Alkalmazásbemutató: Temple Run

Nemrég androidos készülékekre is megjelent az iOS platformon slágernek számító Temple Run. Az Imangi Studios ügyességi játéka több, mint 40 millió letöltéssel büszkélkedhet az App Store-ban, pár nappal az androidos debütálást követően pedig a Play Store-ban is közelíti a milliót. Bevallom őszintén, az iOS alatti verzióhoz nem volt szerencsém, így a játék pár napja teljesen újdonságként hatott. Az első negyedóra játék alatt nem nagyon értettem, mi ebben a nagy szám; erre az érzésre rátett egy lapáttal, hogy az app egy kissé instabil a Galaxy Nexus-on (de erről majd később). Miután azonban sikerült ráérezni az irányításra, hirtelen azt vettem észre, hogy csak úgy repül az idő; azóta pedig nap mint nap elindítom a játékot.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A játék alapötlete nagyon egyszerű: főhősünk ellopott egy elátkozott szobrot egy inka templomból, amely nem annyira tetszik a templom őreinek; a Gonosz Démonmajmok (igen, csupa nagybetűvel) tehát a nyomunkba erednek. A játék során folyamatosan menekülnünk kell, hősünk megállíthatatlanul rohan előre, nekünk mindössze a megfelelő irányt kell kiválasztanunk. Az út során ugyanis rengeteg elágazással lehet találkozni, és ha nem kanyarodunk időben, hősünk könnyen a mocsárban köt ki. Emellett további tereptárgyak nehezítik a rohanást, melyeket érdemes átugrani (illetve átcsúszni alattuk), ezzel is elkerülve a majomvacsorává válást. A futkosás során pénzérméket szedhetünk fel, melyeket mindenféle fejlesztésekre és újabb kalandorok megvásárlására költhetünk el.

A játék irányítása egyszerű, ám kell egy kis idő, mire megszokja az ember. A hősünk folyamatosan rohan előre, ezen nem tudunk változtatni, mi mindössze az irányt szabhatjuk meg, illetve a tereptárgyakat kerülhetjük ki egy-egy jól irányzott ugrással vagy becsúszással. A vezérlés alapja az úgynevezett swype mozdulatsor, amely kvázi az ujjunk kijelzőn történő irányított végighúzását jelöli. Kanyarodni egy balról jobbra, illetve fordított irányba történő mozdulatsorral tudunk, az ugráshoz felfelé, a csúszáshoz pedig lefelé kell húznunk az ujjunkat.

A játék grafikája felemás érzést keltett bennem. Egyrészt első blikkre le lehet vágni, hogy a fejlesztők nem nagyon foglalkoztak a HD felbontású kijelzőkkel, a textúrák így egy kissé elmosottak a Samsung Galaxy Nexus és Sony Xperia S készülékeken. Ez persze nem probléma egy kisebb felbontású kijelzőn, ám a fejlesztőknek lassan az 1280 x 720 képpontos felbontásra is érdemes gondolni, lévén idén már ezzel operálnak majd a csúcsgépek. A modellek viszont rendben vannak, a tereptárgyak és a főhős is viszonylag korrektül ki van dolgozva. A futás mozdulatsorozatát érdemes külön kiemelni, az animátorok remek munkát végeztek, hősünket elnézve nem nehéz elhinni, hogy az életéért rohan szegény. Egyébként három eltérő környezeten futhatunk, a híd, a kőfal és a sziklaperem egyaránt jól néznek ki, viszont a mocsár igen csúnyára sikeredett. Szerencsére ezzel a gyors játékmenet miatt nem nagyon foglalkozik az ember, ám a képernyőfotókon látszik, hogy körülbelül a Doom 2 szintjét üti meg. A csúnya textúra mellett ráadásul nem is hullámzik a víz, egy statikus mocsárlapot kapunk; ezen lehetett volna még tornászni. Sajnos Galaxy Nexus készüléken további problémák is akadnak, a játék ugyanis meglehetősen instabil a legújabb referenciamobilon; ám úgy tűnik, ez típushiba, a többi készüléken nem jellemző az általam tapasztalt, az alkalmazás bezárásához vezető hiba.

Mindent összevetve egy igényes alkalmazással van dolgunk, amely remek szórakozást ígér az unalmas utazások során. Az viszont biztos, hogy van még min javítani, én legjobban egy újragondolt mocsárnak és a stabilitási problémák megszüntetésének örülnék, mindezt HD textúrákkal megfűszerezve. A program ingyenes, letölteni ezen a linken keresztül, illetve a Play Store-ban lehet.

Értékelés: Temple Run (Android 2.1+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
9 / 10 pont 9 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: iMenetrend

    Egy iOS alapú programot mutatunk be, amely a MÁV járatok menetrendjét hozza el az Apple mobil készülékeire. A vonatkeresés mellett extra funkciókat is elérhetünk.

  • Tavaszi androidos játékajánló

    A mai játékajánlóban a legújabb Angry Birds mellett gladiátorharccal, vadnyugati vámpírok irtásával és a zombihadsereg megállításával is foglalkozunk.

Hirdetés