Hirdetés

Aktív témák

  • SLD

    tag

    válasz Wasquez #16501 üzenetére

    Jah, gondolkoztam, hogy most melyikre kéne, de akkor rosszra gondoltam :)

    Hát, mivel akkor így van egy 100 GB-os rész, amit linux alól látni fogsz, a /home-nak elég annyinak lennie, hogy a programok user konfigjai elférjenek rajta (mert akkor jól gondolom, hogy a zenék, filmek és egyéb nagy helyigényű fileok már a 100 gigáson lesznek?). Szóval én így cisnálnám:
    10 GB -> /
    1 GB -> swap
    9 GB -> /home

    A folyamat ez esetben valóban, kicsit nagyobb veszélyt jelen szegény Windows-ra ;]
    Először végre kell hajtani egy töredezettségmentesítést, hogy a windows összeszedje a darabkáit.
    Utána egy partíciónálóval át kell méretezni a partíciót, tehát levágni belőle azt a 20 GB-ot. Erre én a Windows-os megbízhatatlan "programok" helyett a SystemRescueCD-t javasolnám. Miután bebootolt szépen, indítsd el a GParted programot, és ott jobb klikk átméretezés stb.... elég egyértelmű a használata, de ha mégsem majd úgy is írsz :).
    És akkor ezek után reboot és lehet benyomni az Ubuntu lemezt, de még az előtt ellenőrizni, hogy a Windows működik-e legalább annyira mint ezelőtt.

    Veszélyforrás: Én így csináltam egy frissen települt Vista-val, és ment minden rendben, csakhogy, ahogy egyre idősebb a windows úgy egyre terebélyesebb is (pl van egyeltalán még 20 GB szabad hely? :DDD ) szóval kérdéses, hogy össze tudja-e kaparni magát 20 GB-ba ismét, ha nem akkor valszín elég furán fog viselkedni, és akkor lehet újrarakni.
    (De utána már garantált a működés :)) és persze a 100 GB-os partíciót ki lehet hagyni az egészből, meg sem fogja érezni.)

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák