A retró vonaton nincsen fék!

Három új nyomógombos készüléket dob piacra a Nokia, a 8210 4G-t, a 2660 Flipet és az 5710 XpressAudiót beépített vezeték nélküli fülhallgatóval.

Mi kell 2022-ben a TikTok előtt órákat eltöltő fiatalságnak? Nyomógombos Nokiák! Legalábbis a HMD Global szerint, melynek sajtótájékoztatóján nem szó szerint így, de lényegében ez hangzott el. A cég képviselője egyébként amellett, hogy konstatálta, a Z-generáció felfedezte és éppen romatizálja az ezredforduló korszakát és annak lényegében mindenét a ruháktól a zenéken át a kütyükig, arról a 2018 óta folyamatosan növekvő trendről beszélt, melyet a klasszikus telefonok irányában tapasztalnak. Míg 2019-ben 400 millió nyomógombos készülék kelt el, 2021-re egymilliárd fölé nőtt az eladott darabszám, az érdeklődés pedig nincs leszállóban annak ellenére, hogy az okostelefonok eladásai stagnálnak vagy épp csökkennek az eddigi évekhez képest. A digitális detoxra vágyók és a tiktokos tinik nyomógombos telefonokra való igényének hullámát pedig nem rest meglovagolni a Nokia.

5770 XpressMusic
5710 XpressMusic (forrás: Nokia) [+]

Az Originals termékcsaládon belül a Nokia 8210 4G a dizájnelemeit az eredeti, az 1999-es párizsi divathéten bemutatott modellből hozza, a hardver azonban frissült. A T9 billentyűzet mellett van egy navigációs gomb, két menü gomb és egy hívásindításra, illetve megszakításra szolgáló gomb. Felettük egy színes 2,8 hüvelykes QVGA megjelenítő helyezkedik el és egy beszédhangszóró. A telefon LTE-képes, a tárhely pedig 32 GB-ig is bővíthető egy microSD kártyával. A ház polikarbonátból (műanyagból) van, kék, homok, piros színekben készül. A beépített akkumulátor 1450 milliamperórás, ezzel 6 órányi beszélgetési időt biztosít 4G-n (VoLTE) és 19 napnyi készenléti időt. A telefonban van FM rádió, ami vezetékes és vezeték nélküli fülhallgatókkal is működik, illetve adott előre telepítve a Snake is. A telefon kék színben lesz elérhető Magyarországon, augusztus végétől. Forintban megadott hivatalos árat egyelőre nem tudunk, de 25 - 30 ezer forint körüli összegre lehet tippelni abból, hogy 59 euró az ajánlott fogyasztói ár Európában.

A Nokia 8210 4G kék színben.A Nokia 8210 4G kék színben.A Nokia 8210 4G kék színben.A Nokia 8210 4G kék színben. A Nokia 8210 4G kék színben. (forrás: Nokia) [+]

A Nokia 2660 Flip az idősebb felhasználói korosztályt célozza inkább, a klasszikus kagylótelefon kialakításával, a töltésre használható dokkolóval és a nagy gombjaival. A kijelző itt is 2,8 hüvelyk átlójú QVGA egység, van azonban kívül is egy 1,77 hüvelykes megjelenítő, amin az idő vagy épp a bejövő hívások láthatók. Érdekesség, hogy a VGA kamera mellé ez a telefon egy LED villanót is kapott, melyet a 8210 4G nem mondhat el magáról. A 2660 Flip a nagy gombjai mellett a hallókészülék-kompatibilitással (HAC) is az idősebb felhasználókat segíti, ahogy a külön megvásárolható Nokia töltőállvány is. A telefon kapcsán az 1450 milliamperórás akkumulátorral 20 napnyi készenléti időt ígér a cég. A telefon tárhelye itt is bővíthető 32 GB-ig microSD-vel, a mobil fekete, kék és piros színekben lesz elérhető. Magyarországra augusztus végén érkezik ez is, fekete színben. A telefonért a Nokia 69 eurót, a telefonért és a töltőállványért együtt 89 eurót kér el.

A 2660 Flip inkább az idősebb korosztályt célozza.A 2660 Flip inkább az idősebb korosztályt célozza.A 2660 Flip inkább az idősebb korosztályt célozza.A 2660 Flip inkább az idősebb korosztályt célozza. A 2660 Flip inkább az idősebb korosztályt célozza. (forrás: Nokia) [+]

A három újdonság legizgalmasabb tagja a Nokia 5710 XpressAudio, mely beépített hordozótokként is funkcionál a két vezeték nélküli fülhallgatóhoz, mely jár a telefon mellé. Ez nem az első ilyen készülék, 2019-ben a Servo már csinált hasonlót az R25-tel. A Nokia a telefonba épített fülhallgatóit egy lecsúsztatható ajtó mögé tervezte, a fülesek 4 órányi zenelejátszást és 2,4 órányi beszélgetést tesznek lehetővé egy töltéssel. A telefonban 1450 milliamperórás, cserélhető akkumulátor van, ezzel a mobil 6 órányi beszélgetésre képes (VoLTE) és 20 napos készenléti időt biztosít két 4G-s SIM kártyával. Mivel a többi készülékkel együtt az 5710 XpressAudio is a Series 30 Plus operációs rendszert futtatja, így zeneszolgáltatókat nem, maximum az SD-kártyára másolt MP3 fájlokat vagy FM rádiót lehet hallgatni a mobilról. Ja, és van 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó is. A telefon kijelzője 2,4 hüvelykes QVGA, alatta klasszikus T9 billentyűzet kapott helyet, a hátlapra egy VGA kamera került. A telefont fekete-piros és fehér-piros színekben dobja piacra a cég, a fülhallgatók színe passzol a telefonéhoz. Magyarországon hivatalos forgalmazásban ez az eszköz nem lesz, az ajánlott fogyasztói ára 69 euró.

Az 5770 XpressAudio a beépített fülhallgatók mellett extra zenevezérlő gombokkal is rendelkezik.Az 5770 XpressAudio a beépített fülhallgatók mellett extra zenevezérlő gombokkal is rendelkezik.Az 5770 XpressAudio a beépített fülhallgatók mellett extra zenevezérlő gombokkal is rendelkezik.Az 5770 XpressAudio a beépített fülhallgatók mellett extra zenevezérlő gombokkal is rendelkezik. Az 5710 XpressAudio a beépített fülhallgatók mellett extra zenevezérlő gombokkal is rendelkezik. (forrás: Nokia) [+]

(A borítóképen az összes új Nokia eszköz látható, köztük a T10-es táblagép is, melyről itt írtunk.)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés