CES 2020: Nincs kamera az új OnePlus hátulján. Vagy mégis?

Gyönyörű hátlapjáért bizonyára sokan fogják szeretni a Concept One-t, megvenni viszont aligha lehet majd.

Korábban is lehetett már tudni, hogy a OnePlus egy koncepciókészülékkel érkezik a CES 2020-ra, de a konkrétumokat nagyon jól rejtegették, semmi nem derült ki idő előtt. Sokan a hajlítható vonalon kezdtek el gondolkodni, ám a megoldás valami egész más lett, amit eddig még tényleg nem láttunk mobilban: lényegében egy rejtőzködő hátlapi kamerarendszerről beszélünk.


Szemből nem látni semmi rendkívülit [+]

A Concept One hátulján lévő elektrokromatikus elven működő „okosüveg” dinamikusan, mindenféle fizikai mozdulat nélkül tudja változtatni az áttetszőségét, így lényegében teljesen el tudja rejteni a kameráját. Az elv egyébként ugyanaz, mint amit a belsőépítészet luxus szegmensében (alapvetően átlátszó tárgyalók sötétítéséhez), vagy épp a McLaren 720S tetején használnak.

Ezt látjuk elsötétítve
Ezt látjuk elsötétítve [+]

A technológiai nehézséget a mobilos méret adta, az üveg vastagságát 0,35 milliméterre tudták redukálni a fejlesztéseknek köszönhetően. A sötétítés vagy világosítás a cég szerint 0,7 másodperc alatt történik meg, a hatás pedig a hátlapot nézve olyan, mintha a semmiből elővarázsolódna, majd eltűnne egy kamerarendszer. Alaposan megnézve pedig látszanak a kamerák sötétített állapotban is, de ehhez nagyon jó fényviszonyok mellett kell nagyon a lényegre koncentrálni.

Ezt pedig a kamera működése közben
Ezt pedig a kamera működése közben [+]

A végeredmény nem csak homogén, gyönyörű felületet eredményez - amit ráadásul a McLarenekből örökölt papaya-orange színű bőr betétek tesznek teljessé - hanem funkciója is van: kapcsolható, 8-as szintű ND-szűrőként funkcionál, ami a beeső fénymennyiség egyenletes csökkentésével tudja szebbé tenni a hosszú záridős fotókat, vagy esetleg az erős napsütésben készülő portrékat.

Itt épp egy OnePlus 7 Pro mellett látható, technikailag egyébként a 7T Prónak felel meg
Itt épp egy OnePlus 7 Pro mellett látható, technikailag egyébként a 7T Prónak felel meg [+]

A OnePlus Concept One egyébként minden más szempontból egy OnePlus 7T Pro, megegyezik a méret, a kijelző, a hardver, a kamerarendszer és az akkumulátor is, bár felhasználói szempontból ez tuajdonképpen lényegtelen: a OnePlus jelenlegi álláspontja szerint ebből a konkrét készülékből soha nem lesz megvásárolható termék, ez csak afféle demonstráció és jövőbe mutatás, amivel a következő generációs OnePlusok valamelyikénél találkozhat majd közvetlenül vásárló is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés