- Látóhatáron a drágább HMD készülékek
- Termékoldal is van a Galaxy Watch FE-hez
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Egyszerű funkcionalitást kínál a frissen bemutatott Galaxy Fit3
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- iPhone topik
Hirdetés
-
Samsung QN800D: Neo QLED 8K tévét teszteltünk
ph A Samsung idei kiadású, Mini LED háttérvilágítású okostévéje járt nálunk.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Már tudjuk, hogy mikor jön pontosan az idei Ubisoft Forward
gp Idén is számos friss bejelentésre számíthatunk a cégtől.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabszin
csendes újonc
Még nagyon az elején vagyok, de az iberital a gyenge láncszem nálam: a saját pörkölésemet nem hajlandó ledarálni, a boltit igen...Ezért Ikeás darálóval durvára ledarálom és utána jön a darálás-átmenetileg.
A vízzel újítottam: vízlágyítón átengedem(gyantás), majd ezt MgO-s BWT kancsós szűrőn leszűröm, majd keverem sima csapvízzel, amit átszűrtem ugyanezzel a szűrővel. Jelenleg az arány 1:1.
Ha lesz vízkeménység mérőm, módosíthatom az arányt. Jelenleg ez bevált.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz SoundON #85765 üzenetére
Akkor jobban körültekintek ebben a témában, mert a BWT víz kombinációm bevált, mellékíz általam nem tapasztalt, próbálok utánaérdeklődni...
Sőt, a saját pörkölés, "kontár" darálás mellett is korrekt íz, bár az ízlelőbimbóim távol állnak a mesterektől, de a friss pörkölést(kb 10 napos) bárhogy sikerül is, nem lehet bóti dolgokkal felülmúlni.
Ma a párommal végre felsóhajtottunk; de finom: AVX Guatemala Huehuetenango Pacamara.
Pici citrusosság mellett, maradó selymes íz.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz sz.zs. #85796 üzenetére
Meglepődtem, hogy a BWT normális reakció helyett mással és nem velem kommunikál.
A lényeg: kérdést tettem fel a belinkelt Lelit korróziója miatt, mivel én is használom a szűrőjüket; ugye ez em panasz, nincs is mire.
Vajon, akivel az eset megtörtént végére járt-e a problémának, mer arról is jó lenne tudni...?
A BWT egyébként a kávéitalhoz kimondottan ajánlja a kancsós szűrőt, de azt nem mondja, hogy csak a kávéba tegyük a vizet, a kávégépbe ne.[ Szerkesztve ]
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz sz.zs. #85819 üzenetére
Köszi az infót és a segítséget.
Más: tegnap mértem meg a víz keménységét egyszerű, titrálós, akváriumokhoz kapható készlettel és bizony kb 23 nK a csapvizünk. (Tököl) A gyantás lágyítóból "0" jön ki, a keverékem kb. 9 nK. A többi összetevőt sajna nem tudom mérni, íz szempontjából a Na biztos hátrányos, de nem "érzem" a végeredményen.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Ha jól látom, akkor a Lelitek esnek áldozatul a vízszűrő kancsóknak? Egyik január, másik szeptember?
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz SoundON #85830 üzenetére
Igen, ma válaszoltak:
Azt írták, hogy szűrőpatronjaikat a kávéfőzőkkel való használatra szánják és eddig nem fordult elő hasonló jellegű panasz.
A kép megtekintése után javasolják, hogy mindenképpen forduljak ezzel az észrevétellel a kávéfőző gyártójához - mivel nem tudhatják, mely anyagokat és főleg, milyen minőségben használják pontosan a kávéfőző ezen részén.
Vannak anyagok, melyek hajlamosabbak a korrózióra, ilyen a réz, de a megfelelő, homogén nikkelezés megoldja a védelmet, és nem lehet probléma.....írták udvarias hangvételű válaszukban..@mdav88-nak igencsak igaza lehet...
[ Szerkesztve ]
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Majd én leszek a viszonyítás, használom, használom, azt meglátjuk...
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz fragola.6035 #85878 üzenetére
Tyűha!
Legalább azt is mondta volna, hogy a direkt kávégépekhez gyártott tisztítóik nem ártanak.Jana86" A világos pörkölésű keményebb babok az én kedvenceim is; jó száraz pogácsák maradnak utánuk, a lefolyás növelés ellenére valóban kellemes élmény-számomra.
Talán a savasság, ami zavaró lehet, de a hőfokkal lehet játszani.[ Szerkesztve ]
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz Ludovicus #87195 üzenetére
Pont ez a téma foglalkoztat mostanság; hogy a tampersegéddel az eredeti szimpla gaggia szűrő jól működik-e vagy kell hozzá a Marzocco utángyártott?
Az eredetivel+ tampersegéddel nincsenek jó tapasztalataim.[ Szerkesztve ]
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz fragola.6035 #89704 üzenetére
Szia, vevő lennék rá, ha nem azonnal megvette más.
Tanácsot kérek, mennyire érdemes tölcséresre alakítani.
KöszönömMazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz Flashback #89868 üzenetére
Két termés(legalább), kétféle szerkezetben(legalább). Kétféle előkészítés, pörkölés: máris többszörös keménység és porózusság különbség. A porózusság és keménység között pedig lehet valamilyen összefüggés, de biztosan nem fordítottan arányos, ami további minőségi különbséget hoz. Aztán az azonos őrlési finomság meg lehetetlen, mert a gépen az őrlési állás lehet azonos, de akkor is kérdés egy kávén belül is mi az eredmény. Ezek után ez a káosz egy tamper alatt részlegesen rendeződne, de ....és tovább ne is soroljuk...
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz Flashback #89882 üzenetére
Veszélyes terület, bőven lehetne róla könyvet írni. Pl. ha volna egy szabványos szitasor és az ehhez kapcsolódó mérő-elemző rendszer, máris lehetne vizsgálni a szemcsemérettől függő lefolyást. Igen, de nem beszéltünk az eredeti nyersanyagról és pörkölésről stb. Jobb nem belebonyolódni.
Most azon vagyok, hogy a frissen vásárolt Mazzerem milliméteres tekeréseivel a kések összeérése közelében hogyan állítsam be az ideálist lefolyást a saját pörkölésű világos szemcsékkel.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz Kávé Kálmán #90489 üzenetére
Köszönet a videóért, sokat tanultam belőle; itt hallottam először a második reccsről, hogy az hogyan is hangzik; hát most kipróbáltam a második reccset is, kóstolás két hét kb.
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Most megtudtam, mi köze a búsó járásnak a jó kávéhoz.
Mohácson betértünk egy cukrászdába-kávézni, most vasárnap. A tömeg ellenére gyorsan ott gőzölgött előttünk a szép tigrismintás ital: finom illat, kávés ízek. Túl sok idejük nem volt szórakázni, grammozgatni, stb. a hölgyeknek, azt se tudtam meg milyen kávé, ill kávégép, mert nagy volt a forgás.
Otthon a PID-elt Gaggiám, és Mazzerem egyéb lehetőségek nélkül csak reményt sugároz, de nem kergetek álmokat.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Az emberek keresik az újdonságot. Az Iberital nálam a múlté, csak nyöszörögni tudott a keményebb baboktól-szuper mérnöki alkotás, háborúban hadieszköz lehetett volna.
Fragolától van egy Mazzerem, ez már kivégzi a keményebb babokat, de mérnökök itt is kiemelkedőt alkottak: a garaton fennakad a cucc, újra kell indítani, hogy még kileheljen egy grammot, a finomság beállítás mint Frédi-Béniben és ha kicsit arrébb mész vizet iszol, ha errébb, alig folyik át...Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz Csabszin #91370 üzenetére
Kiváncsiságból kimértem egy szimplán, mennyit tudok kinyerni 9 gr-ból: 8,9-et! Ebben persze volt előtte lévő adag is gondolom, de direkt két szimplával próbáltam egymást követően az arányok kedvéért. Gondolkodom egy mobil készleten sátorozás esetén és az jól jönne a különböző kávéknál otthon is valóban.
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Kávépörkölő szakértők figyelem; Segítenétek az alábbiak értelmezésében(egy cikk a kávépörkölésről-Kávékorzó)? Szeretnék már egyszer tudatos műveleteket a kávéserpenyőmben, ihatóbb eredménnyel, mint eddig, úgy érzem jó lenne megértenem, de eddig nem világos.
" Az első reccsenés folyamatban 10:00 - 213°C
Az első reccsenés alatt a kávé színe még tarka, egyenetlen, a babok nagyobbodása folytatódik a középső vájat megrepedésével. Nedvesség szabadul fel a kávé belsejéből és a vékony hártya maradéka is távozik pelyva formájában. Mivel az első reccsenés exotermikus, ezért a babok ilyenkor hőt adnak le, de nekünk gyorsan vissza kell állítanunk endotermikusba. Azoknál a pörkölőknél, melyek nem tudnak elég hőt leadni, a pörkölés folyamata könnyen leállhat ezen a ponton, ami nem jó. Sült ízű lesz az eredmény, ha a pörkölmény a karamellizáció folyamata (149-205 °C-os belső babhőmérséklet) alatt hőt veszít.Mi az hogy hőt veszít a pörkölmény exoterm folyamatnál?
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #91915 üzenetére
Engem az zavarhatott meg, hogy ..a pörkölők nem tudnak elég hőt leadni" részt úgy vettem, hogy elvezetni az exoterm folyamat hőjét, nehogy túlhevülés jöjjön létre a zárt térben, de hát ez ugye nem zárt tér...
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz jana86 #91895 üzenetére
A Monolith-ra gonolsz, mint high-end daráló?
Egyszer SoundON Eurékájával volt párhuzamban és fej fej mellett voltak?
Csak azért kérdezem, hogy tanuljak, mik a tapasztalatok.
(Ráadásul, ha nem pont a mai helyzet volna, szemezgettem már a Lelit Bianca-val)Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz jana86 #91945 üzenetére
Igen, rosszul emlékeztem, így érthető, hogy pariban van a két őrlő.
Én is úgy vagyok, hogy "túlzásba" vinném a dolgokat, mert nem vagyok kibékülve az amatőr dolgaimmal pörkölés-kivonatolás tekintetében, "szerencsére" a realitást még megtartom magamhoz képest(ezért még pá Lelit Bianca).
Most pl az SJ-vel próbálnám ki, hogy hogyan lehet az adagonkénti őrlést variálni pl az adagolás keresztmetszet változásával, hátha találok jó irányt.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz bbuffy #92543 üzenetére
A savanyú és citrusos között a különbségtétel sokaknak nem megy; én sem vagyok ebben tökéletes, de szeretem, ha gyümölcsös savakat érzek, már zavar, ha ez nincs meg.
A gáz nálam a szitaszerű serpenyőben pörköl, azon gondolkodtam nem zavarja-e be az ízeket esetleg a gáz égésterméke, attól függően, milyen az égés minősége?
Nálam pont most lesz soron a Santos, érdekes, hogy a forgalmazó francia pörkölést illeszt hozzá...Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz bbuffy #92545 üzenetére
Írhatnál majd a gépi tapasztalatokról. Van itt fórumtárs, aki szintén azzal sütöget...
Gondolkodom én is rajta...
Szeretnék a presszó és capucinós vonal mellé filteres ízeket is érezni-ezt meg ugye, ki kell szolgálni...Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #92809 üzenetére
és PID-el issza a vizet
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Koczó93 mi az a zm royal?
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Én meg lassan az SJ-vel csak úgy el vagyok.
Amikor vettem, bejött az Iberital után az egyenletességben, ízben a javulás, de érzem, hogy még hagy kívánnivalót...Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
-
Csabszin
csendes újonc
Hát most már nem is tudom, hogy állok a fragolától vett SJ-val...
A hozzászólásokból az jön le, hogy presszóra és filterre is vannak gyengéi a Mazzereknek, csak kapkodom a fejem..
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
-
Csabszin
csendes újonc
hú, 25 perc, ez most komoly? amikor a Jollyval filter darálok, és ezután használom a presszó fokozatot alapos porszívózásra van szükség, mert nagyon nehezen forog a tárcsa, nyilván a lerakódás miatt.
norkov84; konzumpro a bwt kancsós vízzel óvatosan általánosítsunk, mert nálunk Tökölön a vízkeménység 20-24 és kancsóval sem nagyon megy 18 alá. Emiatt ioncserélt vízzel kombinálok, így kapo kb 8-11 es vizet(titrálással mérve)[ Szerkesztve ]
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Van tapasztalatotok a S Jollyval presszótól hány racsnyira van kb a filtertartomány?
Van értelme SJ-val filterkávét erőltetni?
Nekem jó-jó (főleg a gyümölcsösebbek), de nem az igazi....Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
-
Csabszin
csendes újonc
válasz farsang #99977 üzenetére
A BWT kancsóról már volt pár negatív tapasztalat, hozzászólás(pl Lelit kazánt tett tönkre).
ettől függetlenül én így használom az ioncserélt vízzel; jelenleg nem szeretnék másba belebonyolódni. Legfeljebb egyszer kipróbálom a DM-es vízzel-kancsón átszűrve.
A sima ioncserélt víz nem is alkalmas igazi kávéízt előhozni-legalábbis ezt tapasztaltam, kell a keverés és szűrés a jó eredményhez.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Szeretnék valami jó filtert pörkölni, tudnátok-e az AVX-ről ehhez valamit ajánlani? Korábban egy indonéz suku rawe bejött, de már nem kapható náluk. Köszi a tippeket...
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz Xabi78 #101384 üzenetére
Példamutató összegoglaló.
Nekem megnyugvást is adott a saját pörkölésű kávéim és Mazzer SJ tekintetében, hogy nem csak én lehetek az oka a keserű-savanyú bukék néha zavaró hatása miatt, de lehet, hogy a pidelt Gaggiám is erősen meghatározza a dolgokat.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
válasz Parci #101513 üzenetére
No, akkor holnap vagy inkább ma egy Papua New Guinea Girambin lesz az áldozat...
Utána meg egy Indonesia Gayo Blue Mountain KSU Mahara Organic próba filterre...
Karácsonyra beérik...
[ Szerkesztve ]
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Bingo! Végre egy sikerélmény. Egy ajándék Brazil Samba kóstolása után hengerelt a pár napos saját pörkölésem egy PNG Girambin 15% robustával 92C, élénk gyümölcsös ízekre éreztem. Ezeket ritkán tapasztaltam eddig a Gaggiámmal...
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Csabszin
csendes újonc
Köszönet mindenkinek a nyerskávés infókért.
A pörköléseim utáni kudarcérzetet bővíthetem.
Nincs valaki Tököl közelében, aki cuppingolná az unikummal és diópálinkával megspriccelt Brasil Santosomat?Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Aliexpress tapasztalatok
- Spórolós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- N€T0X|N: Starlink előtt és után
- Politika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- DIGI internet
- E-roller topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs