Hirdetés

Aktív témák

  • _X10Dead_

    aktív tag

    Üdv!
    Mivel a hét közepére ígértek hivatalos Froyo-t, nem valószínű, hogy a következő két napban jönnek ki új release-ek a meglevőkhöz, szóval, tudunk egy kicsit szusszanni a ROM-olgatások között.
    De hogy addig se kelljen pihenni/dolgozni/csajozni ;] , a következő gumicsontot dobnám be csócsálásra:

    "
    - Már késő!
    - Mért?
    - Itt van.
    - Hol?
    - Ott!
    - A..a nyúlon túl?
    - Neeem. A nyúl az!
    "

    Azzal -remélem- minden laikus tisztában van, hogy a Li-Ion (esetleg Li-po) aksikat
    - (1.) nem kell formázni,
    - (2.) nem szabad túltölteni,
    - (3.) nem tanácsos kisütni,
    szóval, nem jellemző rájuk a memória-effektusként aposztrofált jelenség, és az akku úgy érzi legjobban magát, hogyha időnként bele-bele töltögetünk, de nem nagyon hagyjuk lemerülni

    Igazság szerint nem is nagyon lehet, mivel maga az aksi tartalmaz egy kis védőelektronikát a szükséges szenzorokkal és -elvileg- az ilyen eszközök töltését végző kütyük sem ész nélkül küldik a kakaót, hanem a töltési folyamatot monitorozzák és a töltőáram intenzitását szabályozzák.
    Magyarul:
    - (1.) A névleges kapacitás az első pillanattól a rendelkezésre áll. Hiába rakod fel fél napra tölteni, pár óra múlva úgyis lekapcsol, csepp-töltés nincs, a kütyü csak számottevő (~10%) kapacitásvesztést követően kezd újra tölteni.
    - (2.) Túltöltés esetén az aksiban káros oxidációs folyamatok indulhatnak be, ami instabilitáshoz, sőt a cucc kigyulladásához vezethet. Ez akkora gond, hogy az akkuk gyártói nem is bízzák a júzerre, vagy harmadik félre a megoldást: közbelép a beépített elektronika és megszakítja a töltést
    - (3.) Ha az akku feszültsége kritikus szint alá esik, képtelen lesz újra áramot felvenni. A beépített védelmi mechanizmus már ezt megelőzően lekapcsol. Ha ennek ellenére tovább erőltetjük a kérdést, még mindig nem megy tönkre, de eljuthatunk egy olyan pontra, ahonnan az aksi már nem lesz tölthető normál töltővel (Speckó szerviz-töltővel még jó eséllyel felébreszthető, de mi nem tartunk olyat...).
    Mivel pl. a beépített elektronika is fogyaszt némi áramot, az akkuk "maguktól" is merülnek kissé. Ezért nem szabad hosszú távon "lemerült" állapotban tárolni őket ( és ez a valódi oka annak is, hogy a gyártók kb. 40%-ra töltve szállítják őket, nem pedig az, hogy az egységsugarú Blader még a boltban le tudja futtatni a TFT tesztet :P )

    "
    - Vén hülye buzeráns!
    - Mi?
    - Így hiába izgattál fel.
    "

    Igen, úgy érezhetnénk, hogy a fentiek fényében az akkuval már nem is kell foglalkozni, a kütyü mindenre figyel helyettünk. Ez alapvetően igaz is, de nem azért gyűltünk itt össze, hogy beérjük azzal amit a Magasságos Té a kezünkbe adott. Ha már nem tudjuk tovább reszelni a szoftvert, ráérő időnkben próbáljuk meg a hardvert hackelni.

    "
    Na, menj fiam! Csapd le a fejét!
    "

    Szóval.
    Az android folyamatosan adatokat gyűjt az akku állapotáról, ezeket a /data/system/batterystats.bin-ben tárolja is és ebből próbálja kitalálni, hogy kell-e tölteni, vagy nem, ki kell-e kapcsolni vagy nem, és egyáltalán, mennyi szufla áll még rendelkezésre.
    Tudnunk kell továbbá azt is, hogy egy kis rátartással dolgozik, lekapcsol valahol 5-10% között, és a töltést valahol 90% környékén fejezi be (nekünk ekkor már empty/full charge-ot mutat, és pl. teli esetén ekkor vált zöldre a jobb gomb). Ez nekünk nem nagy vérveszteség, de az akku élettartamára jótékony hatással van.
    A rendszer tehát alapvetően jól működik, de nagyon nem mindegy, hogy milyen adatokkal dolgozik.
    A két legfontosabb adat a telep maximális illetve minimális töltöttségi fokához tartozó feszültség értéke, hiszen a pillanatnyi feszültség figyelembevételével ezek alapján becsli az aktuális állapotot és az ebből következő tennivalókat.
    Mi következik ebből?
    Hát az, hogy ha a készüléket "rendeltetés szerűen" használjuk, az oprendszer óvatossága miatt az akku valódi kapacitása soha nem fog kiderülni, így az aksi nem lesz kimaxolva.
    A töltési ciklus jelleggörbéje és a töltő-algoritmus azon tulajdonsága, hogy megpróbálja az akku öregedését is figyelembe venni, azt eredményezi, hogy a kütyü egyre hamarabb lemerül.

