Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tesztelo.hu

    senior tag

    Csak némi félreértést szeretnék eloszlatni az MKV lejátszás kapcsán. Az MKV nem egy videotömörítési formátum, hanem egy konténer, olyan, mint az AVI. Az MKV fájlon belül van egy videosáv, ez lehet pl. Divx, H.264, Intel Indeo stb. kódolású, ami maga a videotömörítési formátum, ezt készíti el a kodek (kódoló-dekódoló). Aztán van a fájlban még egy vagy több hangsáv, ez meg lehet pl. MP3, AC3, PCM. Meg lehet benne pl. DVD-hez hasonló menü vagy felirat is, de ilyen MKV elég ritka.
    Szóval amikor egy lejátszó nem tud MKV-t v. egy AVI-t lejátszani, annak az is lehet az oka, hogy a benne levő video- v. hangsáv formátuma ismeretlen a számára (nincs benne olyan dekóder). PC-n van egy ingyenes Gspot nevű program, ami megmondja, hogy az adott fájlban milyen formátumú kép- és hangsáv van.
    Mindezektől függetlenül lehet olyan lejátszó is, ami pl. nem ismeri az MKV konténer formátumot, de a benne levő video- és hangsávot ismeri, mégsem tudja lejátszani, mert a konténert (az MKV-t) nem tudja megnyitni. Ha ezt a fájlt valaki átalakítja pl. AVI-vá (akár veszteségmentesen is, hiszen csak a konténer leíró adatait kell átalakítani), akkor lejátszhatóvá válik ezzel a lejátszóval.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák