Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • soma314

    tag

    válasz Ripper17 #15118 üzenetére

    Az a baj, hogy a szakmában is sokan kevernek sok fogalmat: így az autómatizálást, orkesztrálást, SD-Networking-et.
    Amiről te írsz az leginkább csak autómatizálás. Egy ismétlődő egyszerű repetitív feladat végrahajtása, visszacsatolás nélkül.
    Jól hangzik, hogy nem lépsz be 50 site-on 50 switch-be egy új vlan felkonfigurálásához, hanem írsz egy sriptet, de mi van, ha nem sikerül jól és mind az 50 site-tal megszakad a kapcsolat? Akkor 50 helyre kell elautózni, telefonálni... Ezért nem látom nagyon életszerűnek, hogy a junior kollega autómatizáljon.
    Vannak erre egyébként kész megoldások, ahol kattintgatással lehet autómatizálni a dolgokat és a frontend szépen elintézi a berendezésekkel mondjuk SNMP-n keresztül. Nálam még ez sem SD-Networking.

    Nálam az SD-Networking az, amikor van egy változó igényű üzleti folyamat, aminek a dinamikus igényeit figyeljük és az igények változásához autómatikusan alakul a hálózat.
    Az az igazság, hogy egy finamoan beállított QoS mellett (ahol eleve már a QoS szabályok változnak időben time based access list-ekkel) nehezen tudok elképzelni erre valós igényt, de biztosan létezik. Én inkább sejtek mögötte marketinget, mert a Sofware Defined az aktuális megrendelés indító varázsszó, mert már oly sokszor elhangzott buzzworld.
    Azt is látni kell, hogy a gyártók nem az egyszeri hardver/szoftver eladásokból járnak igazán jól, hanem az előfizetéses kapcsolatokból. Mondjunk Cisco-s példának egy Meraki-s wifi rendszert, ahol a kontroller a "felhőben van". Kérdés, hogy ami felé a világpolitika mostanában megy (Kína / USA kereskedelmi háború) akarjuk-e, hogy az adataink, a rendelkezésre állásunk kínai eszközöket (is) használva amerikai szerverektől függjön. Mennyire fog passzolni az EU-s adatvédelmi politika az ilyen megoldásokkal?

    Persze ez azért még ne vegye el a lelkesedésedet, mert például egy script, ami lekérdez és a munkádat / munkátokat megkönnyíti mindig hasznos. Közben meg megismered az SDN-hez kapcsolódó automatizálás egyes elemeit, ami szintén jó.
    Arra azonban vigyázni kell, hogy minden újdonságot a helyén kell kezelni, mert például remek OS/2-es rendszergazdák voltak régen akikre elég csökkent igény mutatkozik manapság.

Új hozzászólás Aktív témák