történnek. Két egymás utáni azonos őrlésnél az egyik 2 perc alatt jön le, a másik 40s alatt. Aztán durvítom az őrlőt és 1 perc. Teljesen random értékek ezek, nincs összefüggés. Valami másnak kell lennie a háttérben. A tamperelés pl. egy ilyen dolog lehet talán. De meghallgatnám mások tapasztalatát is a tamperelés hatásának mértékéről.
Annyi még, hogy JX pro speci szerint 1.2.0-1.6.0 között kéne mennie a presszónak. Másoktól is ilyeneket olvastam. Persze kávéja válogatja, így nem foglalkoztam azzal, hogy nekem az egyik CM világos 1.9.0-n megy, a choko madnessnél pedig 2.0.2-körül mozgok. Aztán lehet hogy mégiscsak probléma ez, és valami rosszul van az őrlőben (szedtem már szét korábban). Kalibrálva elvileg jól van, annak hiánya okozhatná a plusz értékeket, de nem magyarázat az inkonzisztenciára. -
zolnagy
őstag
válasz HunLogin #131019 üzenetére
Hát ott tényleg nem kerek valami. Pedig a leírásodból az látszik, hogy figyelsz a részletekre. Jó, az egyszerre őrlés nem jó ötlet, de ezk szerint külön is jelentkezik, ráadásul pont ellentétesen, ahogy kéne...
Nálam is robot van és egy mazzer mini-e, kéziből meg kingrinder K6, de sose tapasztaltam ilyet. Ha durvábbra állítom, akkor gyorsabb, ha finomabbra, lasabb a lefolyás vagy kisebb illetve nagyobb a nyomás ugyanazon flow-hoz. -
kk831228
addikt
válasz HunLogin #131019 üzenetére
Jó lenne a tamperelést kizárni egy rugós vagy palmtamp...
Azért sokat számít de ha párszor tampereltél nagyjából ráál az ember keze és ekkora difik nem szoktak lenni.
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
HunLogin
csendes tag
válasz justgiveup #131023 üzenetére
Szotam mérni őrlés előtt és után is. Most elgondolkoztam mondjuk picit, hogy mi is volt.
Volt reggel egy 16.0 gramm, 2.0.2 őrlő beállítás. Kb 38s alatt jött le. Picit savas lett, így azt terveztem, hogy a kövi adagra 15.8-as dózist rakok őrlés változtatás nélkül. Aztán délben csináltam a 32g őrlést egyben és szedtem szét őket 15.8, 15.8-ra. Ezek azok, amik le se jöttek, 2 perc erőlködés és 10g után inkább öntöttem ki az egészet. Utána visszaálltam a szimpla dózis őrlésére. Még mindig nem állítottam őrlés finomságot az eredeti 2.0.2-ről. Itt húztam egy 40s körülit. Ez a reggeli húzással konzisztens volt. A 40s-ot még mindig sokalltam, így egy kattot durvítottam 2.0.3-ra (nem tudom, hogy a többi őrlő hogyan működik, de a JX Pro durvul a szám növekedésével, szóval ezt tuti nem néztem be ). Itt aztán húztam egy 1 perceset. Már elegem lett, felöntöttem tejjel a jó keserű löttyöt és abbahagytam
Arra sajnos nem emlékszem, hogy az utolsó 2 húzás mekkora dózissal ment. Vagy 16.0 vagy 15.8. Amatőr hiba lenne, ha a sok b@szakvás miatt véletlenül a 40seceset 15.8-cal, az 1 perceset 16.0 val csinálom. Az talán magyarázhatná azt, hogy tovább folyt az utóbbi. Persze úgy, hogy még durvítottam is, nem hinném hogy 0.2g-nak egy 1.5x-ös szorzót kéne jelentenie időben. Aztán lehet hogy összeadódik minden, és picit ez, picit a tamper, picit az amit lojzi1 mond, hogy a második lassabb neki (mondjuk az pavoni), picit esetleg a tekerés sebessége és ezáltal a fineok mennyisége.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz HunLogin #131024 üzenetére
0.2g az nem oszt nem szoroz. Viszont a 40s vs két perc között őrületes difi van gyakorlatilag azonos állással. Elképzelni sem tudom. Budán lakom, ha érdekel gyere el. Hozd a cájgod. Van jx-prom és robotom is.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
HunLogin
csendes tag
válasz RetepNyaraB #131025 üzenetére
Köszi Még lehúzok párat, hátha megtalálom a megoldást. Aztán ki tudja, lehet a kávéval van valami, bár természetesen ez az utolsó amit feltételezek paljoc
[ Szerkesztve ]
-
tomiie6
csendes újonc
válasz HunLogin #131026 üzenetére
Ahogy látom, senki nem írta még le. Mivel az őrlemény nem homogén, nem lehet "elfelezni". El tudod, csak elveszted a konzisztencia esélyét a recept megismételhetőségét értendő.
Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
-
Topuka
csendes tag
Sziasztok,
Tudtok ajánlani jó kis kávé pörkölőket? Mintha olvastam volna nemrég, hogy Szegeden is van valaki.
Rendelni akarok pár félét.
Más:
Nem tudom hány grammos kosárral küldi a Quick mill a Vetrano-t, de 18 gramm nem nagyon fér bele a duplába.Nézegettem ezeket a VST kosarakat, mi a különbség a ridgeless vagy a standard típusok között? Azt látom a képen de van ennek bármi jelentősége?
