Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz PHM #23200 üzenetére

    (A Li-ion vagy Li-polimer akkukban lévő elektronika nem töltésvezérlő! A töltési végfeszültség pedig egyáltalán nem tér el egy típuson belül, például 3,7V-os Li-ion akku esetén mindig 4,2V. Az akkuban lévő belső áramkör feladata mindössze a védelem: túlfeszültség, mélykisütés és túlságosan nagy értékű terhelőáram / rövidzár ellen. A 'megszólalási feszültségek' értéke is elég nagy ráhagyással van kitalálva, az elsődleges védelem szerepe ugyanis a töltőé /töltési végfeszültség/ illetve azé az áramköré, amit az akku táplál /mélykisütés elleni védelem a minimum pontnál/.)
    # doc: megfelelő áramkörrel, ami betartja a töltési végfeszültséget illetve annak elérése előtt a maximális (általában a kapacitásértékkel összefüggő értékű) töltőáramot, minden további nélkül tölthetőek ezek a védőáramkörrel szerelt Li-xx akkuk. Probléma akkor van, ha például a cella már mélyen kisült, és ezért a beépített védelem nem engedi át a töltőáramot sem, így körülményes elindítani a töltést.
    #23194: "az egyszeru 7805-os feszszabalyzos megoldassal az a baj, hogy le lekuldom sleepbe a mikrokontrollert akkor is egy csomot sziv az elembol"
    Van egy csomó olyan lineáris stabilizátor, amely amellett, hogy low-drop kivitelű, a nyugalmi árama a 78xx sorozattal ellentétben mindössze 1..2µA-es. Kis fogyasztású áramkörben ilyet kell használni, és nem 7805-öt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák