Tovább pereli a Nokia az Oppót

Németországban a Nokia szabadalmainak megsértése miatt már nem árulhatnak Oppo és OnePlus telefonokat, a cég tovább megy, más országokban is perel.

Augusztusban a BBK cégcsoporthoz tartozó Oppo és OnePlus le kellett állítsa telefonjainak értékesítését Németországban, miután a finn Nokia beperelte őket szabadalmi jogsértés vádjával, a német bíróság pedig a Nokia javára döntött. A bírósági ügy hosszas volt, első körben júniusban ítéltek az Oppo és a OnePlus ellen, akkor a két kínai márka fellebbezéssel élt. A mannheimi regionális bíróság elutasította a fellebbezéseket, a finn kommunikációs vállalat javára döntött, s kimondta: az Oppo és a OnePlus jogtalanul használták az EP 29 81 103, EP 32 20 562 és EP 17 04 731 hálózati kapcsolatokra vonatkozó szabadalmakat, melyek a Nokia szellemi tulajdonát képezik.

A Nokia a jogdíjköteles licencszerződésein keresztül lehetőséget kínál más márkáknak, hogy az általuk fejlesztett technológiákat használják.
A Nokia a jogdíjköteles licencszerződésein keresztül lehetőséget kínál más márkáknak, hogy az általuk fejlesztett technológiákat használják. (forrás: Nokia)

A sztorihoz hozzátartozik az is, hogy a Nokiától ezeket korábban licencelte az Oppo és a OnePlus, a két cég között 2018 és 2021 között élő szerződés volt. A Nokia jogdíjköteles licencszerződéseket tart fent több gyártóval, köztük például az Apple-lel, a Samsunggal, a Xiaomival, a Lenovóval. Az Oppo és a OnePlus a szerződés lejárta után nem hosszabbított, így jogtalanná vált az újonnan megjelent készülékeikben a Nokia technológiájának használata.

2018-ban három évre szerződött az Oppo a Nokiával, tovább használták utóbbi szellemi tulajdonát.
2018-ban három évre szerződött az Oppo a Nokiával, tovább használták utóbbi szellemi tulajdonát. (forrás: iStock)

A finn cég Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban és távol-keleti országokban vannak jelenleg futó ügyei, ezek közül az ausztrál a legfrissebb. Hogy ezek is hasonló végkimenetellel járnak-e, mint a német, és az Oppo / OnePlus mobilok értékesítése leáll-e, a helyi bíróságokon múlik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés