Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz viharhozo #6646 üzenetére

    ahhoz kínálati hiány kellene, vagyis hogy
    1. elfogyjanak a telkek
    2. a fejlesztők képtelenek legyenek tartani a kereslettel a tempót és ne tudjanak annyit, vagy olyan sebességben fejleszteni
    3. ne legyen verseny a fejlesztésben, ne akarjanak egymás árai alá menni

    Ez a kedvezmény igazán az első lakásvásárlókat segíti. Hány ilyen lehet?
    Szerintem annyira nem sok, hogy ők mozgassák a piacot. (Szerintem egyértelmű az állami szándék, hogy a fiatal párokat a lakással kössék Mo-hoz (de simán kijátszható). Mint ahogy a diákokat a főiskola utáni munkakötelezettséggel kötik Mo-hoz az államilag finanszírozott oktatásért cserébe. Az a baj, hogy csak emiatt nem fognak hazajönni a fiatalok. És az egyszeri pozitív cashflow után még mindig ott van a napi cashflow hiánya, mert nincs diplomás munkahelye.)
    Tény, hogy még mindig jobb ez a pénzköltés, mint a stadion építés. De látszik, hogy csak központosítva, felülről tervezve képesek gondolkodni. Ahelyett, hogy az emberek kezébe adnák a sorsukat és a piacra bíznák a munkahely teremtést, és lentről indulna a maradási szándék és nem a felülről belógatott mézesmadzagon lógna mindenki. Így alulról építkezne az ország és alulról szerveződne a társadalom. Mint minden normális országban. Csak hát ugye így nem lenne ráhatásuk és kizárnák saját magukat a pénzes kondér mellől (mert a GDP arányos állami újraelosztás beesne).

    Szerintem itt a lakást cserélők és a csok-kal való kalkulálás fogja meghatározni.
    Teljes káosz, mire kitisztul az új irány. Hacsak nem lesz egy-egy társadalmi réteg, vagy egy-egy lakástípus, ami látványosan fajsúlyos lesz és dominálják a piacot.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák