Júniusra csökkenhetnek a roamingdíjak


Viviane Reding

Viviane Redingnek, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosának Hannoverben adott tájékoztatása szerint jó esély van arra, hogy a nemzetközi mobiltelefonálási díjak már régóta várt csökkentése legkésőbb június végén megtörténik. A biztos asszony annak – a CeBIT keretei között megrendezett – találkozónak a kezdete előtt nyilatkozott, melyen az EU távközlési miniszterei több fontos kérdés mellett a roamingdíjak csökkentéséről is tárgyaltak informális keretek között – mielőtt június elején hivatalosan is találkoznak Brüsszelben. Reding asszony szerint elképzelhetetlen, hogy 50 eurócentnél magasabb legyen a nemzetközi hívások külön díja, az EU ragaszkodik ehhez.


Michael Glos

Az Európai Parlament májusban fog szavazni a kérdésben, mely komoly feszültséget okozott az Európai Bizottság és a távközlési cégek között. Az EU az elfogadhatatlanul magas roamingdíjak letörését tűzte ki célul, de a részletekről még mindig vita folyik, mert mind a nagykereskedelmi, mind a kiskereskedelmi árakról határozatot fognak hozni – s a képviselőknek május kilencedikéig be kell terjeszteni a változtatások szövegét.

Szerdán az EU jelenlegi gazdasági minisztere, a német Michael Glos is lándzsát tört a díjcsökkentés mellett, s a probléma mielőbbi megoldását sürgette, hogy a cégek ne tegyenek szert elfogadhatatlanul magas haszonra az európai polgárok kárára. A mai találkozó után Glos viszont az mondta, hogy bár eredményes volt a tárgyalás, a kulcskérdéseket illetően viszont (jelesül: mekkora árakat írjanak elő) még tovább kell folytatni az egyeztetéseket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés