Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Foundation S01
    A 6. rész után félbehagytam a szériát, de aztán persze a szezonzáró megjelenése visszacsalogatott, és végignéztem. Tömören összefoglalva a 4 epizódot: a 7-es biztató volt, a 8-as és a 9-es átment totál kreténbe (függetlenül a könyvtől, pusztán saját jogán), a 10-esben meg keveredtek epic lezárások és értelmetlen fennköltségek.
    Hogy miért lett ilyen az egész sorozat, azt a 10-es részből, azt hiszem, elég jól megértettem: a készítők más irányt akartak venni, mint a regény, viszont nem volt elég elképzelésük, hogy ez az irány hová is vigye el a szereplőket. A fő szálakról:
    A dinasztia-szál majdnem végig jó volt, egyetlen kapitális hülyeség volt benne (az egész galaxis urának hogy a fenébe' jut eszébe egy életveszélyes zarándokutat tenni?), de amúgy világépítés, karakterek és dramaturgia terén is kifejezetten tetszett. A vége valid volt, nekem ugyan jobban tetszett volna egy organikusabb irány (a vérvonal külső megfertőzése helyett szimpla degenerálódás), de ez a kicsi túldramatizálás eltörpül amellett, amit a többi szál művelt. Nekem itt bejött a nemváltó műtét is - Demerzelt robot valójából adódóan jó ötlet volt női szemszögből felépíteni, és Laura Birn többnyire remek munkát végzett a majdnem, de mégsem teljesen emberi identitás megjelenítésével. A végén az arcletépős jelenet tényleg gáz volt, de így a nagy egészben csak apróság. Ill. a 10. részben ott volt nekünk Day monológja, Lee Pace alakítása szintén kiváló (úgy az egész sorozatban általában is).
    A Gaal-szálról nagyon röviden - totál felesleges volt az egész. A hosszú felvezetés (ami amúgy jó volt) és a Harival folytatott műdrámai műbalhé után 130 év múlva találkozott a lányával - minek is? Ja, ott lett vége a 10. epizódnak...
    A Terminus-szál volt hivatott szolgáltatni az akciót, ami sajnos nem volt megkerülhető, az világos volt az elejétől, hogy egy annyira beszélgetős könyvet, mint az Alapítvány, nem lehet egy az egyben adoptálni. Ill. lehet, csak kicsúszik alóla a budget. Sajnos az akció végig gyenge volt, és ebben a szálban követték el a készítők a legnagyobb hibát - míg a teljesen más eseménysor és az eléggé eltérő lezárás önmagában rendben lett volna, a könyv egyik fő karakterét teljesen kifordítani, és az eredeti értékeivel teljesen szembehelyezni szerintem nem elfogadható. Természetesen Salvor Hardinról van szó, aki felőlem lehet nyugodtan nő, de nem lehet egy erőszakos, konfrontatív rüfke, amikor a könyvbeli karakter jelmondata az, hogy violence is the last refuge of the incompetent. Nem értem, miért nem lehetett valami teljesen másnak elnevezni. Vigasz gyanánt ott volt a 10. részben Jared Harris nagyjelenete, ami ugyan szintén elég erős elhajlás Seldon karakterétől, de legalább hasonló elveken nyugszik, és igen karizmatikusra sikerült.
    Vizuálisan a tetszett és a nagyon tetszett között ingadozott a sorozat, többségében jók voltak a designok (bár nem ritkán öncélúak), és a kinematográfia is nagyon rendben volt.

    Szóval itt van ez a sorozat, ami az első részben eladta nekem, hogy milyen jól tudja adaptálni a könyvet, aztán 9 részben arról győzködött, hogy valami mást még jobban tud csinálni, és valami elég zűrös katyvasz lett belőle. Terminus egy egész szezon alatt túlélte az első Seldon krízist, ez rendben is van, főleg ha 8-10 szezonnal terveznek a készítők. A könynél jóval alaposabb betekintést kaptunk a Birodalom degenerálódásának folyamatába, ez is OK. A többi igazából csak töltelék volt, talán 5-6 epizódnyi érdemi tartalom volt a 10 részben. Igazából ez nem jobb és nem rosszabb, mint amit látatlanban vártam - csak azért dühítő az egész, mert az első rész arra utal, hogy ez a gárda ebből a pénzből sokkal jobbra is képes lett volna. 5, vagy esetleg 5.5/10, a +0.5 pont a 10. epizód első 20 perce miatt.

    #értékelés

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák