Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • emeron

    tag

    Sziasztok!

    A segítségeteket szeretném kérni egy rendkívül idegesítő probléma megoldásában. Remélem, jó topikba írok.

    Adott az alábbi hálózati struktúra:

    Körülbelül fél éve vásároltunk egy Asus RT-N12+ routert a meglévő hálózat és az emeleti Wi-Fi földszinti kiterjesztéséhez (Range extender). Az eszköz felkonfigurálása viszonylag könnyen ment, az emeleti TP-Link Wi-fi SSID-ja klónozásra került (erre van lehetőség az Asus GUI-n). A Wi-Fi képes eszközök gond nélkül váltottak a két router között, attól függően hogy hol tartózkodtunk.

    Azonban pár napja a földszinti Asus router megadta magát, nem hajlandó dolgozni. Reset és újrakonfiguráció sem oldotta meg a problémát, így garanciában cseréltettük (a bevizsgálás során már a GUI sem töltött be állítólag). A csere eszközt beüzemelve azonban továbbra is gondok vannak, egyáltalán nincs Internet kapcsolat. Az emeleti Wi-Fi és vezetékes kapcsolat kiválóan működik.

    Az Asus router az emeleti egyik PC-vel LAN-on összekötve került felkonfigurálásra. A kezdőképernyőn a manuális beállítást választva lépkedtem tovább a beállításokon. Értelemszerűen az emeleti TP-Link Wi-Fihez csatlakoztam. Ezután a rendszer felajánlja, hogy lekéri ő az IP címet. Ezt nem engedtem, hiszen a 192.168.1.1 már foglalt, így az eszköz megkapta a 192.168.1.105 címet. Alapértelmezett átjáró a 192.168.1.1 (TP-Link) lett, a Subnet mask 255.255.255.0 (ezt a TP-Link admin felületéről vettem). Ezt követően felajánlja a rendszer a meglévő Wi-Fi hálózat klónozását (nekem ez mindenképpen kell, hogy ne kelljen a klienseken hálózatot választani). Ezután kezdődnek a bajok. A konfiguráció végbemegy, azonban nincs internet, pedig a Wi-Fi aktív, az Asus admin oldala is mutatja az emeleti routerhez történő csatlakozást.

    Nem értem az egészet, fél évig szépen működött. A hálózati struktúra nem változott, sem hardveres sem konfigurációs szinten.

    Az Asus gyorsvarázslójában már mindenféle variációt próbáltam, engedtem hogy ő kérje le az IP címet, a Telekom routeren kikapcsoltam a DHCP szervert, a TP-Link-en úgyszintén. Ezek mindenféle kombinációja megvolt. Ja és az alapértelemezett átjárót próbáltam a Telekom router címével is (192.168.0.1), de így sem volt oké a dolog.

    Tudnátok adni valami tippet, hogy esetleg mit nem veszek észre, mit nem állítok be megfelelően?

    A válaszokat/tippeket (akár privátban) előre is köszönöm!

    - emeron

Új hozzászólás Aktív témák