Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • guess.who

    senior tag

    válasz szricsi_0917 #13824 üzenetére

    Ha pár oldalt visszaolvasol (mondjuk szerintem szeptembertől, ahogy bejöttek a hidegek :) ), nagyon sokszor volt ez a téma.
    Amire figyelj: NEM tehetsz MINDEN radiátorra termofejet (mert ha mindegyik lezár és a kazán meg nyomja a vizet, akkor annak a szivattyúja nem fog örülni túlzottan), abba a szobába pedig, ahol szobatermosztát van, semmiképp NEM szabad termofejet IS tenni, mert egymás ellen vezérelnének.

    Alapvetően amúgy kétféle megoldásról volt itt szó: az egyik, hogy a kazán után elosztót építesz be, aminél minden egyes körre jut egy-egy vezérelhető szelep (ennek akkor van értelme szerintem, ha egy körön csak egy helyiség van), a szobákba pedig hőmérő eszközöket teszel, majd készítesz az egészhez egy automatizmust, hogy X szobában Y hőmérséklet alatt kapcsoljon be a kazán és nyissa ki Z szelepet.
    A másik megoldás az általad is említett termofejezés, ezt simán, egykörös fűtésnél is meg lehet csinálni, nem kell bontani a fűtésrendszert, pár perc a fejcsere. De ha jól rémlik, nem írt senki konkrét, kívülről vezérelhető termofej-márkát vagy -típust. Egy-kettőt ismerek: az egyik a Lidül által néha forgalmazott: ez csak Bluetooth kapcsolaton kommunikál és mobilos appal vezérelhető. Gondolkodtam rajta, hogy a Pi-n levő Bluetooth kaput fel lehetne esetleg használni a vezérlésére, de kétlem, hogy a Domoticz felismerné. :) A másik már egy komplett rendszerré építhető, szobatermosztáttal és külön WiFi-gateway eszközzel: [link] – de működni még nem láttam, viszont legalább aranyáron van. ;)

    A kollegák majd hátha kiegészítenek. :)

Új hozzászólás Aktív témák