    "
    - A következő lépés?
    - Az a tervem, Királyom, hogy Lancelot, Gallahad és én várunk míg leszáll az est. Aztán kirontunk a nyúlból, és leverjük a franciákat, akik nem csak meglepettek lesznek, de teljesen fegyvertelenek is.
    - Nem értem, jó lovag...
    "

    Valahogy rá kellene bírnunk a droidot, hogy ne becsült adatokból dolgozzon, hanem tényekből, vagyis kalibrálnunk kellene a rendszert.
    A valódi maximum ill. minimum meghatározásához csak fel kell tölteni, ill. le kell meríteni
    rendesen, ezt meg nem akarja.
    Hát, akkor kerüljük ki.
    A kikapcsoló gomb, valamint az aksiban meg a telefonban található elektronika nagyjából elég is a feladat megoldásához.
    Az elv az, hogy az elektronika az android nélkül is tudja a dolgát, és nem olvasgat mindenfele hülyeséget hozza a batterystats.bin-ből.
    Vagyis, csak a mért feszültség ill. hőmérsékleti értékek alapján dönti el, hogy mit kell tennie, és nem taktikázik össze-vissza.

    "
    - És így győződtek meg róla, hogy a Föld banán alakú...
    - Bámulatos, hol tart már a tudomány! Mondd csak el még egyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni!
    - Roppant egyszerűen, Uram. Végy...
    "

    ===============
    1. Tegyük töltőre a telót és kapcsoljuk be. Várjuk meg, míg a jobb gomb zöldre vált, húzzuk le a töltőről és kapcsoljuk ki.
    [Aksi ki, vár 10 másodpercet, aksi be]
    2. Tegyük töltőre a telót és NE kapcsoljuk be. Várjuk meg, míg a jobb gomb zöldre vált, húzzuk le a töltőről. (Bizony-bizony: ez töltött még rá...)
    3. Kapcsoljuk be. Várjunk, míg bebootol, majd kapcsoljuk ki
    [Aksi ki, vár 10 másodpercet, aksi be]
    4. Tegyük töltőre a telót és NE kapcsoljuk be. Várjuk meg, míg a jobb gomb zöldre vált (Hmmm... még mindig tudott belerakni), majd várjunk még kb. 30 percet (Stage 3) húzzuk le a töltőről.
    5. Kapcsoljuk be. Bootoljunk be Clockwork-be, majd wipe-oljuk a battery stats-t.
    6. Reboot. Haggyuk, hogy a teló felkeljen.
    ===============

    Most már jó értékkel számolja a maximumot. Ha a minimumot is piszkálnánk:
    1. Haggyuk, hogy a Blade lemerüljön és kikapcsoljon.
    2. Ne dugjuk töltőre, de kapcsoljuk újra be. Várjunk, míg újra kikapcsol. Ismételjük ezt addig, míg nem kapcsol be újra.
    3. Ha már csak remeg, mintha tiltakozna, dugjuk fel a töltőre, kapcsoljuk be és haggyuk, hogy felálljon

    "
    - Aaaaaaa vára. Küldetésünk végéhez ért
    ...
    - Áldassék az Úr! Mindenható Isten! Hála legyen Néked, hogy elvezérelted lépteinket a Szent Kehelyhez...Mi az Isten?!?!
    "

    Nem szorosan véve tartozik ide, de talán érdekelhet valakit

    - Ha huzamosabb ideig nem használod az aksit, akkor kb. felesre töltsd fel, mielőtt lerakod. Sem azt nem szereti, ha fullon van, sem azt, ha üres.
    - A boltokban kapható szuper-töltőknek ne ülj fel. A Li-Ion aksik töltési ciklusát nem nagyon lehet megerőszakolni. Kb. annyit csinálnak, hogy kb egy óra után, a Stage 1 befejezését követően készre jelentik a töltést, és csesznek a többire. Ekkor az akku kb 70%-on van. A Stage 2 további 2-3 óra lenne, a Stage 3 pedig újabb 30 perc. (És igen, ha egy óra töltés után a teló azt mutatja, hogy 70-80%-ra fel van töltve, el is lehet neki hinni, mert az első fázis full kakaón történik)
    - A ROM csere a batterystats.bin törlésével jár. Ezért is fontos, hogy az akku legyen rendesen feltöltve, mielőtt elkezdjük. Ha a low-level töltést megcsináljuk előtte, akkor helyes értékeket fog találni és nem kell kínlódni a kalibrációval. És igen a ha cseréljük a ROM-ot, az előző kalibráció is megy a levesbe :W

    "
    - Ni Tisztelt Lovagjai! Hoztunk Nektek rekettyést. Most már tovább mehetünk?
    - Helyes kis rekettyés! Különösen a babérbokor bájos. Csakhogy, felmerült egy kis probléma...
    - Micsoda?
    - Hogy nem vagyunk már a Lovagok, akik azt mondják: "Ni!" Hanem azok, akik azt mondják: "Ekieki, ekieki, vapang!" Jó kis szó, mi?
    "

    X.

    [ Szerkesztve ]

    LiftOff: https://youtu.be/MQknbMvMpGc

Aktív témák