Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • regvoltrossz

    tag

    válasz bitpork #13145 üzenetére

    "Nomár most, hogy tudna drága-sokbafájó-rosszulműxő x szervezet konkurálni valamivel, ami jól működik, és olcsó? Ha rákényszeríti a saját szabályait."

    Ez egy nagyon jól eltalált mondat! De hát mi is az ami drága, sokba fáj, rosszul működik és elnyom mindent maga körül? Hát persze hogy az állam, mégpedig nemcsak itt, hanem a világon mindenütt. Érdekes megfigyelni, hogy ahol bármilyen civilizáció létrejött, ott rövid időn belül a fiskális politika úgy rátelepedett az egész közösségre, hogy végül azon közösség fejlődésének gátjává vált. Ráadásul annyira önálló életet kezdett el élni mindenütt, hogy végül senki sem látta át. A benne lévők féltik pozicióikat így egyre újabb és újabb indokokat találnak ki arra, hogy rájuk miért van szükség, ergó miért fontos még bonyolultabbá és elnyomóbbakká tenni őket. Ezt már mindenütt felismerték és nem véletlen, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek (nem csak az IMF) azt szokták szabni feltételül egy hitelhez, hogy az állam ésszerűsítse magát. Valahogy sosem szokott sikerülni. A termelést már sikerült annyira automatizálnunk és leegyszerűsítenünk a technikai találmányainkkal, hogy ma már emberekre se nagyon van ahhoz szükség, hogy olcsón és egyszerűen tömegesen gyártsunk valamit. A bürökrácia viszont egyre ijesztőbb méretűvé válik és érdekes módon a számítógép amitől azt vártuk hogy majd forradalmasítja ezt a területet, csak még nagyobbá és ijesztőbbé tette.

    Oly korban éltem én e földön, mikor a majom visszaszállt a fára,a százrészes tévédrámák közé,hol a hős daliás menedzser, lő, sose fél,s az elhagyott nő könnyek közt kefél. [Orbán Ottó]

Új hozzászólás Aktív témák