Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • @Jocó@

    tag

    válasz @Jocó@ #51953 üzenetére

    Válaszok magamnak, és akit esetleg még érdekel a jövőben:

    1. Szerintetek is törölhető, - nem vargalex default - a „qos_Default” 3.-10. sora?
    Factory reset-elt r35342 vargalex 1.1.7-en is jelen van, így szerintem "gyári", nem érdemes belenyúlni, ha nem tudjuk pontosan, mi, miért, hogyan.

    2. Gyári iptables tartalom:
    iptables -nL -v --line-numbers -t filter
    iptables -nL -v --line-numbers -t mangle
    iptables -nL -v --line-numbers -t nat
    iptables -nL -v --line-numbers -t raw

    3. Low besorolással használható a teljes upload sávszél?
    Valamelyik linken olvastam, hogy az OpenWRT QoS nem limitál forgalmat, csak folyamot szabályoz => Ha van rendelkezésre álló szabad sávszél, akkor az minden osztályból elérhető.

    4. Szabályok illeszkedése:
    Valószínűleg fentről lefelé kell haladni a specifikustól a legáltalánosabb felé, de olvastam azt is, hogy "default" osztályt is használ a QoS generáló script. Itt még bizonytalan vagyok.

    5. Láttok-e valami nagyon elrontott dolgot a QoS-ben?
    Igen. UI-on amikor multiport-ot adunk meg szűrési feltételnek, akkor az elválasztó vessző után ne legyen szóköz, mert a szóköz után lévő portokat nem generálja le.

    +1 : Aki réges-régi vargalex firmware-en kezdte, és cipeli magával a konfigokat, az vesse össze, és szükség esetén fésülje össze a saját, és a gyári "/etc/config/firewall" tartalmát.

    Miután ezekkel megvoltam, neki is kezdtem a faék egyszerűségű QoS beállításoknak. Mindezt UI-ról, mert, ha van, hát biztos csak könnyű lehet és a generáló scriptet tőlem csak okosabb emberek írhatták, akik biztos napokat vitatkoztak egymással ilyen-olyan matematikai képletekre hivatkozva.

    A teszt nagyon egyszerűen zajlott. Kipattintottam magam mellett egy notebook-ot. Kinéztem egy szimpatikus ~200 MB méretű file-t magamnak, és elkezdtem scp-vel feltölteni egy távoli gépre.

    A QoS menüben először vagy 8-10 szabály szerepelt, de amikor elkezdtek számomra érthetetlen package számokat mutatni a QoS osztályok, kikapáltam mindet, és csak egyet hagytam:
    "Minden a notebook IP címéről érkező forgalmat kezeljen xy prioritással".

    Elcsattogtam command line-ba, és az alábbi parancsok ritmikus kiadásával figyeltem a számokat:

    while ( true ) ; do clear ; tc -s class show dev eth0.2 | grep pkt -B1 ; sleep 3s ; done
    while ( true ) ; do clear ; iptables -nL -v --line-numbers -t mangle ; sleep 2s ; done

    A "qos_Default_ct" láncon láttam is árválkodni az egy szem szabályomat, de 200-500 KB/s feltöltés hatására sem emelkedtek a "bytes" oszlop számai.

    Egy hasonló témájú linket találtam, miszerint WDR3600-on nem működik a QoS. Majd az egyik hozzászóló hanyagul odavetette, hogy a QoS amúgy is félig halott volt az IFB váltás óta, de r41682 óta működik újra. Amit az eredeti hozzászóló cáfolt egy későbbi verzióra hivatkozva.
    Ez alapján a link alapján szerintem az IFB váltás r25641-el történt. A commitok tartalmának kibogarászásába már végképp nem mentem bele.

    A következő lépés az, hogy visszatöltöm a QoS bazirgálás előtti állapotot, és kézzel felhúzok pár szabályt. Hagyom a UI-t a fenébe.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák