Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Dr.NX #101710 üzenetére

    Jogos, nem olvastam végig az összefoglalót, csak azt néztem, hogy elérhető egy ideje a router, vehető is, specifikáció is van róla, de még sincs említve sehol.

    Ami a másikat illeti, ASUS-t és a TP-Linket nem feltétlen hasonlítanám össze, a TP-Link a hálózati szegmensben kezdett, 0-ról felhúzva magát, az ASUS pedig már nagyon rég a piacon van mint alaplap, illetve periféria gyártó (kezdetben a bővítőkártyákra gondolok), jóval jelentősebb és gyorsabban fejlődő, több eladást és ezzel nagyobb bevételt produkáló piacról indult, mint a TP-Link (ASUS alaplapok már akkor is voltak, mikor még betárcsázós net volt csak, az sem mindenhol), ráadásul a kezdeti sikerek után nagyobb hátszéllel, mondjuk valahogy meg is érdemelték.
    Az ASUS hálózati részét meg azért nem fényezném annyira, voltak, illetve vannak is bőven hibáik, sokan vagy nem veszik észre, vagy nem foglalkoznak vele, de volt egy csomó eléggé alultervezett, de ennek ellenére túlárazott, hibás Mediatek SoC-al rendelkező routerük, amivel elég sok probléma volt és szoftveresen elég sokáig voltak tákolgatva, a szoftveres környezetről meg nem is beszélek, ami nagyon sokáig elég pitiáner hibáktól szenvedett, elég ha az alap protokollok működését nézzük, a többiről már nem is beszélek és most is vannak elég érdekes routereik az olcsó Intel Atom 3 magos konstrukcióval, ezzel szemben a TP-Link hasonló kategóriában stabil, normális 2-4 magos Qualcomm SoC-t használ és ennek ellenére pár router 3-4 ezer forinttal olcsóbb is, mint az ASUS-os vetélytársa.
    Az USB port megfelelő integrációja egyébként régóta probléma a TP-Link-nél, ezt lekopogom, de mint fentebb írtam, nincs annyi tapasztalatuk vele annyi féle platform és chipset esetén, mint pl. egy alaplap gyártónak, plusz párszor leginkább szoftveres hibájuk volt csak, de az felróható megint az előbbinek, viszont én nem használok a routereken USB-t általában ilyen célra, ahol ennyire számít a nagy sebesség, mert amúgy sem arra való, maximum egy-két kivételes esetben, ha nem lehet máshogy, vagy úgy kényelmesebb ideiglenesen.
    Ja egyébként az ASUS-nál sincs teljsen ingyen pár szoftveres funkció, el kell fogadni hozzá pár feltételt és szolgáltat is cserébe nem kevés adatot a router a vállalat felé (ha közben visszavonod, a funkciók is inaktiválódnak), a mai IT világban meg ez azért egy eléggé kritikus dolog szerintem és mérlegelendő, hogy hova milyen adatot szolgáltatunk ki, különösen az első védvonalunkról.
    Más hogy a TP-Link fizetős konstrukciója sem éri meg, de azért amit az ASUS művel a hálózati szegmensen, az azért pofátlanság javarészt. Tudom, csilivili dizájnos routereik vannak egy elég jól hangzó márkanév alatt, de aki józan ésszel dönt, az nem eszerint fog routert vásárolni és az esetek nagy %-ban nem ASUS-t fog venni, főleg ha hardverben olcsóbban jobbat kap és egyébként is custom fw-t fog használni, vagy az illető kinövi az ilyen játékszereket mint jó pár éve én is és vált valami komolyabb márkára, mint pl. Mikrotik és ilyen routert max. AP módban használ, ha a Mikrotik téren nincs megfelelő alternatíva, akkor meg viszont tényleg mindegy, ha az ember az olcsóbb TP-Linket veszi. Na de ez az én véleményem.

Új hozzászólás Aktív témák