Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sike

    csendes tag

    válasz Geresics #1411 üzenetére

    Sziasztok!

    Dilemmám némileg hasonlít osiarpi-éra, de nálam a tetősíkok dőlésszöge között van a különbség.

    Az éves fogyasztásom 3300 kWh, a tető DNY-i irányba néz, de két sík van Az egyik valahol 25 és 30 fok között (~számítás alapján 26 fok), ez az elsődleges felület, erre 8 napelem fér el (a tetőtéri "kutyaólak" teteje). A másik tetősík 40 fokos, erre még elfér 9, de árnyékolás szempontjából délután nem ideális ("kutyaólak" mellett, alatt). Helyszín Budapest, 3x25A.

    A két tetősík és az árnyékolás miatt mindenképpen teljesítmény-optimalizált megoldás jövet szóba.

    - Poly- vagy monokristályos, ez az első kérdés.
    - Suntech MAXIM (275Poly/290mono) vagy SolarEdge, ez a második.

    Hajlok a MAXIM felé az árnyékolás kiküszöbölésének lehetősége miatt, de a SolarEdge mégis 25 év garit ad az optimalizálókra...

    Járulékos kérdéseim is lennének, ha valaki erre is válaszolna, megköszönném.

    - Invertert csak beltérre? Aki felmérte, nem nagyon kardoskodott a beltéri elhelyezés mellett. A kültéri opció az kb. 1 méter mély ereszalja, esetleg lehozni a terasztető alá. Beltéri opció a garázs (télen ~20, nyáron ~30 C fokos), de az meg a lakrész mellett van, zaj szempontjából nem tudom, mennyit jelent. Másrészt a garázs esetén talán belefér az 5 méterbe a paneltől, de ez nem biztos.

    - Ha az elméleti maximum 17 napelemmel kalkulálnék, mekkora invertert kellene választani (később bővítési lehetőség lefedésére fogyasztásnövekedés esetén)?

    - 1 vagy 3 fázisú inverterben érdemes gondolkodni? Zömében 1 fázisúra kaptam az ajánlatokat, de volt 3 fázisú is. A SolarEdge-ben nem akkora az ár különbség, ellenben SAJ esetében jóval nagyobb az ár differencia, ahogy láttam.

    - Tűzvédelmi kapcsoló minden esetben szükséges?

    Előre is nagyon köszönöm, ha válaszoltok!

Új hozzászólás Aktív témák