Bemutató után egyből piacon a Pixel 7a

Mintha a Google-nál is tudták volna, hogy már úgyis mindenki látta a kiszivárgott infókat, pörgős volt a termékpremier.

Szerda este, magyar idő szerint este héttől kezdődött a Google éves fejlesztői konferenciája, az I/O, melynek nyitóelőadásán a cég képviselői beszéltek új fejlesztéseikről. Ezek javarészt a kínált szolgáltatások és szoftverek körül forogtak, amikből a végfelhasználók például a Bard AI-t, az AI adta lehetőségeket implementáló automata válaszokat és szövegalkotást vagy a Magic Editor képszerkesztőt már idén nyáron kipróbálhatják, egyelőre csak angolul. Ezeknél kicsit kézzelfoghatóbb újdonság az Android rendszerhez érkező, androidos eszközöket használó Find My Device Network.


[+]

Névről ki lehet találni, hogy miről van szó: az Apple megoldásához hasonló lokációs hálózatról, melyben a résztvevő Android eszközök immáron az aktív internetkapcsolat és az utolsó Bluetooth csatlakozási pont mellett a közelben található többi eszközzel is kommunikálva határozzák meg pozíciójukat. A rendszerben egyébként Apple termékek is részt vesznek korlátozott számban, az AirTag nyomkövetők megjelennek a Google fejlesztette hálózaton is, a két cég együttműködéseként így az Android rendszer is képes figyelmeztetni a felhasználót, ha ismeretlen nyomkövető utazik vele. Az AirTag mellett a Tile, Chipolo, Pebblebee eszközökre is képes figyelmeztetni az Android.

A telefonok mellett Bluetooth fül- és fejhallgatók is megkereshetők, követhetők lesznek a Google Find My hálózatával, első körben a Pixel Buds termékek, de hamarosan a Sony és a JBL egyes termékei is.

Az új Pixel 7a színei
Az új Pixel 7a színei [+]

Az első hardvertermék a Google-től pedig nem más volt, mint a Pixel A-szériájához tartozó 7a. A telefonról az elmúlt hetekben minden kiszivárgott már, így nem tartalmazott sok meglepetést a bemutató, egy valamivel kisebb méretű Pixel 7-ről van szó, ami pár pontban gyengébb a tavaly őszi modellnél, cserében viszont 50 euróval olcsóbb. Európában ugyanis 509 euró lesz a 8/128 GB-os modell ára, LPDDR5 típusú RAM és UFS 3.1-es tárhely van a telefonban. A telefon már mától kapható — mármint azokon a piacokon, ahol a Google hivatalosan árusít, például hozzánk legközelebb Németországban —, és a német Google Store szerint azok, akik május 22-ig rendelnek, egy ajándék Pixel Buds A fülhallgatót és a telefon színéhez passzoló védőtokot kapnak a Pixel 7a mellé. Van lehetőség készülékbeszámításra is 250 eurós határig, itt az iPhone 11 van példaként feltüntetve, melyért a Google 250 eurónyi kedvezményt ad. A cég egyébként hangsúlyozta,  hogy a legnagyobb növekedést felmutatni tudó márka az övék a Pixel telefonokkal azokon a területeken, ahol jelen vannak, arról viszont egy árva szó nem esett, hogy bővíteni tervezik a hivatalos jelenlétüket. Így a 7a is ezekben az országokban elérhető: USA, Kanada, UK, Írország, Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Norvégia, Hollandia, Dánia, Svédország, Japán, Ausztrália, Szingapúr, Tajvan, India.

A május 22-ig a Google Store-ban vásárlók ajándék fülhallgatót és tokot kapnak
A május 22-ig a Google Store-ban vásárlók ajándék fülhallgatót és tokot kapnak [+]

A Pixel 7a négy színben készül (fehér, sötétszürke, világoskék, és Google Store exkluzív korall), a készülékház IP68-as, 152 x 72,9 x 9 milliméter és 193,5 gramm. A kijelző 6,1 hüvelykes OLED panel 90 Hz-es frissítéssel, 9:20-as képaránnyal, 1080 x 2400 pixeles felbontással (429 ppi) és Corning Gorilla Glass 3 edzett üveggel. Adott a HDR-támogatás, van mindig éber kijelzés és kijelzőbe integrált ujjlenyomat leolvasó.

A motorháztető alatt a Google Tensor G2 SoC és Titan M2 biztonsági chip található, a Tensor teljesítményéről a Pixel 7 tesztünk vonatkozó oldalán találhatók információk. Ránézésre a kamerákban sem tér el a Pixel 7 és 7a, ez viszont nem igaz, az új mobil egy ismeretlen típusú 64 megapixeles, Quad Bayer szűrős széles látószögű kamerát használ. Ez a Google szerint 72%-kal nagyobb szenzorral rendelkezik, mint a Pixel 6a főkamerája, s van benne mozgáskövető fókusz, 0,8 μm-es a pixelméret — ami egyébként kevesebb a Pixel 6a 1,4 mikronjánál vagy a 7 1,2 mikronjánál —, f/1,89-es a blende, 80 fokos a látószög és 1/1,73”-es a szenzor maga. Tippre Sony IMX686-ról vagy Samsung S5KGW1-ről van szó, előbbi valószínűbb, de pontos információt egyelőre nem találtam a szenzorról. A 4:1-es binning után a fotók 16 megapixelben készülnek el, a nagy felbontást pedig a 8x nagyítást ígérő zoom funkció használja ki. Valószínűleg ahogy a Pixel 7-nél, úgy a 7a-nál sem lehet majd a natív kameraszoftverben a nagy felbontással fotózni, cserébe megkapja a felhasználó a Google remek képfeldolgozó szoftverét éjszakai móddal, egyebekkel.


[+]

Adott még egy színszenzor és egy ultraszéles kamera a hátlapon, utóbbi 13 megapixeles (1,12 mikron) és 120 fokos a látószöge az f/2,2-es lencséknek. Az előlapi kamera szintén 13 megapixel (f/2,2, 1,12 mikron), itt fix a fókusz, de 95 fokra nőtt a látótér. A hátlapi kamerák 5K 60 fps, az előlapi kamera 4K 30 fps videók rögzítésére képes, a szoftver viszont alapértelmezetten 1080p-s videókat rögzít, itt a fotóval ellentétben van lehetőség manuálisan nagyobb felbontásra váltani.


[+]

Újdonság az A-szériában, hogy az üveg hátlap alatt van vezeték nélküli töltésre lehetőség, de visszatöltést ez a modell nem tud, adott az eSIM és a nanoSIM együttes használatára a lehetőség, illetve a sub-6Ghz 5G és Észak-Amerikában a mmWave 5G is. Adott az NFC, van 6 GHz-es Wi-Fi 6E (802.11ax), és sztereó hangszórók. A hátlap alatt 4385 mAh-s akkumulátor, ez 18 wattot vesz fel vezetéken vagy nélküle. Frissült a Type-C csatlakozó is USB-C 3.2 Gen 2-re, de a gyárilag mellékelt kábel USB 2.0-s, fali adapter pedig nincs a dobozban. A telefonra két év garancia jár, frissítések pedig 5 évig jönnek majd rá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés