Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fateless

    veterán

    válasz KamuMazsola #105035 üzenetére

    Ezzel messze el lehetne menni. Egyfelől a 27% ÁFA, aztán a "nagy kedvenc" Artisjus díj a maga 3192Ft-jával, aztán a befektetett tőke, ami addig bent áll (igen ez is költség), a raktár, az ügyintézés, az idő, és persze sok más illeték, ami itthon egy vállalkozást súlyt, amire az egyszeri vásárló nem is gondol. Ez mind költség. Aki már vezetett kisebb nagyobb céget, akár csak egyéni vállalkozást, az jól tudja, hogy mi minden rakódik még rá erre.

    Persze nem kell etetni ezeket az embereket, de azért saját magunkat igen.

    Eszembe jut egy barátom esete, aki Svájcban dolgozik. Egy idős ember nekiállt panaszkodni arra, hogy mennyi sok it a bevándorló, külföldi, akik csak felélik az ország gazdaságát. Egy ideig tűrte, majd csak annyit mondott: Ha most mind elmennénk, nem lenne elég ember, aki dolgozik, így viszont nem lenne nyugdíjjárulék, tehát Önnek sem lenne nyugdíja. Az idős ember elhallgatott.
    Egy másik eset egy itteni emberrel történt. Panaszkodott nekem, hogy 46 évnyi munka után hetvenpárezer Ft-nyi nyugdíjat kapott. Rövid beszélgetés után kiderült, hogy a rendszerváltás óta összesen két és fél évnyi hivatalos munkaviszonya volt, mert rövid távon gondolkodva inkább választotta a feketézést, hiszen úgy több került a zsebébe.
    Sok hasonló esetet tudnék elmesélni, de felesleges, mert aki akarja, úgyis érti. Nem azért vásárolok a boltban, mert etetni akarom az ott dolgozókat, de amikor bemegyek akár egy nagy lánc üzletébe, akár egy kis boltba, örülök, hogy van munkája és nem kell nélkülöznie. Persze, jobban örülnék, ha olcsóbban kapnám meg a dolgokat - sok mindent ezért én is Kínából veszek - de az is biztos, hogy nem gondolok úgy a vásárlásaimra nap mint nap, hogy én etetem azokat az embereket, ahogy nem gondolok arra sem, hogy mikor dolgozom, akkor csak azért adnak munkát, hogy engem etessenek (persze ha te így tekintesz a munkádra, az ellen nem tudok felszólalni, ez a szuverén jogod így tekinteni a saját teljesítményedre - mert gondolom akkor magadra is így gondolsz).

    Az a jó, hogy mind eldönthetjük, nekünk mi élvez prioritást. Itthoni garancia vagy olcsóbb ár, gyors kézbevétel, vélt vagy valós garancia, remény, hogy talán nem kerül vámeljárás alá, hivatalos számla elszámoláshoz, vagy épp más tényező. Ez alapján pedig el lehet dönteni, hogy ki honnan vásárol.
    De azért az egyértelmű kell, hogy legyen, hogy nem az itthoni garancia jelenti az árkülönbözetet...

    "A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

Új hozzászólás Aktív témák