A 20grammos kosárba kényelmesen beleférhet a 18 gramm?Esetelg tudtok linkelni egy videót a PID beállítási lehetőségekről? Nem találok a leírásában se és youtube-on sem.
Most jött meg csütörtökön a gép, és jó lenne tudni kezelni.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Topuka #131030 üzenetére
Ridged stabilabban ül a karban, de a perem mentes is. Utóbbit vedd, nem kell a perem. Csak a problémát szaporítja.
20g kosárba sötét pörkből 18 körül, világosból akár 22 is.
Piden van két gomb + -, nem értem a kérdést."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
icm
tag
válasz Topuka #131030 üzenetére
Jó lenne tudni melyik verzió ez... csak a sima Vetrano nem PID-es. Ha duálbojleres akkor ott a PID rajta és van egy külön fejezet a használatiban, a PID programozással kapcsolatosan. 3as fejezet / 72 oldal.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Jolida
tag
válasz Topuka #131030 üzenetére
"de 18 gramm nem nagyon fér bele a duplába."
"A 20grammos kosárba kényelmesen beleférhet a 18 gramm?"Nem nagyon értelek ...
QM Pippával 18-as VST kosárral 18..19 -> 42g-okat csinálok, úgy, hogy a tetején még ül PA papír + 1.7mm-es Normcore puckscreen is.
Két adagos karban, 16-os IMS-el is simán lejön két szimpla.A 20-as gyári QM kosarat egy próbán kívül sose használtam, felesleges.
Szerintem a 25-ös kosár csak feneketlen karba fog elférni a magassága miatt.
-
Topuka
csendes tag
válasz RetepNyaraB #131031 üzenetére
Köszi, rendelni fogok perem nélkülit.
Közben találtam videót, hiába nyomkodtam nem volt egyértelmű de mostmár láttam, hogy külön tudom állítani a két kazánt.icm:
Köszi a linket. Ez a duálbojleres.
Egész pontosan ez:Jolida:
A 18g-al a friss őrleménnyel van tele, aztán jön a wdt, disztibútor és aztán tamper utána rá a puckscreen. Végülis nem szokott sok őrlemény kijönni, csak mondom lehet jobb (kényelmesebb) lenne egy nagyobb kosár.
Miért felesleges? Össze se lehet hasonlítani a gyárit egy Vst/Ims-el?
A 25-ös kosár csak illusztráció volt, hirtelen azt találtam a perem szemléltetése végett.[ Szerkesztve ]
-
Jolida
tag
válasz Topuka #131034 üzenetére
"Össze se lehet hasonlítani a gyárit egy Vst/Ims-el?"
De, össze lehet -kell is-.
Aztán vagy használod a gyárit, vagy nem.A magasító mindenképpen kell. Lehetőleg olyat vegyél, ami kívülről ül fel a kosár szélére.
Ha olyan boltban veszed, ahova be is tudsz menni, vidd magaddal a kart, kosarat, hogy ne érjen meglepetés.Egyébként milyen őrlőd van?
-
Jolida
tag
Egyébként ezekkel a kosarakkal fogod kapni:
1 cup
https://espressodolce.ca/products/ac0970fi12 cup 14-18g
https://espressodolce.ca/products/ac0970fi2Blind
https://espressodolce.ca/products/blind-basket-insert-for-backflush-58mm-ac0970fc -
HÁZIGAZDA
no, itt meg hosszú idő után van némi fennforgás, szegény barna qm 0650 egyelőre diszkvalifikálódott az asztalról, pedig tökéletesen passzol dizájnban az aromaboy-hoz. ami szerencsére a szép verzió, és minden előzetes várakozásnál is sokkal, sokkal kisebb, egészen pici, atom pici, mobiltelefon pici. ha ebből tényleg jó filter jön, márpedig az fog, akkor ennyiért ez ingyen van. miért, ó, miért nem csináltak belőle 500 ml-es verziót?
a flair58-cal pedig elsőre jó lett a kofi, a pukkaképernyő a stagg fordítva lerakott fedőjén melegszik át, aztán ennyi, 98 fokos vízzel etettem és lehúztam, ahogy épp kedvem volt. istenkirálymegacsászárzsivány, hogy lehet hosszú presszókat lőni, évek óta hiányzik.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz lojzi1 #131044 üzenetére
az orchideák is rögtön befogadták
igen, a villanyos. megmondom őszintén, hogy pont azt tudja, amire számítottam, így 14 év után már viszonylag rutinos vagyok a témában. drága, kifejezetten szépnek sem mondanám, én biztos picit gondolkodtam volna még pár dolgon rajta (például a helyére pattanó, mágneses puck screen..? hogy azzal se te bohóckodjál), de működik, a célnak megfelel.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz Parci #131045 üzenetére
V4 már? Ha akarsz jobban kezelhető screent, akkor az Sworks-féle verziót érdemes megnézni. Abból van olyan verzió, ami ragaszkodik a mágneshez. Persze attól még nem pattan be a helyére, de ha igaz, amit állítanak róla, akkor könnyen tisztítható és pl egy mágneses végű wdt toollal könnyen ki is tudod venni.
https://barbieripnk.hu/
-
RBJ
addikt
Csókolom.
Vettem a bátorságot szétszedtem a gaggia T.
Szétszed, O gyűrű csere, összerak, ellenőriz, nem folyik örül.
Szétszedés után citromsavas vízzel atkefelgettem, elején megijed, mert szürke lötty lett belőle, gondolom az alukazánt oldja kicsit. Normális ez? Utánna át torolgettem
Már nem fogott. Képek lent, véleményt kérek vészes volt e a kazán belseje?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen