Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #31733248

    törölt tag

    válasz chungey9 #32955 üzenetére

    "Nem a szomszédom égeti a gázt nyáron hanem a gáz erőmű éget(né) hogy áramot fejlesszen nekik ha nem tőlem folyna át a részükre."

    Az a lakossági célra felhasznált földgázmennyiségnek csupán kis része, de ha már így gondolkodsz, akkor vetődjön fel az is, hogy gázzal fűtő szomszédod (is) finanszírozza azt a hálózatfejlesztést, amit a lakossági napelemek miatt kell végrehajtani. De én ebben sem látok problémát, hiszen egy rendszer részei vagyunk.

    #32963 Tiédetis

    "Én befektettem abba, hogy amit nem használok el, azt a szolgáltató "megveszi" tőlem fillérekért, és eladja neked drágán."

    Nekem ugyan nem, :N de nem ez a lényeg. Az áramszámlán azonos tarifával számolva azonos egységárat fizetünk, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanannyiba is került az áram megtermelése a különböző időpontokban. Amikor az olcsó atomáram a termelés többségét adja, teljesen más az áram önköltségi ára, mint amikor a gázerőművek is csúcsra vannak járatva. De ezek az ingadozások a lakossági számlán nem jelennek meg, ezért sem érdemes arra hivatkozni, hogy tőled mennyiért veszik meg az áramot és ehhez képest a szomszédod mennyit fizet érte.

    Ez nem a háborús topic, az orosz-ukrán nem ide való. Azt már előre látom, mennyire meg fogsz lepődni, hogy amikor már nem lesz semmilyen orosz gázfüggés, de még mindig egekben lesz az gáz ára, méghozzá színtisztán a piaci folyamatok eredményeként. ;)

    "Ez alap, igazad van. Szólok a szomszédoknak, hogy álljunk neki a 4 lakást átalakítani."

    Nem a használt lakásokról beszéltem, hanem az újakról. Mi 4 éve építkeztünk, mára az általam felsoroltak többsége gyakorlatilag kötelezővé vált. Megjegyzem, már csak a ház értéktartása miatt is megérte az energiahatékonyságba beruházni, nem csak a számlákban mérhető megtérülés a lényeg. De ami igaz itt, az nem feltétlenül állja meg a helyét egy borsodi faluban folyó építkezésnél.

    "Majd ha Te fizetsz azok után, hogy nem fogyasztasz kvázi semmit, amit a köz vagyonából érsz el, akkor beszélhetünk arról, testvériség, egyenlőség, szeretet :)"

    Ha jól értem, mire gondolsz, már most is ez a helyzet, csak én - Veled ellentétben - el tudok vonatkoztatni a személyes élethelyzetemtől.

    "Nem feltételezem, hogy Te kaptál ilyen támogatást, ne érts félre, de van ilyen."

    Ilyet nem, de szűk családon belül (a gyerekeimmel) háromszor maxoltuk ki az MNB-s zöld hitelt. Nem szorultunk rá, de a hülyének is megérte. A jelenlegi kamatkörnyezetben még inkább.

Új hozzászólás Aktív témák