Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cjvt3o

    aktív tag

    válasz buktagt540 #36871 üzenetére

    Az uniós távközlési szabályozás és az úgynevezett engedélyezési irányelv pontosan meghatározza, hogy a tagállamok milyen díjakat vethetnek ki a távközlési szolgáltatókra és hálózat-üzemeltetőkre. A távközlési vállalatokra kivetett díjak csak bizonyos igazgatási és szabályozási költségeket fedezhetnek - főleg a felhatalmazások és ellenőrzések kapcsán felmerülőket. Elvárás az is, hogy e díjak "tárgyilagosak, átláthatók és arányosak" legyenek. Ezenfelül a díjak bármely változásával kapcsolatban lehetőséget kell biztosítani az érdekelt feleknek álláspontjuk kifejtésére.

    (Nyugat-)európai viszonylatban a hazai díjak nem haladják meg az átlagot, az első problémás dolog a különadó volt, amit a regnáló kormány vezetett be - de nem többek közt, azzal egyidőben a franciáknál és spanyoloknál is bevezetésre került. A különadó azért kapta a különadó nevet, mert az uniós távközlési stb. irányelvtől eltérő adóforma volt.

    A magas árakhoz ez így közvetlenül nem járul hozzá. Valahogy úgy kell erre tekinteni, mint a 2000-es év nagy hazai ISDN bummjára, amit az gerjesztett, hogy a Telekom anyavállalata a nyugat-európai piacon az ADSL igények növekedése (és az egyes országok ADSL-t favorizáló állami kényszere) miatt nem tudta értékesíteni az ISDN eszköz raktárkészletét ott, ezért nálunk lett a nagy ISDN piac (ezzel be is fékezte sikeresen az internet terjedését évekre, még akkor is, ha azóta a hátrányt ledölgoztuk, elsősorban a kábel és mobilszolgáltatások elterjedésének hála).

Új hozzászólás Aktív témák