Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyantusz

    tag

    válasz mityku #3928 üzenetére

    Csicsás építészet: ha megfigyeled, a Távol-Keleten nem sok teljesen kőből készült házikót lehet megtalálni, a legjellemzőbb Kínában és Japánban is a kőböl épített földszint és a rá fából épített "felépítmény" (most értsd: emeletek), de ez is már a mi, európai középkorunkból datálhatóak. Ha tovább figyeled mondjuk az európait, akkor a mezopotámiai, az egyiptomi, a görög, a római és kora keresztény, majd az iszlám (fejlődéstörténeti sorrend!) építészeteket említhetjük. Igaz ugyan, hogy kialakulásuk és fejlődésük eltérő, de mégis - érthető módon - az idősebb nagy hatással volt a fiatalabbra nézve! Továbbá azonos időben figyelve őket, az egyiptomi, a görög és a római is hatottak egymásra, úgy az építőelemek arányait tekintve, mind díszítésben egyaránt (azt se felejtsük el, hogy ezek az épüetek és városok színesek voltak, nem puci fehérek, mint ma! némelyik egy.-i oszlopon még meglehet találni az eredeti festékeket, círka 3000 évesek...)
    No és azt se felejtsük el, hogy alapvetően vallási, tehát szakrális célból épültek a főbb, máig fennmaradó nagyobb épületek (ld. a piramisok, a Parthenón, Akropolisz stb.).
    Tehát a két kontinens építészetében látható eltérő díszítés a vallások (és ebből fakadóan a "természetközeliség") különbözőségére is visszavezethető.
    Ha geológiailag is figyeled a témát - ami nem hátrány - láthatod, hogy Európa és a Távol-Kelet eltérő (még éghajlatilag tán nem is annyira): odaát több volt a fa. => fa díszítések előtérbe helyezése (könnyebb megmunkálni, pl. a Horju-dzsi pagoda, vagy másik két japán épület: 1, 2 - sajnos nem tudom a helyes átírásukat, hülyeséget meg nem írok), ideát már a kő dominál, mert maradandóbb (más vallási kultúrák).
    Ha emlékszel még, mikor a Japán elleni amerikai bombatámadásokról beszéltünk, említettük, mekkora dominanciát élvezett a japán építészetben a fa és a papír (ma már inkább a vasbeton, az üveg és az acél dominál, a "posztmodern korszak", vagy már lehet már azt is túllépték...). Nem volt ez másként Kínában, Koreában, Sziámban stb. sem. "Nagyjából" egy vallásúak. India megint más világ, ennek megint vallási és kultúrális okai vanna, és ezekből fakadóan mások építészeti stílusjegyeik és díszítési technikáik, formaviláguk is.
    Nem beszélve az iszlámról!

    Azt megint nem illik elfelejteni, hogy ezek a kultúrák "napi" (de legyen inkább havi) kapcsolatban voltak egymással, hiszen szoros kereskedelemben álltak egymással. Kína Indiával, a Közel-Kelettel és Európával egyaránt. Csak hogy a lőport említsem, az is így került be Európába (alapvetően Kína - India - Perzsia - Palesztina - Észak-Afrika - Hispánia volt az útvonal)!

    Sajnos Európában a germán területekről szinte semminemű épület nem maradt fenn, hiszen ők is fából építkeztek (megfigyelve fegyvereiket, amiben dominál a bárd és hasonló, "többfunkciós" eszköz, mindennaposak lehettek a famegmunkálások - a római limestől északra k*a nagy erdőségek voltak!). Nagyon valószínű, hogy a kereszténység 600-700 körül induló terjesztése - és egyéb viszályok - idején egymás után gyújtogatták fel őket, meg egyszerűen elkezdték másolni a frankokkal (Karolingok) és az Alpokban élőkkel együtt az "antik építészetet" (római, ami ugye a görög átvételéből alakult ki) és térkapcsolatokat. Új vallás, új szakrális építészet is, új kultúra alakult ki (építészeti is) és a régi eltünt. Sajnáljuk, de nincs min csodálkozni (pl. Trójának a jelen tudományos állás szerint 9 városszintje volt, egymásra építették és a legfiatalabb is Kr. e. 1. század körüli! és mind kőből volt és égetett agyagból (tégla), nem fából, a legrégebbi Kr. e. 3000 körüli - mezopotámia városállamok és az egyiptomi királyság ideje).
    Új kontinens-vallás terjeszkedik el, egymást érő, új háborúk indulnak és Európa világi dominanciája megindul. Noha a nagy felfedezések elsősége nem a "mienk", európaiaké (alapvetően spanyol, portugál, itáliai - bár a vikingek is hegesztettek erősen), de mégis a Kínától "újított" tűzfegyvereket továbbfejlesztve uralmunk alá hajtuk az egész Földet!

    Aztán a 20. század második felére ez a nyugat-európai dominancia - melyben utolsó a III. Birodalom - kelet felé tolódik (ugye Szovjetunió is európai, noha gyarmatai az Uralon tól fekszenek) és a második világháborúban és után folyamatosan kialakul a kétpólusú világrend (velük együtt több világszervezet alakul ki pl. ENSZ, ami az emberi történelemben mindezidáig példátlan).
    A 20. század végére a gazdasági és vallási hülyeség (kommunizmus és szocializmus, ami alapvetően nem hülyeség, csak megvalósíthatatlan!) hatására pedig monpólussá változik...

    Így szemlélve az elmúlt 5000-6000 évet, szinte "természetes" az, hogy a nagyok örökké akarnak élni.

    Szóval nem egyszerű az építészeti stílusokat összehasonlítani, hiszen sajnos a távol-keleti kultúrákat alig tanítják itthon a műszaki főiskolákban (4 db), műszaki egyetemeken (3 db) esetleg van valami. (nekem egyébként a fa jobban tetszik...)
    Egyébként már 2006 júniusában befejeztem tantárgyilag a sulit, a záró-/államvizsgát egy évvel később tudtam letenni, ezen a napon nyelvvizsgáztam is, "élveztem"... Gondolkodni sem nagyon volt időm aznap.

    Germania: kivitelezés szempontjából a Große Halle jelentette volna a legnagyobb problémát, azon belül is a kupolája! Az komoly mérnöki "csoda" (fúj, mit írok, inkább "teljesítmény") lett volna, ha elkészül. Munkaerő terén meg ugye alapvetően a rabszolgatartásra építettek Hitlerék (politikaiak, zsidók, cigányok, egyéb), csak elfelejtették, hogy a 20. századi Európában ilyen intézmény már nem létezhet... Kicsit több történelmet kellett volna tanulnia pár propagandát kiagyaló emberkének, a római liturgia óta eltelt "pár száz" év...
    <szerk.: magyar wiki, német wiki, angol wiki>

    [ Szerkesztve ]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Új hozzászólás Aktív témák