Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • I3EI\ICE

    aktív tag

    válasz KaiotEch #25668 üzenetére

    Videók, és fotók alapján összevetni két monitor képét elég bizonytalan dolog. A képrögzítő eszköz képességei kapásból korlátokat szabnak ennek, nem beszélve arról, hogy ki milyen monitoron nézi az adott képet, vagy videót.
    Mondok egy példát a saját tapasztalataimból: ha készül egy fotó, amelyen egy IPS és egy TN monitor van iker módba kötve, akkor az IPS monitoron visszanézve (jó esetben) nagyjából ugyanaz a különbség látszik a fotón, mint élőben. Ellenben ha ugyanezt a fotót a TN-en nézem vissza, szinte semmi különbséget nem látni, mivel az adott IPS monitor legfőbb előnye a nagyobb színtér, amelynek egy részét a TN monitor nem fedi le. Sarkított hasonlattal kicsit olyan ez, mintha egy feketefehér tévén néznél egy műsort, amiben a színes tévé képét hasonlítják a feketefehéréhez.

    A vízszintes vibráció meg nagy valószínűséggel nem más, mint a kijelző, és a kamera közti interferencia jelenség. Teljesen kizártnak tartom, hogy azt a vízszintes csíkozódást szabad szemmel is látnád az adott monitoron.

    Egyetértek az előttem szólókkal. Sajnálatos dolog, hogy nem szánod rá az időt, és az energiát, hogy megnézd a saját szemeddel az IPS-eket. Az is sajnálatos, hogy ez a hozzáállás nagyon jellemző a fogyasztókra. Szerintem pont ezért tud még mindig uralkodni a monitorok piacán a TN+film technológia, holott még az alig drágább eIPS mellett is kimondottan silány. Persze, 2ms-os válaszidő, meg hatszor tíz a huszonharmadikon az egyhez dinamikus kontrasztarány, ledes háttérvilágítás, és a felületes vásáró máris azt hiszi, hogy valami kiemelkedően jó monitort vásárolt...

Új hozzászólás Aktív témák