Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Vasti74

    aktív tag

    válasz UX #123236 üzenetére

    Én nem vagyok profi, csak egy egyszerű otthoni felhasználó - mint szerintem a legtöbben.
    Aki szoftverfejlesztésből, tervezésből, vidós - grafikai munkákból stb. él, annak persze van egy rendes asztala, elég hellyel, és simán megértem, ha 2x27" előtt üldögél... Abból a távolságból a 27" kisebb is lesz, mint nálam a 24".

    De egy átlagos felhasználónak az ritkán optimális.

    Lemértem, 60 centire van a fejem eleje ;-) a monitortól használat közben, így a 24" két szélét csak fejforgatással tudom megnézni, ami szerintem egyáltalán nem ergonomikus. Az asztalom egy egyszerű, otthoni felhasználóknak való kis számítógép asztal, szerintem semmi szélsőséges, kihúzott billentyűzet tartóval azért "messze" ülök a monitortól... Persze nem annyira, mint egy íróasztalnál, de nekem olyan nem kell - ahogy a legtöbb otthoni felhasználónak sem.
    (Az jutott eszembe, hogy veszek olyan monitortartót magamnak is, mint amilyet a lányaimnak vettem az íróasztalra: egy kicsit távolabb kerül vele a monitor)

    Persze, a laptop azért kicsi, hogy hordozható legyen ;-) De lemértem: ha ölbe veszem a laptopomat, ahogy szoktam (meg szerintem még nagyon sokan) , kb. 50-55 centire van a kijelző a szememtől!

    Szóval 50-55 centiről, 13-15"-on "kell" a piszok nagy felbontás, de 60-70 centiről, 22-24"-ra meg elég a FullHD, a gyártók szerint... Szerintem meg nem ;-)

    Képarány: még 16:10-es monitoron is, miközben pl. itt fórumozok, ilyen sok a kihasználatlan terület a két oldalon. Én tényleg ilyen célra az 5:4-es monitort totál elfogadhatónak tartottam: abból a 19"-os függőleges képmérete kb. pont annyi, mint egy 24"-os 16:10-nek ;-) Persze, nem véletlenül cseréltem le: fotószerkesztéshez stb. viszont eléggé vacak az 5:4 képarány, hamar elfogy a hely.

    Na mindegy, elnézést, egy kicsit túlragoztam a dolgot ;-) Egyszerűen csak szerettem volna egy nagyobb felbontású monitort, lehetőleg még kisebb (22") méretben, és nem akartam elhinni, hogy 13-14-15-16" méretben rengeteg hordozható gépbe beépítik, de "asztaliban" meg nem létezik ilyen.

Új hozzászólás Aktív témák