Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • doc

    nagyúr

    A korlatozott elektronikai ismereteim miatt eleg sok amator kerdesem van...
    gondoltam bedobok ide egyet a tranzisztorokkal kapcsolatban, remelem valaki veszi a faradtsagot es par szoban megvalaszolja a primitiv kerdeseimet :B

    Az kb. tiszta, hogy a bazisra adott aramnal joval nagyobb aram fog a collector es emitter kozott folyni.
    Tehat ha mondjuk 5V-ot egy 250 Ohmos ellenallason at kotok a tranzisztor bazisara, akkor az elvileg kap 20mA aramot.
    Szeretnem hogy a tranzisztoron keresztul joval nagyobb aram folyjon. Mondjuk berakok egy 2.5V-os fogyasztot, egy 10 Ohmos ellenallassal sorbakotve. Ilyenkor elvileg 250mA aram folyik a collectoron keresztul.

    Az elso kerdesem, hogy amit fent leirtam, az ugy helyes-e?
    (tudom hogy valamennyi feszultseg a tranzisztoron is esik, de az egyszeruseg kedveert ezt most hagyjuk, a lenyegen nem valtoztat)

    masodik: a bazisaramnak mi a jelentosege? tehat valtozik-e barmi, ha a bazis ele kotott 250 ohmos ellenallast 500 ohmosra cserelem, vagyis csak 10mA lesz a 20 helyett? Vagy az aramerositesi tenyezo az csak egy hatarertek, tehat ha annyi aramot kap, amekkorabol mar elo tudja allitani a C-E agon a szuksegeset, akkor nincs tovabb jelentosege hogy az pontosan mennyi?

    harmadik: igy ugye 250mA aram rohangal keresztul a collector ele kotott fogyaszton/ellenallason. Ha ezt en mondjuk egy Arduinora kotom, ami elvileg csak 40mA-ig produkal vidam mosollyal, akkor hogy a retekbe lesz abbol 250mA fustoles nelkul? Gondolom, a tranzisztor valahogy 'megvedi' a tularamtol a chipet, de ezt hogyan kepzeljem el hogy meg is ertsem? :S Illetve mekkora aramot tudok igy kipreselni anelkul hogy megsussem a chipet? Vagy ilyenkor olyan mintha ott is a bazisaramnak megfelelo erossegu aram folyna, tehat amig a bazisnal (egy Arduino eseten) 40mA-nal nem lesz nagyobb aram, addig barmekkora lehet a collector arama, ha azt a tranzisztor kepes produkalni?

Új hozzászólás Aktív témák