Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Yodamest

    veterán

    válasz lezso6 #165322 üzenetére

    Filmértékelések, szubjektív pontszámok, nem létező pontszámok adása, emberi oldal, túlértékelt színészet téma:

    Előszó:
    Egészen az elejére visszamennék, látom kicsit elfajult a vita, pedig ez egy nagyon jó és elképesztő mély téma és mint lezso-t engem is folyton foglalkoztat. Az értékelések objektivitása, arra való törekvés vagy nem törekvés, egyetemes igazság keresése vagy csak minden a vizsgáló szemében létezik stb. kérdésekről napokig lehetne beszélni, főleg ha normális keretek közötti értelmes vita zajlik.

    A skála:
    Mindig elmondom ilyenkor, hogy ez a 10-es rendszer eredendően rossz, egyszerűen az ember nem tudja kellő módon elkülöníteni fejben ezt a sok pontszámot. Úgy használjuk, mintha muszáj lenne, pedig ez csak egy korábban kitalált rendszer, ami felett eljárt az idő, soha nem volt pontos, nem értem miért erőltetjük magunkra. Saját magunknak nehezítjük meg a filmek lehető legpontosabb osztályzását ezzel a 10-es rendszerrel és mivel számomra mindig ez a cél, hogy a lehető legpontosabban értékeljek, nekem ez totál használhatatlan. Kicsit ambivalens, hogy több a szám és mégis kevésbé pontos, mint egy 5-ös skála, de a pontosságot itt ne a matematikai értelemben vegyétek, hanem emberi, humán értelemben. Egyszerűen nem lehet egy filmet (de zenét vagy játékot sem), ami egy absztrakt mű, ennyire behatárolni, hiszen mindenki más tapasztalatokkal érkezik, mindenki kicsit mást élt meg, mindenki kicsit másnak fogja látni. Teljesen felesleges valamire 7 pontot adnom, amikor az valakinek 6 is lehet vagy 8 is lehet, de akár ettől jobban is eltérhet. Mit jelentenek ezek a pontok, ki tudja ezeket pontosan megfogalmazni?
    Na és akkor itt jön be az 5-ös skála, ami szerintem sokkal jobban használható. Én itt pontosan fejben tudom tartani, hogy mit jelentenek az adott pontszámok 1-5-ig és még emlékszem is rá, hogy melyik filmre mennyit adtam, mivel intuitív számomra az egész rendszer. Nem kell azon filóznom, hogy jaj az a bizonyos film most 7 vagy 8 pontos volt-e, hanem tudom azt, hogy igen, egy jó film volt, de nem vájt a lelkembe, tehát 4 pontos. Minden pontszámnak jól meghatározott helye van.

    Nah egyelőre hirtelen ennyi, majd még a többi témára is áttérhetünk, szerintem ez már önmagában egy elég jól kibontható indulópont.

Új hozzászólás Aktív témák