Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Grawens

    senior tag

    Nos urak!

    Elöljáróban: Jó ha az ember ismeretséget köt bizonyos szervizberkekben honos mérnök(ökkel), aki(kkel) pár sör mellett üldögélve keresztben, hosszában átbeszélhetővé vált eme csodás készülék érdekes hibáinak sora.
    Hozzá kell tennem azt is, hogy ebben az esetben is igaz a közmondás "olcsó húsnak..", vagy a "kapkodás a tökéletesség ellensége".
    Visszatérve a beszélgetéshez, melynek során számomra világossá vált, hogy a rizsszeműek ezt nagyon nem gondolták át és kicsit elkapkodták. Szóval a készülékkel kapcsolatos hibáknak két fő okozója van és ezek közül az egyiknek újabb két okozója.

    1; Melegedés
    2; Konstrukciós (tervezési) hiba.

    A konstrukciós hiba tovább bontható két hibára:
    a; előlapi üveg és a keret közti minimális hézag hiánya
    b; a készülék középkeretének keresztirányú íveltsége

    "a" hiba: Köztudott, hogy az üveg nagyságrendekkel jobban vezeti a hőt, mint a műanyag, így a hőtágulása is nagyobb. Ezzel semmi probléma nem is lehetne, ha nem szegélykeret alá beültetett kijelzőről lenne szó, de még ez sem lehetne probléma, csakhogy a kedves gyártó elfelejtett hagyni tágulási rést az üveg és a keret között. Más gyártók erre oda tudtak figyelni.

    "b" hiba: A készülékház valójában egyenes kialakítású mint minden más készüléknél, viszont nagyon vékony. Még nagyobb hiba, hogy a középső keret hajlított (kifli) kialakítású. Ez a kettő együttvéve a legnagyobb hiba amit elkövethetett a tervezőbrigád. Szépnek szép.

    A melegedés és az "a" és "b" hiba egymásra gyakorolt hatása:
    A telefon használatakor keletkező (extrém) hő, túlságosan kitágítja az előlapi üveget ami sajnos nem tud hova tágulni a "tágulási rés" hiánya miatt. A hosszirányú tengely tágulása és az üveg jobb és bal szélén lévő nagyon vékony ragasztócsík miatt jelentkezik az általam már korábban leírt "kijelző kipúposodás a keretből" hibajelenség, ami hideg készülék esetében teljesen visszamegy a helyére.
    Keresztirányú tágulásnál a készülék alsó és felső részén lévő vastag ragasztási terület és az üveg keskenysége miatt nem tud kiválni a keretből, így a feszültség a műanyag keret jobb, illetve bal oldalán keletkezik, amely a keret leggyengébb pontján (IRLed, alsó és felső mikrofon) jelentkezik repedés formájában. (Mint amikor egy kiflit próbálnánk kiegyenesíteni)

    Természetesen azt is átvitattuk, hogy milyen formában lehetne ezeket a hibákat végérvényesen kordában tartani, de mivel a konstrukciós hibát nem fogják tudni kijavítani, így a megelőzése is lehetetlenné válik.
    A gyártó nem fogja elismerni ezen hibákat, mert az nagy tömeghisztériához vezetne, inkább azt mondja a fogyasztóknak, hogy garanciális időn belül természetesen ingyenesen javítják a készüléket. A vásárlók 90%-ának fel sem tűnnek a hibák, a maradék 10% vagy garanciáztat és 2-3hét múlva újra őrjöng az ismételt hiba miatt és eladja, vagy beletörődik.

Új hozzászólás Aktív témák