Alkalmazásbemutató: Locato

Biztosan sokan szembesültek már azzal a problémával valamely este során, hogy az ember menne bulizni, ám nincs előre kiszemelt hely, így a társaság őrült keresgélésbe kezd. A mai kiszemeltünk ezen szeretne segíteni, lévén az ember zsebében az éjszaka során is ott figyel az okostelefon, ám sokkal kényelmesebb egy fedél alatt feltérképezni a szórakozóhelyeket, mint egyenként végiglátogatni a megfelelő weboldalakat. Több hasonló próbálkozást is láttunk már (bár kicsit másképpen, de külföldön például nagyon jól működik a GigBeat), most pedig megérkezett a legújabb versenyző a Locato személyében. A budapesti szórakozóhelyek és kocsmák adatait egy fedél alá tömörítő alkalmazás teljes mértében magyar fejlesztésű, a hasonló nevű Locato fejlesztőcsapat fémjelzi.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Az alkalmazás tehát azoknak nyújthat segítséget, akik a nyakukba vennék a várost, ám nincs kijelölt program az éjszakára. A főmenü rögtön a tárgyra tér, négy fontos pont közül választhatjuk ki a keresett helyet. Az események menüpont a koncerteket jeleníti meg; a főoldal alján lévő, kiemelt események feliratú gombot megérintve pedig a szerkesztők által fontosnak ítélt bulikat tekinthetjük meg. Az italakciók menü magáért beszél, az alkalmazás szépen kilistázza, hogy mekkora kedvezményre számíthatunk az adott helyen; dicséretes, hogy itt italtípusok szerint is szűrhetünk. A Helyek menüpontot megérintve a budapesti szórakozóhelyeket és kocsmákat láthatjuk egy, a távolság alapján rendezett listában; ehhez a készülékbe épített pozicionáló chipet használja a szoftver. A lista itt is szűrhető, a tagek opció a kocsma típusát takarja, a skillek pedig az elérhető extrákat, ilyen például a biciklitároló megléte. Az intézményeket egyébként a beépített térképen is meg lehet tekinteni, amely a felhasználó pozícióját is megjeleníti a tájékozódást segítendő. Fontos kiemelni, hogy az alkalmazás mindig az adott napra jellemző információkat jeleníti meg, így előfordulhat, hogy a hét közepén kissé üresnek tűnik az adatbázis, ám a hétvége közeledtével beindul a nájtlájf.

A hasonló adatbázisok sarkalatos pontja a megfelelő adatbázis megléte. Egy ilyen program esetében ez különösen fontos, lévén nem elég egyszer összeszedni az információkat, a helyeket napi szinten figyelni kell, hogy a felhasználó mindig képbe kerülhessen az aktuális koncertekkel, rendezvényekkel és italakciókkal. A Locato csapata ezt önerőből végzi, elmondásuk alapján heti körülbelül 30-30 munkaórát szánnak rá az adatbázis karbantartására, amely nagyjából 300 helyet tartalmaz, így a frissességre nem lehet panasz. Persze erről értelemszerűen a hosszú távú használat során győződhet meg az ember, hiszen ekkor jöhetnek elő a kisebb-nagyobb hiányosságok, elírások, ám egyelőre minden rendben van.

A felhasználói felület nagyon rendben van, az alkalmazás letisztult, egyszerű és könnyen kezelhető UI-jal rendelkezik. Külön piros pontot ér, hogy az alkalmazás Android (2.0+) platform mellett iOS (4.0+) alatt is elérhető, emellett hamarosan egy hasonló témájú weboldal is el fog indulni. A budapesti éjszakába járók számára tehát mindenképpen hasznos lehet a Locato, a program ráadásul teljes mértékben ingyenes. Androidos telefon birtoklása esetén ezen a linken, iOS-alapú eszközzel pedig ezen a hivatkozáson lehet beszerezni az alkalmazást.

Értékelés: Locato (Android 2.0+ / iOS 4.0+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
9 / 10 pont 9 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes - Android és iOS

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés