Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    válasz Fido01 #29301 üzenetére

    Kezdőként megértem, hogy nehéz elképzelni mire lehet jó egy NAS, ezért próbálok pár példát hozni a saját tapasztalataimból is (én 2012 végén vettem az első Synology NAS-omat).
    1. Az első és legalapabb dolog minden NAS esetén, hogy elérhetővé teszik a tárhelyüket a belső hálózaton SMB, NFS, AFP protokollokkal (Windows/Linux/Mac), így bármilyen operációs rendszerű eszközzel használhatóak külső, hálózati tárhelyként. Amióta van NAS-om, azóta kb. alig használok bármilyen kliens eszközön belső tárhelyet, mert mindent ide mentek. Kivétel a telefonok, de ezek tartalma is menthető automatizálva a NAS-ra.
    2. DLNA-val a belső hálózaton lévő DLNA képes eszközök (jellemzően TV, médialejátszó, zenelejátszó, blu-ray lejátszó, stb.) felé médiamegosztás. Videók, képek, zenék mind elérhetővé tehetők a különböző eszközöknek. Nem kell semmit külön adathordozón tárolni.
    3. Biztonsági mentések. Mai, modern NAS-ok mind képesek külső USB-s tárolókra automata, időzített mentéseket csinálni, ill. felhős tárhelyekre, vagy azokról másolatot készíteni, hogy több helyen, több példányban meglegyenek a fontos fájlok, mindezt akár titkosítva. Több NAS birtoklásával megoldható georedundancia, azaz amikor egy második, vagy harmadik NAS-ra másolod az adataidat, időzítve, inkrementálisan.
    4. Nyomtatómegosztás belső hálózaton. Ha van egy régebbi, még nem hálózati nyomtatód, akkor ezt a NAs-ra kötve elérhetővé tudod tenni az otthoni hálózatodon. Mint egy kisebb irodában...
    5. Torrentezés. Legtöbb modern NAS-hoz van mobilos kliens, amivel távolról is vezérelhetők, indíthatók a letöltések. Szabályozható, ütemezhető a sebesség, ha korlátozott a netelérés sebessége.
    6. Adatok távoli elérése. Több protokoll áll rendelkezésre itt is, attól függően mekkora biztonság kell. Mostani legjobb megoldás a VPN, amivel titkosított csatornán kommunikálhatsz az otthoni hálózatoddal.
    7. Biztonsági kamerák felvételeinek mentési helye. Kompatibilis kamerákkal nem kell külön DVR, hanem lehet a NAS is a tárhelye. Ehhez azért combosabb NAS-ra lehet szükség.
    8. Docker konténerek futtatása. Szintén az erősebb NAS-okon lehetséges, de nagyon hasznos funkció további szolgáltatások futtatásához. Pl.:
    - teljes belső hálózatra reklámblokkolás (PiHole, AdGuard)
    - házautomatizálás kiszolgálók
    - torrent oldalak figyelésének, letöltés indításának automatizálása, feliratok automata keresése, beszerzése
    - adott NAS-ra nem létező applikációk futtatásának lehetősége(!)
    9. Médiaszerverek (Plex, Emby, JellyFin, stb.) futtatása, amivel látványos jukebox felületet kaphatunk a TV-ken (ezekhez kell a TV-n megfelelő kliens). Ezekkel lehet távolról is streamelni a tartalmat, azaz neten keresztül nézheted a filmeket, sorozatokat szinte bárhol, ahol van net.
    10. Különböző hálózati eszközök vezérlő szoftvereinek futtatása vagy Docker-ben, vagy virtuális gépként (pl. TP-link Omada, Ubiquiti Unifi controller, stb.)
    11. Digitális fotók katalogizálása, csoportokba rendezése téma alapján, akár AI funkciók bevetésével.
    12. Privát felhő: adatmegosztás saját NAS-ról.
    Most így este ennyi jut eszembe, ami nem csak Synology specifikus.

    Pár dolog még részemről:
    - Syno Chat alkalmazás: Messenger, Viber, Signal, WhatsApp kiváltására, ha nem bíznál az adatok és a csevegések szövegének tárolási módjában. :))
    - Erősebb Syno és QNAP NAS-okra van Roon alkalmazás is, ami egy fizetős zenére kihegyezett médiaszerver alkalmazás, több zenei streaming szolgáltatás és sok netrádió integrálásával --> Multiroom audio megoldás. Hasonlóra képes amúgy a Synology DS Audio is, kompatibilis végpontokkal.

    Remélem sikerült egy kis ízelítőt adni abból, hogy mi mindenre használhatók ezek az eszközök. ;)

    Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz

Új hozzászólás Aktív témák