Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5284 üzenetére

    "de a keményfa is koptat."

    Van nekem egy megfigyelésem, és egy gondolatmenetem:
    A megfigyelés az, h a keményfánál (bükk) tovább tartanak a szerszáméleim, mint a fenyőnél.
    A gondolatmenet pedig a következő: Él tekintetében a szalagfűrészlap a legérzékenyebb (6 mm-est használok, apró fogazásút.) Itt nálam egyértelmű, h többtízszer annyi bükköt kibír egy fűrészszalag, mint amennyi fenyőt. Namost: Ha ez így van a fűrészfogakkal, így kell lennie a vidiával is. Azonban nem biztos, h helytálló az, h a kétféle fa a keménységével fordítottan arányosan koptati az éleket, mert benne van a pakliban, h az a veszte mindig a "fenyős" maróknak és általában éleknek, h hamar, nagyon hamar ráül a gyanta. Ez elviszi az élszöget, az rontja a hatásfokot, és emiatt kopik puhafánál jobban a kés.
    Hogy mennyire helyes a gondolatmenetem, van-e vmi, amit nem vettem észre, nem tudom. A megfigyelésem tuti, h helyes.

    S mégvalamit: A kés élességét én is keményfával tesztelem, mert azt kezdi el hamarabb égetni, nem a puhát. Ám annak is a bütünél figyelem, mert haránt később kezd égetni.
    És igen, az MDF egy tipikus késfaló anyag. Hamar megmutatja, h mit bír egy marókés.

    Érdekes volt számomra, h egyik CMT kés ívváltásában apró törés van, a másikban semmi. Gyártási hibára tippelek, amit a meó nem vett észre (vagy erre nincs is meó). Pedig ha többet adna magára a CMT, nem engedné a hibás darabot ki a piacra. Még az olcsó késekben sem láttam, h az ívváltásnál megtörne a görbe.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák