Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Qtya123

    őstag

    válasz axioma #8997 üzenetére

    Üdv!

    Fejlemények vannak.
    Úgy néz ki, hogy a kiköltözése meglesz a tulajnak. A faktoring cég és a tulaj ma bólintott rá a kialkudott vételárra, illetve a cég az adásvétellel kapcsolatos adatokat nekünk és az ügyvédünknek ma küldte át (az ügyvédünk hétfőig nem tudja elolvasni).

    Egy dolog nem világos ebben: A tulaj nem bajlódott a lakás hirdetésével és ezért a faktoring cég bízott meg egy értékesítőt, aki hirdeti a lakást, beszél a vevőjelöltekkel, intézi a kommunikációt a vevőjelölt és a tulaj között. Ez az ember a faktoring cég egy kapcsolt vállalkozásában dolgozik, amely Kft-ben tulajdonos a faktoring zrt.

    Ez a megbízott értékesítő azt mondta, hogy 300.000 Ft lesz az értékesítéssel járó költség, amit már tartalmaz a mi kialkudott vételárunk összege. Ezt elmondása és leírása szerint úgy kellene beépítenie az ügyvédünknek a megírandó adásvételi szerződésbe, hogy:

    először is a kialkudott vételárból 1.000.000 Ft foglaló utalása a faktoring cégnek, majd később
    x Ft vételár utalása a jelzálogjogosult faktoring zrt. cégnek (a jelzálog összege, csökkentve az 1 millió foglalóval)
    y Ft vételár utalása a lakás tulajdonosának (a jelzálogon felül a vételárból megmaradó összeg, ami őt illeti) és
    300.000 Ft vételár utalással a faktoring zrt. érdekeltségébe tartozó Kft-nek, amelyben ez az értékesítő dolgozik.

    A kérdésem az, hogy ez így jogilag szabályos egy adásvételi szerződésen, hogy vételárként megjelölt 300.000 Ft lesz átutalva egy Kft-nek, ami lényegében nem a jogügylet részese, mivel se nem tulajdonosa a lakásnak, se nem a jelzálog jogosultja? Mert ha jól értem ebben a jogügyletben mi vevőkön kívül csak a lakás mostani tulaja és a faktoring zrt. a résztvevők. A Kft-nek szabályos, hogy vételár jogcímen megy 300.000 Ft, ami tulajdonképpen egy beépített "munkadíja" az értékesítőnek az én értelmezésemben?

Új hozzászólás Aktív témák