Egy vegyes negyedévet két erős válthatja a Teslánál

A sanghaji szünet rátenyerelt az eladásokra, a négy üzem innentől viszont odalép.

Harmadik legjobb negyedévét zárta a Tesla a kasszáknál, mégis megszakadt hosszú idő óta tartó piaci növekedése, a 2022 április elejétől június végéig tartó időszak nagy részében a sanghaji gigagyár ugyanis a kínai koronavírusos lezárások miatt nem működött, vagy csak takaréklángon. A 16,9 milliárd dolláros összesített árbevétel így is meggyőző, a fremonti gyár Kaliforniában ugyanis rekordtermelést ért el (és legyártotta kétmilliomodik Tesláját), júniusra pedig a sanghaji üzem is csúcsra pörgött, így a Tesla eredményei a piaci elemzők várakozását végül felülmúlta.

Túl van kétmillió Tesla legyártásán a fremonti üzem Kaliforniában
Túl van kétmillió Tesla legyártásán a fremonti üzem Kaliforniában (forrás: Tesla) [+]

A július amúgy Sanghajban és a berlini gigagyárban is tatarozással indult, melyet követően a kínai egység elérheti az évi egymillió járműves kapacitást, a nemrég nyitott németországi pedig az év végéig a heti ötezres termelést készíti elő, ami a texasi üzem célja is, bár a gyakorlatban mindkét helyszínen 2023 elejére csúcshat a mérföldkő elérése beszállítói és geopolitikai okokból. Az ígéretekben erős, teljesítésben vegyes Elon Musk cégvezér szerint egyébként jó ütemben folyik a 4680 formátumú cellák gyártása, illetve a texasi sorok üzembe helyezése, hamarosan viszont Austinban is készülnek 2170-es cellaformátummal szerelt Model Y járművek, ebből ugyanis a beszállító partnerek tekintélyes mennyiséggel rendelkeznek. A Cybertruck gyártása 2023 közepén indulhat, és addigra a 4680-as sorok is elérhetik a tömegtermelési szintet.

A sanghaji gigagyár közel két hónapot zárva volt, majd újult erővel tért vissza
A sanghaji gigagyár közel két hónapot zárva volt, majd újult erővel tért vissza (forrás: Tesla) [+]

Mindeközben javában folyik a teljes önvezető csomag fejlesztése, és az FSD bétaprogramban résztvevők több mint 35 millió mérföldet vezettek - pontosabban ekkora távon felügyelték az autopilótát, és a Tesla által gyűjtött adatok exponenciálisan növekednek, ahogy egyre többen csatlakoznak a programhoz, és egyre többször bízzák útjukat a neurális hálózatra. Musk még mindig év végére ígéri a publikus városi önvezető kód közzétételét, de ez az eddigi trendek alapján simán csúszhat, az FSD Beta 10.13 azonban a rég óta ígért 11-es változat számos újítását beépítette, így a 11-es számozás lényegében csak a városi és az autópályás kód egyesítése lesz valamikor a nyár végére ígérve.

A berlini gigagyárban épp kapacitásbővítés folyik
A berlini gigagyárban épp kapacitásbővítés folyik (forrás: Tesla) [+]

A számadatokra visszatérve: az autós részleg 14,6 milliárdos bevételt hozott össze, amiből 344 millió dollár zéró kibocsátási kredit volt, amit a riválisok vásároltak a Teslától, a 27,9%-os nyereségesség pedig úgy is kiemelkedő a szektorban, hogy ez legutóbb még 32,9% volt. Kifejezetten erős negyedévet zárt az energetikai részleg, 106 MW teljesítményű napelemet értékesítve, ami négy éve a legjobb adat. Ipari és otthoni akkumulátorokból viszont csak 1,1 GWh kapacitást sikerült értékesíteni chiphiány miatt - az év második fele ezen is javíthat. A Tesla céges szinten végül 2,3 milliárd dollár GAAP nettó nyereséggel zárt, és 800 millió dollárt adott hozzá a készpénztartalékhoz, ami 18,3 milliárd dollárra rúg. Igaz: ebből a Tesla Bitcoin készletének értékesítése is kivette a részét, 75%-át 936 millió dollárra váltva, amivel - legalábbis egyelőre - vége a gyártó és a kriptovaluta szoros kapcsolatának.

Tesla logó napelemekből az austini gigagyár tetején
Tesla logó napelemekből az austini gigagyár tetején (forrás: Tesla) [+]

A negyedévben egyébként 16 411 Model S/X és 242 169 Model 3/Y készült, és főleg az utóbbi számok ugorhatnak meg az év hátralévő részében - olyannyira, hogy ha komolyabb probléma nem áll elő, meglehet újra az 50%-os éves növekedés, 2023 elejére pedig a kétmilliós éves gyártói kapacitás. Magyarán a válság egyelőre nem tenyerelt rá a Teslák iránti keresletre, és Musk szerint, ha az elszállt nyersanyag- és energiaárak mérséklődnek, a márka kész csökkenteni az elmúlt évben többször felfele igazított árakon. A következő nagyobb esemény szeptember 30-án lesz a Tesla Bot főszereplésével, de már Andrej Karpathy AI vezér nélkül, aki nemrég távozott a cégtől. A mesterséges intelligenciára épülő esemény Musk szerint így is tartogat meglepetéseket - remélhetőleg még nem a robotok hatalomátvételét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés