Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    válasz abopeti #73395 üzenetére

    2.4Ghz-es, 802.11n-es (Wifi3) Wifin nem tudod kiaknázni, annak ideális esetben is ilyen 100-108Mbit/s a felső határa.
    Az 5Ghz-es, 802.11n-es Wifin már ilyen 300-350Mbit is elérhető.
    Az 5Ghz-es, 802.11ac-es (Wifi4) Wifin már ki tudod aknázni, annak a felső határa jó esetben 700Mbit/s felett is lehet.

    Tehát első körben én azt nézném meg, hogy a ConnectBox-nál be van-e kapcsolva az 5Ghz-es Wifi. Utána pedig arra próbálnék meg felcsatlakozni, és úgy megnézni mi a helyzet.

    Amúgy pedig ha zsúfolt Wifi környezetben vagy (lakótelep, sok 2.4 és 5Ghz-es eszköz (a Bluetooth is 2.4 Ghz-es!)), akkor sajnos teljesen normális, hogy még 5Ghz-es, AC-s Wifin sem tudod rendesen kihasználni.

    A 802.11 hálózati protokol úgy működik, hogy az adott frekvenciatartományban az adó figyel, hogy éppen valaki küld-e, és ha nem, akkor a saját csomagját elküldi. Ha másvalaki éppen küldi a saját csomagját, mikor adni szeretne, akkor véletlenszerűen megállapított, pár milliomod másodperces várakozást iktat be a következő próbálkozás előtt, és akkor újra próbálkozik. Ebből fakadóan ha sok aktív eszköz van a frekvenciatartományban, akkor bizony folyamatosan egymásra várnak az eszközök. A helyzeten nem segít, hanem ront, amikor a sok hozzáértő minél nagyobb jelerősséget állít be a routerén, gondolván, hogy majd attól jobb lesz a Wifije. Valójában azt éri el, hogy a jóval távolabbi Wifi eszközök működését is lassítja majd.

    Szóval a kérdésedre a válasz: Igen, ki lehet 5Ghz-es AC-s Wifin aknázni az 500Mbit/s sebességű internetet, ha nem Wifi eszközök terén túlterhelt környéken laksz...

    Szerk.: Kösz Duliee, tényleg rosszul írtam. :R :W
    Kell még egy kávé... :(((

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák