Nincs megegyezés roamingügyben


Viviane Reding

Kedden eredménytelenül ért véget az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az uniós távközlési miniszterek képviselőinek zárt ajtók mögött rendezett találkozója, melyen a mobiltelefonos roamingtarifák maximumának meghatározása volt napirenden. A felek azonban bíznak abban, hogy a Viviane Reding információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos által előterjesztett tervezetről még a nyári szünet előtt meg tudnak állapodni. Az újabb tárgyalási fordulót a mai napra tűzték ki – írta az International Herald Tribune.

Vita egyrészt a tarifalimit összegéről, másrészt pedig a bevezetés mikéntjéről van. A Parlament azt szeretné elérni, hogy a kiskereskedelmi roamingtarifákat hívásindításkor percenként 40, hívásfogadáskor pedig 15 eurócentben maximálják. Az illetékes miniszterek viszont ennél jóval magasabban húznák meg a vonalat, és 60, illetve 30 centes limitet szabnának. Amint az ismert, a roamingtarifa akkor lép érvénybe, ha az ügyfél a szolgáltatója területén kívülről, külföldről telefonál, vagy ott fogad hívásokat.

Nincs egyetértés az új tarifarendszer bevezetésével kapcsolatban sem. A Parlament javaslata szerint minden előfizetőnek automatikusan járnának az új roamingtarifák, míg a miniszterek az ún. „opt-in” modellt támogatják. E szerint az előfizetőnek kérvényeznie kellene a kedvezőbb tarifarendszerre történő átállást, amit ráadásul csak az érvényes szerződés lejárta után tehetnének meg. Az alacsonyabb roamingdíjakkal automatikusan csak az új előfizetők élhetnének.

Három közvetítőnek – a Parlamentet képviselő osztrák Paul Rübignek, a távközlési miniszterek nevében fellépő és a német elnökséget képviselő Peter Wittnek, valamint Fabio Colasantinak, a redingi bizottság álláspontját reprezentáló főigazgatónak – kell dűlőre jutnia egymással, mégpedig lehetőleg május 10-e előtt, az EP-nek ugyanis ekkor kellene szavaznia a törvényjavaslatról. Ha azonban a tárgyalások elhúzódnak, a szavazásra is később kerül sor. A felek mindenesetre bizakodóak: Paul Rübig szerint már ma megszülethet a kompromisszum.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés