Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PociAti

    senior tag

    válasz VGYke #17033 üzenetére

    Több oka is lehet annak miért nem sikerültek jól a színek.

    A HP weboldala elég siralmas, de sikerült rátalálni, hogy a HP Smart Tank 750 sorozat melyik tintát használja (fekete: 32, 32XL illetve más régiókód szerint GT53, GT53XL; színes: 31, GT52). Jelenleg az egyik leghitelesebb és legalaposabb tesztoldal a RTINGS, ők 2 éve a HP Smart Tank Plus 551 nyomtatót tesztelték, mely szintén ugyanezt a tintát használja. (Családon belül öröklődnek a tulajdonságok, szóval jó kiindulási alap.)
    A teszt alapján a színhűsége kimagaslóan jó ennek a HP nyomtatónak (8.2/10), de a képminőség (6.9/10) messze elmarad az átlagtól.
    Összehasonlításként ugyanezen az oldalon az Epson EcoTank ET-2800, ami az európai számozás szerint a 80.000 Ft-os Epson EcoTank L3266 (C11CJ66412) nyomtatóval lehet közel azonos, annál gyenge, 6.6-os színvisszaadás mellett is 8.0-s fotó minőséget lehet elérni.
    A tesztből számomra az derül ki, hogy az Epson pontatlansága abból adódik, hogy a sárgászöld színen kívül mindegyik esetben túl élénk színt produkál a nyomtató. De ezekkel a pontatlan színekkel is jobb összképet sikerül kihozni, jobb árnyalatokat és tónusokat hoznak össze.

    A 24 színű Macbeth ColorChecker kinyomtatása elég jó kiindulási alap. (RTINGS-en is az újabb tesztekben már ezt használják.) Én egy 10×15-ös fotópapír felére szoktam nyomtatni, ennyi is bőven elegendő.
    Persze színmérő eszköz, vagy hiteles színskála kellene, amihez ezt hozzá lehetne igazítani, de a szürkéken anélkül is látni a hiba jellegét. Viszont tesztoldalak alkalmával a nyomtató a CMYK színeket tartalmazó mintát nyomtatja ki magából, ehhez is lehet hasonlítani a Machbet nyyomatot.

    Ebben a YT videóban 2:45-től megmutatják hogyan kell a papír típusát kiválasztani. Ezek megválasztása nélkül szinte kizárt a helyes nyomtatás. Mivel 11 éves Canon papír nem lesz a listán, kísérletezni kell. HP és Canon közel áll egymáshoz, próbálkozz HP-val, vagy "Other Photo Paper" kiválasztásával. A helyzet nem reménytelen.

    Mindenképp szerezz be valami olyan HP papírt, amit ki tudsz választani a menüből, legalább legyen referencia nyomatod.

Új hozzászólás Aktív témák