Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ayo

    addikt

    válasz Mauzes #42869 üzenetére

    legónál én se tudom, hogy mennyire para az anyagnak. Retro konzoloknál is pár éve jött elő, ott is eltelt mondjuk 10 év amióta nagyban csinálja mindenki és mostanában látszik, hogy sajnos nem tesz jót a műanyagnak. Jangbricks-nél is kérdés, hogy hány éve tolja ezt a dolgot és miket tapasztalt mondjuk x éves után. A másik, hogy lego annyiban más, hogy jóval kisebb darabok és azok azért kevésbé törékenyek, mint mondjuk egy snes konzol széleinél az illesztés. Maximum a hosszabb, törékenyebb részeket félteném.
    Ehhez komolyabb tesztek kellenének, de azt gondolom, hogy jóval kevésbé veszélyesebb itt a károsodás.

    közben találtam egy idevágó dolgot:

    idézek: "Másrészt, a műanyag anyagában színeződik és a RetrObright csak felületi megoldás. Nem is beszélve arról, ha nem sikerül akkor a felület megmaródik, megmatúl, vagy éppen csíkos lesz."
    "További tévhit, hogy a sárgulást előidézte a napfény (UV) és a cigaretta füst. Sajnos, ezek egyike sem. Műanyag burkolatunk akkor is besárgulhat, ha azt 30 évig a szekrényben tartottuk. Műanyagokat, más néven akrilonitril-butadién-sztirén (ABS) anyagokból készítik. Ennek viszont van egy rossz tulajdonsága, hogy nagyon jól ég. Az égés késleltetéséhez viszont adalékot kellett adni, amit anno bróm -al oldottak meg. Viszont ennek köszönhetően a műanyag idővel oxidálódik, barnul/sárgul. Természetesen, az UV ezt a folyamatot felgyorsítja."
    "Persze, most mondhatnánk, hogy akkor újra és újra RetrObright -juk. Igen, csak minden egyes „kezeléssel” a műanyag keményedik, ezáltal öregedik és legrosszabb esetben törik. Főleg a rögzítő fülek."

    [ Szerkesztve ]

    http://jateknaplo.blog.hu

Új hozzászólás Aktív témák