Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Paxker315

    addikt

    válasz Paxker315 #116234 üzenetére

    Ha belefér: egyébként pont ez gondolkodtatott el (US túlértékeltség és drágaság) picit, mert.

    Nyilván az elmúlt 15-20 évben az US-ba, S&P500-ba vitt "hit" nagyon jó kimenetellel bírt eddig. Ennek ellenére én alapból Vanguard FTSE All-World indexet követő alappal kezdtem, és ez is egyre kisebb súllyal van jelen, mióta a faktor-alapokkal megismerkedtem és igyekeztem tájékozódni róluk. Jövő havi vásárlást JPGL-re terveztem fordítani, az FTSE All-World-be idén nem tervezek pénzt tenni.

    Úgy kondícionáltak, hogy egy faktoros ETF portfolio lehet a legjobb választás (pl. Is3S, IS3R, JPGL, ZPRX, ZPRV, FLXE különféle arányokban). De, az elmúlt 15 év alapján a mezei "csakazusa" / "S&P500" amúgy jobban teljesített. Ilyenkor van bennem némi szkepticizmus a saját "hittel" meg választásokkal kapcsolatban, mennyire járok jól azzal, hogy észszerűbben és átgondoltabban próbálom elosztani a forrásokat, mint all-in US-ra menni.

    Ezekkel az érzésekkel mit lehet kezdeni? Nyilván nem 2 év után kell ezt megítélnem, én elégedett voltam-vagyok azzal, amit teljesítenek az eszközök, azonban. Mégis ott van bennem egyfajta "mi lett volna..." és "talán a performance chasing nem az ördögtől való".

    Akik szintén inkább diverzifikáltabb és akár több-faktoros alapokkal "operálnak", szoktak időről-időre hasonló "kétségek közt" lebegni? Hogy lehet, jobban járnának azzal, ha NEM diverzifikáltan és több szempont szerint összeválogatva fektetnének be?

    Érdekelne, mert néha úgy érzem, saját magam alatt vágom a fát, meg egyébként sem kellett volna belevágnom, mert "úgyis elrontok mindent és nem lesz jó eredmény". Ki hogy kezeli magában az elbizonytalanodásokat v kétségeket, ha vannak egyáltalán? Köszönet minden esetleges visszajelzésért :R

    https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

Új hozzászólás Aktív témák