Hirdetés

djuice blog: Telefonálás külföldre és külföldről

A roaming (ejtsd: "róming", nem "rúming"!) szó jelentését sajnos sokan nem ismerik, pedig nagyon egyszerű dolog van mögötte: roamingnak nevezzük, amikor egy magyarországi előfizetéssel (ami persze lehet prepaid is) külföldre megyünk és ott használjuk. Ez hazánkban mindig is egy problémás, pontosabban megfogalmazva drága mulatság volt - és sajnos most is az. Bár az Európai Unió nemrég szabályozta kicsit a tarifákat (meghúzott egy maximumot, amit nevetséges módon az összes hazai szolgáltató ki is használ), sok változás nem történt, összességében még mindig az a helyzet, hogy külföldröl hazatelefonálni marha drága mulatság, de ami azt illeti, Magyarországról külföldi számot hívni sem épp olcsó (de ez már nem roaming, hanem egyszerűen külföldre való telefonálás). A djuice-nál szerencsére van lehetőség arra, hogy kicsit csökkentsük kiadásainkat, három opcionálisan megrendelhető csomag van, melyek közül egyik a roaminghoz tartozik, kettő pedig a külföldi telefonáláshoz. Mivel papíron elég jól mutattak, épp ezért számolgattunk egy kicsit, hogy kiderüljön, valóban megérik-e az árukat.

A djuice-nál ugye összesen kilenc féle opcionális csomag található (ezekből ugye három kapcsolódik jelen témánkhoz), melyek többségét kártyások és számlások egyaránt megrendelhetik, de van egy csomag, mely csak az előfizetéses ügyfeleknek vannak fenntartva. A jelenlegi írásban bemutatott kiegészítő szolgáltatások ára egységesen 1000 forint, tehát ezek a legdrágább opcionális kiegészítők, a többi csomag ugyanis egy kivételtől eltekintve 500 forintba kerül.

Mielőtt rátérnénk a díjcsomagokra, nézzük, hogy melyik díjzónába melyik országok tartoznak - ha ezt nem tudjuk, nem tudunk haladni a cikkel, érdemes tehát átfutni a listát:

1. zóna

Andorra, Ausztria, Belgium, Brit Virgin szigetek, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Francia Guyana, Guadeloupe, Martinique, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Guadeloupe, St. Martin, St. Barthelemy, Marie-Galante, The Saints and Desirade, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Martinique, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

2. zóna

Bosznia-Hercegovina, Észak-Ciprus, Horvátország, Koszovó, Liechtenstein, Marokkó, Montenegro, Svájc, Szerbia, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

Most pedig térjünk át magukra a szolgáltatásokra:

40 roaming SMS

Roaming csomag, melynek lényege, hogy megrendelése után az 1-es és 2-es roaming díjzónákból 40 darab SMS-t ingyen küldhetünk. Hogy hova, azt sajnos nem írja az ÁSZF, de elvileg mindenhova, tehát nem csak haza, hanem más díjzónákba is. Normál áron egy SMS ára az 1-es zónából 37,5 forint, a 2-esből   pedig változatlanul 120 forint. Nézzük az alaphangon legolcsóbb esetet: 40 SMS-t küldünk Ausztriából: 40 * 37,5 = 1500 forint, ebben az esetben 500 forintot spóroltunk, ha pont 40 SMS-t küldtünk, de 27 SMS-től már pluszban vagyunk, ha annyit küldünk, már 12 forintot spórolunk. A csomag viszont akkor hoz igazi megtakarítást, ha 2-es zónából, mondjuk Horvátországból írunk haza, ebben az esetben normál esetben 40 SMS küldéséért 4800 forintot kellene fizetnünk, már 9 SMS elküldése után pozitív a mérlegünk. A csomag részünkről ajánlott.

Szomszédhívó

A szomszédhívó neve szintén elég beszédes: 1000 forint befizetése után az összes szomszédos országunkba 47 forintos percdíjjal beszélhetünk, természetesen percalapú számlázással, kapcsolási díj nélkül. Bár alapvető földrajzi ismeretei remélhetőleg mindenkinek vannak, azért elmondanám, hogy Ausztriáról, Szlovéniáról, Horvátországról, Szerbiáról, Romániáról, Ukrajnáról és Szlovákiáról van szó, melyek közül két ország (Szerbia és Ukrajna) tartozik a kettes zónába, ezen helyeken pedig rengeteg magyar él, tehát sokaknak kifejezetten hasznos lehet a szolgáltatás. Az alap tarifa egyes zónába bruttó 80, kettesbe pedig 130 forint lenne, ezek helyett ugyebár 47 forintért lehet beszélni, ami jelentős spórolás, 30 perc beszélgetés után meg is térül még egy egyes zónába indított hívások esetén is (kettesnél 12 perc is elég). Lájkoljuk, sokaknak lehet hasznos.

UniósOrszág

Szintén könnyen átlátható szolgáltatás: egy kiválaszott EU-s országba 1000 forint ellenében féláron beszélhetünk egy hónapon át. Mármint nem a kint lévő ismerőseinket hívhatjuk féláron (mivel velük amúgy normál áron beszélhetünk, a felárat ők fizetik a hívás fogadásával), hanem tényleges kinti számokat, vonalast vagy mobilt. Mivel az összes EU-s ország az egyes díjzónába tartozik, 80 forintért tudánk hívni őket normális esetben, tehát percenként 40 forintot spórolunk. 25 perc után már pozitív a mérleg, ennyit nem nehéz összehozni, ha barátunk/barátnőnk/családtagunk kitelepült egy rövid időre, de a Skype nem feltétlenül elégíti ki a beszélgetési igényeinket.

A djuice roaming szolgáltatásai tehát korrektnek tűnnek. Nem árt tisztába lenni azzal, hogy mikortól éri meg előfizetni rájuk, de ha tisztában vagyunk a felhasználói szokásainkkal és azzal, hogy mennyit fogunk beszélni vagy SMS-ezni, jól jöhetünk ki a dologból.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena kérdez, djuice válaszol

    Tegyétek fel kérdéseiteket a fórumban, mi megkérdezzük őket a djuice-tól.

  • A djuice az EFOTT-on

    Masszázs sátor, ingyen internet, pihenő rész és gumióvszer az ország egyik legnagyobb fesztiválján.

  • djuice blog: Indulunk!

    Közösségi események, koncertek, interjúk, vállalati felelősségvállalás, tarifák, készülékek és más érdekesség egy helyen.

  • Megújult a djuice

    A Mobilarena véleménye a Telenortól külön vált djuice-ról és annak társadalmi programjáról.