Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Astroboy

    őstag

    válasz nullpoint #42555 üzenetére

    Biztos is lehetsz benne, mert képes rá.
    Csak az a gond, hogy az általad említett felbontáson számolva a modellfutás végétől számítva maximum 3 órára vonatkozik az elérhető legnagyobb 90% körüli pontosság, és ahogy telik az idő, úgy drasztikusan csökken a változók miatt.
    12 órás modelleket 50-60%-os, 24 órásakat már csak 30-40%-os pontossággal készítenek szuperszámítógépeken, és ez a szám 72 óra elteltével a döbbenetes 5-10%-ra csökken.(!)
    Ezért mókás, amikor sokan a 30 napos előrejelzéseket böngészgetik. :DDD

    "Persze ha erre használnák a modern tudományt...."

    Ez így sarkos, gépidőért kuncsorog a magfizikustól kezdve a csillagászokon át a meteorológusokig mindenki, tudod, hogy mennyit állhat üresben a szett? Pontosan semennyit, még a karbantartásokat is szigorúan ütemezik, elég komoly dologról van szó...

    Depression: Amiről beszélsz, az a mai létező modellek legdrágábbika. Elkészíthető, de a technika mai szintjén sajnos semmi értelme, akkora pazarlás lenne.
    Annyi számítási kapacitást követel egy hektár kiszámítása, mint pl. Magyarország komplett 24 órás modellje 500 méteres felbontáson, így a gépidő rövidségét is figyelembe véve nagyjából senki sem készít ilyet.
    Az a jövő lesz reméljük. ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák