Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • steveetm

    őstag

    Na, közben nekifutok én is mégegyszer, hogy miért is tőzsde az AH.
    (Bocsi előre is, mert pár helyen tuti dedó lesz, de úgy tűnik muszáj)
    Kezdjük a nyilvánvalóval, miszerint:
    A tőzsde egy hely a kereskedéshez, kereslet-kínálat egy helyen van.
    Ezt remélem senki nem próbálja meg elvitatni az AH-tól, mert ennél egyértelműbb nem is nagyon létezik.

    Tőzsdére jellemző szabályok nagyon, melyek elég szigorúak:
    Ebből ami a legfontosabb, és talán a legnagyobb különbséget mutatja, az az, miszerint a tőzsdén meghatározott árukkal lehet csak kereskedni. Na igen, wow-ban meg boldog boldogtalan pakolja be a dolgokat. Bár, ezt talán lehet csavarni egy kicsit, miszerint a wow-ban meg vannak határozva árucsoportok, illetve, vehetjük úgy, hogy az egész szerver populáció tagja az ah(tőzsde) rt.-nek, olyan jogokkal felruházva, hogy maguk alakíthatják a kereskedni kívánt áruk csoportját. Tkp-en ha ezt elfogadjuk, létre is hoztunk egy speciális, csak a wow-os tőzsdére jellemző szabályt.
    További szabályok, miszerint levon jutalékot, ha idő előtt megszakítod az aukciód az "illeték" elveszik, csak meghatározott időre tehetsz ajánlatot, stb.
    TLDR: Létező szabályok szerint működik AH is, amelyeket ha nem akarsz betartani, nem kereskedsz.

    Meghatározott módon lehet csak adni/venni:
    Be kell sétálj az ah-ba, fizetned kell depositot. Nem kérnek túl sokat, de azért elég konkrétan meg van határozva. Vételnél ugyanez.

    A tőzsde információs központ IS:
    Hát igen, AH-ban a kereskedésre vonatkozó információk ott vannak, anélkül ugye nehéz is lenne, viszont magukról a termékekről, piaci folyamatokról, eseményekről nem közöl információt, ezt magunknak kell megtennünk. Aláírom, ez különbség.

    Biztos pár apróságot kihagyok, de ennyi a tőzsde alapja.

    Az olyan dolgok, hogy shortolás, nem definiálják a tőzsdét. Persze, van rá lehetőség, és? Akinek nincs, mert a brókere nem engedi? Vagy éppen betiltják a shortolást 3 hétre? Akkor megszűnik a tőzsde tőszdének lenni? Nem hinném.
    A tőkeáttételes kereskedéssel, derivatív termékekkel való kereskedés ugyanez. Két brókertől az egyik engedi kereskedni az ügyfelét x termékkel, a másik nem, akkor csak az egyik tőzsdézik?

    Ezek már extrák, amik nem befolyásolják azt, hogy folyamatiban szinte ugyanúgy működik a kettő, ugyanazokon az elveken alapul, és ugyanazzal a céllal jött létre, sőt, ugyanazért használáják a kettőt. Na meg ezek közül van ami specifikusan a tőzsde egy-egy alcsoportjára jellemző.

    De amennyiben valaki máshogy definiálja a tőzsdét, az ossza meg kérem.

    Mindezek mellé még jön az is, hogy a piaci folyamatokat, egyéb eseményeket, melyek szépen dobálhatják az árakat, nagyon jól helyettesíti egy-egy patch, amire, ha nem figyel az ember, megszívja. Vagy lemarad a jóról. Holnaptól ingyen epic mindenkinek -> A hülye is gemet fog venni.
    Aki erre nem reagál az lemarad. Ezernyi ilyen példát lehetne sorolni, és igen, tudom, hogy ezek mesterségesen generált események, csak az a jó benne, hogy a piacnak ezekre muszáj reagálni, és reagálni is fog.

    Üdv.: steveetm

Új hozzászólás Aktív témák