Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz fattyu666 #8229 üzenetére

    Nem tudom, "hivatalosan" hogyan "illik" plattolni, én jó géppel, jó szerszámmal sem próbáltam még egy lépésben. Valószínűleg ipari környezetben, nem asztalba épített felsőmaróval, hanem 30-as tengelyű (vagy hányas?) tárcsamaróval, jól megvezetve előtolva egy lépésben is menne, de az nem az én profilom :)

    Mondom, a gond annyi, hogy ezeknek az olcsó maróknak az orsója gyengébb (vagy az anyag, vagy a méretezés, vagy a gyártási pontatlanság okán) illetve a csapágyazása is kérdéses. Lényeg az, hogy ha egy nagyobb (nagy átmérőjű, vagy hosszú) marót fogsz bele, akkor enyhén üt. Ha meg üt, akkor az használat közben plusz terhet jelent a gépnek, hamarabb kopik el, fárad el az anyag. Arról nem beszélve, hogy rosszabb használni (remeg a gép) és csúnyább valamennyivel a vágáskép.

    Van nekem egy hosszú ujjmaróm (nem is ujjmaró, hanem csapágyas másolómaró) lényeg az, hogy kb. 50-60mm a kés hossza. Ezzel szoktam tesztelni a gépeket. Ha szinte nem is látszik hogy pörög, akkor jó az orsó, ha viszont gyengébb gépbe teszem, akkor annyit látok, mintha "életlen" lenne kicsit a csapágy látványa forgás közben - nyilván mert van bizonyos kilengése. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, nem tudom, mert nem is volt kedvem/merszem kipróbálni az ilyen gépet ekkora marófejjel. Konkrétan egy 1500W-os Kinzo felsőmaróról van szó, amit kisebb késekkel gond nélkül használtam (bár igazából csak próbálgattam) naggyal meg nem próbáltam, mert nem láttam szükségét, hogy igazoljam a feltevésemet, miszerint nem bírja az ekkora terhelést.

    A megvásárolt géped talpába nem tudsz besüllyeszteni egy 70-80-as átmérőjű plattolót, tehát ha ilyet szeretnél használni, a talpra rá kellene ügyeskedned egy plusz talpat, nagyobb belső nyílással.
    Ilyet én is csináltam a Makita gépemre, amikor kézből voltam kénytelen plattolni. Nagyobb átmérőjű póttalpat készítettem(MDF-ből), annyival is stabilabb a gép felfekvése.

Új hozzászólás Aktív témák