Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cigam

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz Csandi #31684 üzenetére

    Azért ezt a NAS dolgot 2x is gondoljátok át. Az iCloud-ot nem lehet egyszerűen kiváltani egy mezei NAS-al. Mind a macOS, mind az iOS elég jól össze van csiszolva vele.
    Első körben tisztázni kell hogy milyen programokat használtok, és azt mire cserélitek le, ha NAS-t kezdtek használni.
    Pl. eleve bukja, hogy az iPhone-al készített fotók automatice bekerülnek a Fotók appba macOS-en. Hiába tölti fel _esetleg_ a telefonról a NAS-ra, azt még a NAS-ról be kell kézzel behúzni Mac-en a Fotókba.
    A NAS gyártó programja nem futhat a háttérben, ezért a szinkronizációt kézzel kell kezelni, el kell indítani a szinkronizáló programot, hogy végezze a dolgát, mert a háttérben nem tud futni. [link]

    Persze simán megkerülhető, hogy otthon rádugja a gépre, és onnan behúzza a Fotók-ba az új fotókat. De azért ez már nem az "egyszerüen csak működik" kategória.

    A Fotók adatbázisát (PhotosLibrary) helyspórolásból áthelyezheti a NAS-ra, de nem javaslom. Otthoni Gbites hálózaton még csak csak használható, de ha egy VPN-el kapcsolódsz kukutyinból, akkor az otthoni Internet előfizetésed, és kukutyin közötti kapcsolat sebessége eléggé lassúcska lehet.
    Én mindenképpen a gépen hagynám a Fotók adatbázisát, és a NAS-ra csak a TM mentene. Így bármikor magammal vihetem, és még offline is kéznél lesz minden fotó.

    Mivel a Fotók nem csak megmutatja a képeket. Megőrzi az eredeti fotót, és készít egy újat amikor módosítod azt (beállítások, szűrők, körbevágás). Ezt a módosítottat látod a Fotókban, és iOS-en is, de bármikor visszatérhetsz az eredeti érintetlen fájlhoz. Sokkal komplexebb mint egy mezei képnézegető és erősen támaszkodik az icloud-ra. [link]
    Ezért lehet jobban jár ha keres egy másik fotókezelőt, ami bármelyik NAS-al jó kapcsolatot ápol. Ez lehet a NAS gyártó által készített megoldás, vagy harmadik fél programja.

    Az icloud elhagyása fogós kérdés mert az Apple ökoszisztéma részét képezi. Nem lehetetlen a kiváltása, de nem is egyszerű, sok szempontot kell figyelembe venni. Pl. adatvesztés elkerülésére a NAS önmagában nem elég. Ha NAS-on tárolod a fotókat, azok biztonságáról is neked kell gondoskodni. Ha pl. van 10TB-nyi adatod, akkor a rendszeres mentésekhez legalább egy dupla kapacitású külső meghajtó (vagy másik NAS!) szükséges, lehetőleg fizikailag elkülönítve. Érdemes megbecsülni hogy éves szinten mennyi adat jön össze, és ezt is figyelembe venni induláskor. Ha évente ~1TB-al nő az adatmennyiség akkor ahhoz, hogy legalább 5 éveg ne legyen gond a kapacitás, minimum (10+5) TB-al kell indulni. Itt pedig célszerű felfelé kerekíteni, hogy passzoljon a merevlemez mérethez.
    És ez még csak 1 másolat. 1 másolatot érdemes a felhőben is tartani, mert ami nincs 3 helyre elmentve, az olyan mintha nem is létezne.
    És ha már felhő...akkor Apple ökoszisztémában adja magát, hogy iCloud ;] . Amúgy ötletem nincs hogy 10TB-ot melyik felhőben lehet költséghatékonyan tárolni.

    Alex91
    Ha több mint 2 lemezes lesz, akkor is lehet Asustor, vagy Qnap ;]

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Új hozzászólás Aktív témák